Kokemusosaajien ja ammattilaisten työnohjaus
Kokemusosaajien ja ammattilaisten yhteisessä työnohjauksessa käsitellään kokemusosaajien työtä, työnkuvaa, erilaisia työskentelykulttuureja ja yhteistyötä.
Toimintamallin nimi
Kokemusosaajien ja ammattilaisten yhteisessä työnohjauksessa käsitellään kokemusosaajien työtä, työnkuvaa, erilaisia työskentelykulttuureja ja yhteistyötä.
Työnohjaus tukee kokemusosaajan kuntoutumista ja jaksamista, ammattilaisen ja kokemusosaajan yhteistä oppimista, yhteistä ymmärrystä toiminnan tarkoituksesta ja erilaisista työskentelykulttuureista sekä vaikeiden työtehtävien reflektointia.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Yhteistä työnohjausta voidaan käyttää työyhteisössä, jossa toimii sekä kokemusosaajia että sosiaali- ja/tai terveysalan ammattilaisia. Työnohjaus sopii monenlaisiin ympäristöihin.
Toiminta on suunnattu kokemusosaajina toimiville henkilöille sekä ammattilaisille. Toiminta kiinnittyy sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kyseessä olevassa hankkeessa työnohjaukseen osallistuneet kokemusosaajat olivat koulutettuja kokemusasiantuntijoita ja vapaamuotoisempiin työnohjauksellisiin tilaisuuksiin osallistui myös kokemusosaajia, joilla ei ole kokemusasiantuntijakoulutusta.
KOKEMUSOSAAJIEN JA AMMATTILAISTEN TYÖNOHJAUS
Kokemusosaajat ja ammattilaiset kootaan yhteiseen työnohjaukseen, jossa käsitellään kokemusosaamista yleensä, kokemusosaajan rooleja, työnkuvaa ja sen rajoja, työssä jaksamista, erilaisia työskentelykulttuureja sekä kokemusosaajan ja ammattilaisen yhteistyötä. Vaikka kokemusosaajien tehtävät saattavat käsittää paljonkin itsenäistä työtä, heillä ei ole ammattilaisten koulutusta, joka antaisi työlle raamit ja pohjan yhteneväiselle työotteelle sekä suojaisi työntekijää. Työnohjaajalla tulee olla aikaisempaa kokemusta vertaistoiminnasta tai kokemusosaajien ohjaamisesta, jotta hän tuntee riittävällä tavalla sekä kokemusosaajien että ammattilaisten kulttuuria.
VAPAAMUOTOISET TYÖNOHJAUKSELLISET TILAISUUDET
Työnohjauksen lisäksi kokemusasiantuntijoille ja ammattilaisille järjestetään vapaamuotoisempia työnohjauksellisia tilaisuuksia, joissa kokemusasiantuntijoille tarjotaan mahdollisuus vapaamuotoisempaan kokoontumiseen sekä tunteiden ja ajatusten "tuulettamiseen". Tilaisuuksissa on paikalla myös kokemusasiantuntijuuteen perehtynyt alustaja. . Moni kokemusosaaja saattaa toimia alueellaan yksin, jolloin he voivat tilaisuuksissa tavata ja keskustella kokemuksistaan säännöllisemmin. Tilaisuuksia on hyvä suunnitella kokemusosaajien kanssa.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: TYÖNOHJAUS VAHVISTAA OSALLISUUTTA
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Työnohjaus lisää ihmisen osallisuutta omassa elämässä, sillä se selkiyttää työtehtäviä ja tarjoaa tarvittavaa tukea ja auttaa pääsemään osaksi työyhteisöä. Se selkiyttää kokemusosaajien roolia myös ammattilaisille ja avaa heille uusia näkökulmia. (1) Työnohjaus tukee osallisuutta vaikuttamisen prosesseissa, kun yhteiskehittämisen kautta syntyy paremmin saavutettavissa olevia palveluita. (2) Dialogi edistää erilaisten ihmisryhmien kohtaamista ja luo tilaa yhteisen ymmärryksen ja kielen syntymiselle. Työnohjaus tuo osaltaan esille työn arvostusta. (3)
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.