KUMMITETTAVIEN JA KUMMIEN VALINTA
Yhteistyöstä sovitaan etukäteen TE-palveluiden kanssa. TE-palvelut lähettää työkokeilijoita yhdistykselle tai muulle työkummipalvelua koordinoivalle palveluntuottajalle, jonka vastuuhenkilö valmentaa työkokeiluun menijöitä. Toiminnassa etsitään myös työkokeilupaikkoja. Tarkoituksena on olla mahdollisimman lähellä työelämää. Kummitettavat valitaan palveluun verkostopalaverissa, johon osallistuvat TE-palveluiden kotoutumisen asiantuntija ja vastuuorganisaation työhönvalmentaja sekä tarvittaessa tulkki puhelimen välityksellä. Palaverissa kartoitetaan lähtömaan työhistoriaa, nykyistä elämäntilannetta, halua tulla hankkeeseen, ammatillista kiinnostusta, työkykyä ja osaamista. Lopuksi valitaan sopiva työkummi. Valmentajan, työkummin ja maahanmuuttajan yhteisessä alkutapaamisessa keskustellaan maahanmuuttajan tilanteesta ja tuentarpeista. Työkummeja voidaan etsiä esimerkiksi sidosryhmien vapaaehtoistyön infoissa ja monikulttuurisissa tapahtumissa sekä sosiaalisen median avulla.
TUTUSTUMINEN JA KOKEMUSTEN VAIHTO
Maahanmuuttajien ja heidän perheidensä sekä työkummien paremman tutustumisen toisiinsa mahdollistavat toimintaan kuuluvat retket ja tapahtumat. Uraseikkailu-aloitustapahtumassa kierretään yhteistoiminnallisia ja luovia menetelmiä sisältäviä rasteja ryhmissä. Tapahtuma oli kaikille avoin ja siinä voi tutustua ja ilmoittautua kummitoimintaan. Riittävä tutustumiseen varattu aika tukee hyvän suhteen rakentumista ja tapahtumat lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Luottamuksellinen suhde on edellytys syvemmälle auttamiselle.
TYÖKUMMIEN ROOLIT
Työkummeilla on vaihtoehtoisia rooleja. Työkummi pyrkii auttamaan joustavasti aiemmin sovittujen aiheiden mukaan riippuen kunkin maahanmuuttajan tarpeista sekä työkummin omista toiveista ja osaamisesta. Henkilökohtaisen työkummin roolissa työkummi neuvoo käytännön asioissa, paperien täyttämisessä, joskus myös työkokeilupaikan etsimisessä tai on pääosin juttukaverina. Työpaikkakohtainen työkummi ohjaa ja perehdyttää työkokeilupaikassa omalla työpaikallaan tai muualla oman alansa työpaikalla, on tiiviisti yhteydessä työkokeilupaikkaan ja voi osallistua myös sopivan paikan etsimiseen. Työ- ja perhekummi tukee maahanmuuttajan rinnalla koko perhettä. Alakohtainen työkummi tarjoaa alakohtaista osaamista, esimerkiksi opettaa elintarvikehygieniapassiin liittyviä asioita. Yleiskummi auttaa hankkeen tilaisuuksien ja kyytien järjestämisessä. Hänellä ei ole omaa tuettavaa.
Yleisin rooli hankkeessa oli henkilökohtainen työkummi ja seuraavaksi eniten oli työpaikkakohtaisia työkummeja. Jotkut vapaaehtoiset toivovat selkeitä ja ennustettavia tehtäviä ja heille saattaa sopia yksittäiseen asiaan (esimerkiksi koulutuksessa tukemiseen) keskittyvä rooli. Maahanmuuttaja voisi tarvittaessa saada toisenkin työkummin esimerkiksi tiettyyn ammattiin tai koulutukseen hakeutumiseen tai opinnoissa tukemiseen.
TUKI KUMMILLE
Työkummi-toimintaan voi liittyä kommunikointiin liittyviä haasteita. Työkummiksi ryhtyville järjestetäänkin aluksi pakollinen koulutus, jossa käsitellään muun muassa vuorovaikutusta. Työkummin huoneentaulun ohjeeseen on kirjattu kummien toiminnan periaatteita, tehtäviä ja käytännöllisiä ohjeita. Kummeille tarjotaan mahdollisuus ryhmätyönohjaukseen ja yksilölliseen tukeen työkummina olon aikana. Säännöllisissä työnohjauksissa tuodaan esiin omia kokemuksia, kehittämisideoita ja mieltä painavia asioita turvallisessa ympäristössä. Työnohjaukset sisältävät usein pienryhmätyöskentelyä, kuten osallistuvaa draamaa. Työkummit saavat halutessaan todistuksen, suosituskirjeen ja LinkedIn-suosituksen tekemästään vapaaehtoistyöstä.
KEHITTÄJÄT
Tässä kuvattu ja Sokran toimesta arvioitu toimintamalli perustuu Kummin kanssa työkokeiluun -hankkeessa (ESR 2017–2018) tehtyyn kehittämistyöhön.