Kummin kanssa työelämään – maahanmuuttajien työllistymisen tukeminen
Vapaaehtoinen työkummi kuuntelee, kannustaa, neuvoo asioinnissa, tutustuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään ja ohjaa työkokeilupaikalla.
Toimintamallin nimi
Vapaaehtoinen työkummi kuuntelee, kannustaa, neuvoo asioinnissa, tutustuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään ja ohjaa työkokeilupaikalla.
Toimintaan osallistuva maahanmuuttaja tutustuu suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään ja pääsee kiinni opintoihin tai työelämään.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Kummitoiminta toteutettiin yhteistyössä TE-toimiston kanssa. TE-palvelut lähettivät työkokeilijoita yhdistykselle tai muulle työkummipalvelua koordinoivalle palveluntuottajalle. Kummitoimintaa tehtiin eri ympäristöissä toiminnan tavoitteista ja kummiroolista riippuen: työpaikkakohtainen työkummi toimi työpaikalla, työ- ja perhekummi sekä henkilökohtainen työkummi toimivat tuettavalle sopivassa ympäristössä, kuten myös alakohtainen työkummi ja yleiskummi.
Toiminta on suunnattu TE-toimiston maahanmuuttajataustaisille työnhakijoille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä, ja henkilöille, jotka haluavat tukea maahanmuuttajia työkokeiluissa, sekä työkokeilupaikkoina toimiville yrityksille ja yhdistyksille. Toiminta ei ole suunnattu kaikista kauimpana työmarkkinoista oleville, vaan niille, joille työllistyminen on todennäköistä, mutta jotka tarvitsevat monipuolista, henkilökohtaista ja yksilöllistä lisätukea.
TYÖKUMMI RINNALLA KULKIJANA JA TYÖELÄMÄÄN SAATTAJANA
Työkummit toimivat vapaaehtoisina yhdistyksissä tai julkisissa hyvinvointi- ja sosiaalipalveluissa. Työkummitoiminnassa maahanmuuttajan työllistymisen tukena ovat ohjausta antava työsuhteinen työhönvalmentaja tai koordinaattori ja vapaaehtoinen työkummi. Työhönvalmentajan ohjaus keskittyi osaamisen tunnistamiseen ja työllistymistavoitteiden edistämiseen, kuten työkokeilu- ja opiskelupaikan etsimiseen. Työkummi antaa henkilökohtaista tukea muissa asioissa. Hän kannustaa ja tutustuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Henkinen ja konkreettinen tuki yhdistyvät esimerkiksi rinnalla olona papereita täytettäessä. Kullekin maahanmuuttajalle pyritään etsimään juuri hänelle sopiva työkummi kummankin osapuolen toiveita, tarpeita ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita kuunnellen. Useimmiten työkummilla on vain yksi tuettava, jolloin hän pystyy tukemaan myös arjen sujuvuudessa. Työkummit ohjaavat työnantajia tarvittaessa myös työkokeilusopimuksen ja -arvioinnin tekemisessä.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: HENKILÖKOHTAISELLA TUELLA KIINNI TYÖELÄMÄÄN
- osallisuus omassa elämässä
- osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- osallisuus yhteisestä hyvästä
Toiminta vahvistaa maahanmuuttajan osallisuutta omassa elämässä lisäämällä osallistujan valmiuksia toimia suomalaisessa yhteiskunnassa. Työkummit saavat muun muassa vuorovaikutus- ja ohjaamistaitoja, kokemusta palvelujärjestelmästä sekä todistuksen työstään. (1) Maahanmuuttajat saavat osaamisensa näkyviin työkokeilupaikoilla ja samalla luodaan yhteyksiä eri ryhmien välille. Merkityksellinen tekeminen vahvistaa työkummien osallisuutta yhteisestä hyvästä. (3)
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Pitkään työttömänä olleiden työllistymisen tuki (Thl.fi)
- Vapaaehtoistoimintaa järjestämällä ja tukemalla voidaan lisätä osallisuutta (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.