Kumppanuuspöytien tavoitteena on toimia yhteistyökanavana järjestöjen ja Pohjanmaan hyvinvointialueen välillä.

Toimintaympäristö **

Kuntien ja hyvinvointialueen kiristynyt taloudellinen tilanne ja asukkaiden entistä suurempi palveluiden tarve edellyttää hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyön tiivistämistä. Yhteistyön avulla voidaan vastata paremmin ja kustannustehokkaammin asukkaiden palveluiden tarpeisiin .

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvinvointialueella ja järjestöillä ei lähtötilanteessa ollut yhteistä selkeää keskustelualustaa yhteistyön eteenpäin viemiseksi. Tarve yhteiselle foorumille oli tunnistettu. Alusta saakka tunnistettiin myös tarve asiakkaan osallisuus näkökulmalle ja kokemusosaajan asiantuntemuksen hyödyntämiselle osana kehittämistyötä.

Tavoitteena oli luoda selkeä toimintamalli ja prosessikuvaus kumppanuuspöytien toteuttamiselle käytännössä. Prosessia oli tarkoitus myös pilotoida. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kumppanuuspöytä toimintamallin pilotointiin sovittiin lähtevän mukaan kaksi toimialaa Pohjanmaan hyvinvointialueelta (psykososiaalinen toimiala ja koti- ja palveluasumisen toimiala). Tavoitteena oli luoda toimialakohtaiset kumppanuuspöydät, jolloin osallistujien ja asioiden kohdentuminen olisi selkeämpää toteuttaa käytännön tasolla. Toimialakohtaisista kumppanuuspöydistä huolimatta toimintamalli oli tarkoitus toteuttaa geneerisenä.

Toimintamallin kehittämistä varten perustettiin pienempi työryhmä, jotta toimintamallin ensimmäistä versioita saatiin vietyä eteenpäin tehokkaasti. Työryhmään osallistui toimialojen edustajia, järjestöjen edustajia, hyvinvointialueen järjestökoordinaattori sekä kokemusasiantuntija. Lisäksi projektista kehittämistyöhön osallistui projektipäällikkö, joka vastasi toimintamallin kuvaamisesta ja prosessin etenemisestä.

Tavoiteltu muutos

Kumppanuuspöytä toimintamallin prosessikuvaus ja toimintamallin käyttöönotto.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä toimenpiteelle oli Pohjanmaan hyvinvointialueen eri toimialat, sekä Pohjanmaan hyvinvointialueella toimivat järjestöt. 

Kumppanuuspöytiin osallistuvien henkilöiden järjestöiden puolelta tulee olla sellaisen järjestön jäsen joka edistää toiminnallaan sosiaali- ja terveydenhuoltoa tai hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta.

Kumppanuuspöytä toimintamallin suunnitteluun on otettu mukaan kokemusasinatuntija.

Ratkaisun perusidea **

Kumppanuuspöytä toimintamallissa on kyse yhteisen foorumin perustamisesta hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyölle. 

Pohjanmaan hyvinvointialueella on päätetty, että kumppanuuspöydät tulevat olemaan toimialakohtaisia jolloin käsiteltävien aiheiden ja osallistuvien toimijoiden tunnistaminen on selkeää.

Kumppanuuspöytien toimintamallista on tehty prosessikuvaus ja vastuuhenkilöt määritelty. 

Liitteet
Kuva
Kumppanuuspöytä toimintamallin prosessikuvauksen "työversio"
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ensimmäiset prosessin mukaiset kumppanuuspöydät on pidetty Pohjanmaan hyvinvointialueella tammikuussa 2024. Kumppanuuspöydissä  on sovittu säännöllisten kumppanuuspöytien järjestämisestä, sekä vastuu henkilöistä. 

Osana kumppanuuspöytä toimintamallin kehittämistyötä pyrittiin mahdollisimman tarkasti määrittelemään prosessin vaiheet siten, että käytännön toteutus olisi mahdollisimman selkeä. Roolit ja vastuut määriteltiin osaksi prosessia.

Kumppanuuspöytä toimintamallin prosessikuvaus on hyväksytty Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kumppanuuspöydän jatkokehittäminen perustuen  käytännön toteutuksessa esiin tulleisiin asioihin on hyvinvointialueen järjestökoordinaattorin sekä kumppanuuspöytin vakituisten jäsenien vastuulla ja toimintaa arvioidaan vuosittain. Kumppanuuspöytä toimintallille on sovittu Pohjanmaan hyvinvointialueella sovittu omistaja jonka kautta ylläpito ja kehittäminen jatkuvat. 

Liitteet
Kuva
Sovitut vastuut
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Kumppanuuspöytä toimintamallin kuvaamiseksi kannattaa perustaa kohtuullisen pieni ja tehokas työryhmä, kuitenkin siten että osalliset mietitään tarkasti, että kaikki näkökulmat tulisivat mahdollisimman hyvin huomioiduksi. 

Ensimmäinen työstöversio kannattaa viedä laajemmalle asiantuntija joukolle arvioitavaksi ja muokata työstöversiota tarpeen mukaan saatujen huomioiden perusteella. 

Kokemusasiantuntijan osaamisen hyödyntäminen osana suunnittelutyötä on arvokasta. 

Toimintamallin kuvaamisen yhteydessä on tärkeää sopia konkreettisesti toimintamallista vastaavat henkilöt ja miten asiat käytännön tasolla toteutetaan. Prosessikuvauksessa tulee ylätasolta tulla alatasolle ja kuvata konkreettisesti "kuka", "mitä" ja "miten"

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ensimmäiset kumppanuuspöydät kokoontuivat tammikuussa 2024. Pilotoivina toimialoina olivat suunnitelman mukaisesti psykososiaalinen toimiala sekä koti- ja asumispalveluiden toimiala. 

Kummassakin kumppanuuspöydässä saatiin sovittua käytännön asioista sekä sovittua seuraava kumppanuuspöytä kokoontuminen. Tavoitteet toimintamallin osalta toteutuivat odotusten mukaisesti ja Pohjanmaan hyvinvointialueella on otettu käyttöön kumppanuuspöytä toimintamalli,  johon toimialojen johto ja järjestöt ovat sitoutuneet.