Kyläilykassi
Kyläilykassin avulla tutustutaan lähiönaapuriin noin 1,5 tunnin ajan. Perhepilottikassissa on: 1) kirja 2) puuhapeli 3) dvd 4) muistikirjan 6) yllätys (kahvi tai suklaa) 7) ohje. Idea on jalostettu myös nepsyvirikekassiksi sekä ruokailukassiksi.
Puolivälinkangas on keskustan ja yliopistokampuksen välissä oleva nukkumalähiö. Lähiössä on kaksi lähikauppaa, kolme päiväkotia, ala-aste, yhteisötalo sekä palvelukeskus.
Koulun oppilaista viidennes on maahanmuuttajataustaisia. Avoimen yhteisötalon (Puokkaritalon) päiväkävijöistä on 80 prosenttia maahanmuuttajataustaisa. Perheiden lapset ovat pääsääntöisesti syntyneet Suomessa. Perheet ovat olleet tyypillisesti 5-15 vuotta Suomessa.
Suuri haaste on ollut se että perheet eivät ole kotoutuneet lähiöön eivätkä tunne toisia perheitä kunnolla. Suomalainen palvelu- ja tukijärjestelmä on vieras. Vanhempien kielitaito on usein heikko. Ongelmiin ei osata, uskalleta ja haluta apua ennen kuin kasvavat suuriksi.
Kyläilykassia on kehittetty Puokkaritalon henkilökunnan ja vapaaehtoisten voimin. Perheet ovat kommentoineet toimivuutta kerhoissa.
Tavoittelemme sitä että perheet ja äidit osaavat ja uskaltavat kertoa murheistaan, jotta apua ja palvelua on helpompi etsiä yhdessä.
Mittareina on kiinnostus ja halukkuus a) tulla matalan kynnyksen kohtaamispaikkaan b) osallistua vertaistoimintaan c) päästää vertaisia kotiin tutustumaan.
Kyläilykassia pilotoitiin vuonna 2019 yhteensä 17 perheessä. Vuonna 2020 tavoitteena on että perheet itse kehittävät niin kassi- kuin kohtaaamistoimintaa laajemmin.
Kohderyhmänä voi olla mikä tahansa lapsiperhe lähiössä. Osallistamista on tapahtunut kohtaamisten, kommentointien sekä kehittämisideoiden avulla.
Kyläilykassi on tuunattu maaseudun kyläluudasta lähiöön. Kyläilykassista on suunnattu erityislapsiperheille nepsysalkku. Lisäksi parhaillaan ollaan kehittämässä yhteisöllistä ruokailukassia.