Etätapaamisena järjestettävä lähitorin ohjausaika mahdollistaa asiakkaan ja/tai läheisen osallistumisen paikasta riipumatta.

Toimintaympäristö

Pirkanmaan hyvinvointialue on väestöpohjaltaan Suomen suurin ja sen piiriin kuuluu yli puoli miljoonaa asukasta. Strateginen tavoite on tarjota alueen asukkaille yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut. Hyvinvointialue koostuu 23 erilaisesta ja monimuotoisesta kunnasta, joka haastaa palveluiden toteuttamista. Digitaalisten palveluiden tarjoaminen vaihtoehtona on keino toteuttaa monimuotoisempia ja saavutettavissa olevia palveluita asuinkunnasta riippumatta. Etätapaamiset ohjaustilanteissa mahdollistavat aiempaa enemmän myös omaisten ja läheisten mahdollisuudet osallistua mukaan ohjauksiin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Pirkanmaan lähitorien palveluohjaus on tarkoitettu ikääntyneille ja vammaisille henkilöille kotona asumisen ja arjen tueksi. Ikääntyneiden ja vammaisten hyvinvointialueen palveluihin hakeudutaan palveluohjauksen kautta, jossa asiakkaan kanssa tehdään alkuarviointi, jossa selvitetään tilannetta, tarpeita ja voimavaroja kokonaisvaltaisesti. Tavoitteena on löytää sopivia ratkaisuja arkesi tueksi. Usein asiakkaat toivovat läheistensä olevan mukana tai läheiset itse ovat aktiivisia palvelujen tarjonnan selvittämisen suhteen. Nykyisin perheet ja läheiset voivat asua kaukana toisistaan tai lähipalvelut ovat vaikeammin saavutettavissa. Etätapaamisena tarjottava palveluohjaus mahdollistaa laajemmat osallistumisen mahdollisuudet erilaisista lähtökohdista käsin.

Muutoksen mittaaminen

Toteutuneiden etätapaamisten lukumäärät.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Usein asiakkaat toivovat läheistensä olevan mukana palveluohjauksessa tai läheiset itse ovat aktiivisia palvelujen tarjonnan selvittämisen suhteen. Nykyisin perheet ja läheiset voivat asua kaukana toisistaan tai lähipalvelut ovat vaikeammin saavutettavissa. Etätapaamisena tarjottava palveluohjaus mahdollistaa laajemmat osallistumisen mahdollisuudet erilaisista lähtökohdista käsin.

Ratkaisun perusidea

Kasvokkaista lähitoreilla tarjottavaa palveluohjausta tarjotaan asiakkaiden ja läheisten käyttöön etätapaamisten avulla. Palvelua voi käyttää ajanvarauksella, esim. toiselta paikkakunnalta käsin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Käyttöönoton aloitus alkoi räätälöidyllä teknisellä koulutuksella. Etätapaamiset videoyhteydellä toteutuvat lähitorien työntekijöiden voimin. Käyttöönoton haasteena on palvelun tuntemattomuus asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden  keskuudessa, markkinointia ja tiedotusta tulee kohdentaa kohderyhmälle runsaasti. Myös henkilöstön tulee ottaa palvelu aktiiviseen käyttöön ja sitä asiakkailleen. Aikaa palvelun juurruttamiseen tulee varata runsaasti.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Palvelu on käytettävissä heikommatkin digitaidot omaaville henkilöille yksinkertaisen teknisen sovelluksen vuoksi. Erilaiset palveluohjaukselliset tapaamiset eri asiakasryhmille ovat soveltuvia toimintamalliin. Työntekijöiltä vaaditaan rohkeutta ja uskallusta suositella palvelua asiakkailleen sekä hyödyntää sitä työvälineenä. Aktiivinen mainonta ja käyttö luo kysyntää. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Etätapaamisen juurruttamisessa vahvaksi osaksi palveluohjauksen työkaluja on vielä kesken, eikä merkittäviä muutoksia asiakkaiden ohjautumiseen vielä ole havaittavissa. Työskentely jatkuu linjatyönä ja mainonnan sekä positiivisten kokemusten uutisoinnin keinoin