Kototori toimii "yhden luukun" periaatteella, jolloin asiakas saa tarpeensa mukaisen neuvonnan ja palveluohjauksen yhdestä paikasta ilman ajanvarausta. Kototori sijaitsee Tampereella Hervannan vapaa-aikakeskuksen kahvilassa. Kototori on auki tiistaisin ja perjantaisin klo 9-15.
Kototorille jalkautuvat Tampereen maahanmuuttajien alkuvaiheen palveluista joko sosiaaliohjaaja tai TEKO-hankkeen kehittäjäsosiaalityöntekijä sekä darin/persian-, arabian- ja somalikielinen kieliavustaja. Palkattujen kieliavustajien rinnalla toimivat TEKO-hankkeen kouluttamat vapaaehtoiset yhteisöneuvojat. Yhteisöneuvojiksi ovat päätyneet mm. maahanmuuttajapalveluiden entiset asiakkaat tai Kototorin kävijät. Tällä tavoin pyritään aktivoimaan yhteisöä toimimaan omien etujen hyväksi. Kototorin toiminnassa on lisäksi mukana alueen asukkaita, seurakunnan työntekijöitä, kokemusasiantuntijoita, vapaaehtoisia ja muita kolmannen sektorin toimijoita. Vuorovaikutuksessa eri toimijoiden kanssa uudet tulijat voivat rakentaa ja laajentaa sosiaalista verkostoaan ja saada muun muassa apua suomen kielen oppimiseen ja työllistymismahdollisuuksien parantamiseen.
Kototorille jalkautuvat myös muiden palveluiden edustajat, kuten KELA, Hervannan terveysasema, Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, työllisyyspalvelut ja Hervannan kirjasto. Kototorin kävijät ovat tarvinneet apua mm. papereiden kääntämiseen, asioiden tulkkaamiseen, ajanvarausten tekemiseen, perheenyhdistämisprosessin edistämiseen, lomakkeiden täyttämiseen sekä laskujen maksamiseen. Samankaltaisiin asioihin haetaan apua myös sosiaalipalveluiden neuvonnasta. Kototorin tavoitteena on myös purkaa asiakaspainetta mm. sosiaalipalvelujen neuvonnassa sekä maahanmuuttajien alkuvaiheiden palveluissa. Asiakas voi tulla Kototorille minkä tahansa asian kanssa, ja tarvittaessa hänet ohjataan oikean palveluntarjoajan pariin. Kototorille voi tulla myös viettämään aikaa, tapaamaan ihmisiä ja nauttimaan kahvilan tarjoilusta.
Toteutus
Matalan kynnyksen neuvontapisteen perustaminen
- Kaupungin tarjoama tila toimintaa varten
- Sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijä aluksi paikalla
- Avoinna kaksi kertaa viikossa klo 9-15
Omakielisyys, tavoitettavuus ja saavutettavuus
- Omakielinen ja selkokielinen neuvonta
- Ei ajanvarausta, neuvontapaikka ihmisten omalla asuinalueella (Kototori Hervannassa, jossa vieraskielisten määrä lähes 20 % asukkaista)
- Sosiaalialan ammattilainen kehittää toimintaa sosiaalialan viitekehyksestä käsin
Yhteisöneuvoja - kohteesta tekijäksi
- Neuvontatyö perustuu monialaiseen yhteistyöhön sekä jaettuun asiantuntijuuteen: jokaisen asiantuntijuus otetaan huomioon ja Kototorilla toimitaan tasavertaisina
- Yhteisöneuvojien rekrytointi kävijöistä -> osaamisen tunnistaminen, pystyvyyden tukeminen, toimijuuden kasvattaminen
- Merkityksellisyyden ja osallisuuden tunteen kasvaminen, luottamus omiin kykyihin ja osaamiseen, yhteisöllisyys, vastavuoroisuus
Ryhmien / toiminnan syntyminen, itseohjautuvuus
- Kieliryhmät, harrastusryhmät -> tilojen tarjoaminen
- Kototorin toiminnan kautta syntynyt yhteisö, joka tarjoaa vertaisuutta
- Asuinaluetoiminta: Hervanta-päivä, Hervanta -pop up, Kaapelivalmennus
Muiden toimihoiden jalkautuminen Kototorille
- Kela, työllisyyspalvelut, terveyspalvelut