Kumppanuuspöytä toimintamalli
Kumppanuuspöytien tavoitteena on toimia yhteistyökanavana järjestöjen ja Pohjanmaan hyvinvointialueen välillä.
Kuntien ja hyvinvointialueen kiristynyt taloudellinen tilanne ja asukkaiden entistä suurempi palveluiden tarve edellyttää hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyön tiivistämistä. Yhteistyön avulla voidaan vastata paremmin ja kustannustehokkaammin asukkaiden palveluiden tarpeisiin .
Hyvinvointialueella ja järjestöillä ei lähtötilanteessa ollut yhteistä selkeää keskustelualustaa yhteistyön eteenpäin viemiseksi. Tarve yhteiselle foorumille oli tunnistettu. Alusta saakka tunnistettiin myös tarve asiakkaan osallisuus näkökulmalle ja kokemusosaajan asiantuntemuksen hyödyntämiselle osana kehittämistyötä.
Tavoitteena oli luoda selkeä toimintamalli ja prosessikuvaus kumppanuuspöytien toteuttamiselle käytännössä. Prosessia oli tarkoitus myös pilotoida.
Kumppanuuspöytä toimintamallin pilotointiin sovittiin lähtevän mukaan kaksi toimialaa Pohjanmaan hyvinvointialueelta (psykososiaalinen toimiala ja koti- ja palveluasumisen toimiala). Tavoitteena oli luoda toimialakohtaiset kumppanuuspöydät, jolloin osallistujien ja asioiden kohdentuminen olisi selkeämpää toteuttaa käytännön tasolla. Toimialakohtaisista kumppanuuspöydistä huolimatta toimintamalli oli tarkoitus toteuttaa geneerisenä.
Toimintamallin kehittämistä varten perustettiin pienempi työryhmä, jotta toimintamallin ensimmäistä versioita saatiin vietyä eteenpäin tehokkaasti. Työryhmään osallistui toimialojen edustajia, järjestöjen edustajia, hyvinvointialueen järjestökoordinaattori sekä kokemusasiantuntija. Lisäksi projektista kehittämistyöhön osallistui projektipäällikkö, joka vastasi toimintamallin kuvaamisesta ja prosessin etenemisestä.
Kumppanuuspöytä toimintamallin prosessikuvaus ja toimintamallin käyttöönotto.
Kohderyhmänä toimenpiteelle oli Pohjanmaan hyvinvointialueen eri toimialat, sekä Pohjanmaan hyvinvointialueella toimivat järjestöt.
Kumppanuuspöytiin osallistuvien henkilöiden järjestöiden puolelta tulee olla sellaisen järjestön jäsen joka edistää toiminnallaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa tai hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta.
Kumppanuuspöytä toimintamallin suunnitteluun on otettu mukaan kokemusasinatuntija.