Kyläilykassin avulla tutustutaan lähiönaapuriin noin 1,5 tunnin ajan. Perhepilottikassissa on: 1) kirja 2) puuhapeli 3)  dvd 4) muistikirjan 6) yllätys (kahvi tai suklaa) 7) ohje. Idea on jalostettu myös nepsyvirikekassiksi sekä ruokailukassiksi.

Toimintaympäristö

Puolivälinkangas on keskustan ja yliopistokampuksen välissä oleva nukkumalähiö. Lähiössä on kaksi lähikauppaa, kolme päiväkotia, ala-aste, yhteisötalo sekä palvelukeskus. 

Koulun oppilaista viidennes on maahanmuuttajataustaisia. Avoimen yhteisötalon (Puokkaritalon) päiväkävijöistä on 80 prosenttia maahanmuuttajataustaisa. Perheiden lapset ovat pääsääntöisesti syntyneet Suomessa. Perheet ovat olleet tyypillisesti 5-15 vuotta Suomessa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Suuri haaste on ollut se että perheet eivät ole kotoutuneet lähiöön eivätkä tunne toisia perheitä kunnolla. Suomalainen palvelu- ja tukijärjestelmä on vieras. Vanhempien kielitaito on usein heikko. Ongelmiin ei osata, uskalleta ja haluta apua ennen kuin kasvavat suuriksi.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tarpeena on ollut luoda kevyt työkalu, jonka avulla perheiden luokse on helppo mennä vertaisavun turvin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kyläilykassia on kehittetty Puokkaritalon henkilökunnan ja vapaaehtoisten voimin. Perheet ovat kommentoineet toimivuutta kerhoissa.

Tavoiteltu muutos

Tavoittelemme sitä että perheet ja äidit osaavat ja uskaltavat kertoa murheistaan, jotta apua ja palvelua on helpompi etsiä yhdessä.

Muutoksen mittaaminen

Mittareina on kiinnostus ja halukkuus a) tulla matalan kynnyksen kohtaamispaikkaan b) osallistua vertaistoimintaan c) päästää vertaisia kotiin tutustumaan.

Toteutussuunnitelma

Kyläilykassia pilotoitiin vuonna 2019 yhteensä 17 perheessä.  Vuonna 2020 tavoitteena on että perheet itse kehittävät niin kassi- kuin kohtaaamistoimintaa laajemmin.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä voi olla mikä tahansa lapsiperhe lähiössä. Osallistamista on tapahtunut kohtaamisten, kommentointien sekä kehittämisideoiden avulla.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Kyläilykassi on tuunattu maaseudun kyläluudasta lähiöön. Kyläilykassista on suunnattu erityislapsiperheille nepsysalkku. Lisäksi parhaillaan ollaan kehittämässä yhteisöllistä ruokailukassia. 

Ratkaisun perusidea

Kyläilykassin perusideana on madaltaa naapuriin tutustumista. Luottamuksen kasvaessa kynnys pyytää ja hakea apua arjen haasteisiin madaltuu, kun voi jakaa vertaiskokemuksia toisten kanssa. 

Tutustuminen ja yhdessäoleilu tapahtuu toiminnallisesti: leikkien, elokuvaa katsoen, kirjaa lukien tai kahvia/ruokaa tehden.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Erilaisten kyläilykassien hinta on vaihdellut 50-100 euron välillä. Kannattaa varautua että hävikkiä (rikkoontuminen, unohtaminen tapahtuu)

Suurin este on murtaa kylään pääseminen tai kutsuminen. Kokemuksemme mukaan lapset ja nuoret taitavat tämän parhaiten.

Selko-ohjeisiin ja perehdytykseen kannattaa varata aikaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tuunatkaa rohkeasti omat kyläilykassinne omien käyttäjienne intressien mukaisesti. Käyttäkää lapsia ja nuoria sosiaalisina jäänmurtajina. Antaa luottamuksen ja vertaisuuden kehittymiselle aikaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kyläilykassi on osa laajempaa matalan kynnyksen kohtaamistoimintaa. Tähän kuuluvat a) matalan kynnyksen kohtaamispaikan vertaistapaamiset b) kerhot c) tapahtumat d) tempaukset.

Kohtaamistoiminnan avulla (ja luottamuksen kasvulla) eri ikäiset perheenjäsenet pääsevät ja päästetään mukaan toimintaan. Erityisen onnistunutta on se että toiminnassa on mukana nyt yli 30 äitiä. Myös murrosikäiset tytöt päästetään valvottuun perjantai-illan toimintaan.