Lastensuojelun ensiarvioinnin ja päivystyksen malli "Ahma"
Lastensuojelun päivystys ja ensiarviotyöskentely avohuollon lastensuojelussa. Tavoitteena nopea, vaikuttava ja asiakaan tarpeisiin vastaava toiminta. Työnimi ” Ahma”. Viikoittain vaihteleva tiimi vastaanottaa lastensuojeluilmoituksia ym vireilletuloja, tapaa lapsia ja heidän vanhempia 7 arkipäivän sisällä ja tarvittaessa jatkaa palvelutarpeen arviointeja.
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta (luotu 5.1.2017, viimeksi muokattu 23.1.2017).
Lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolait edellyttävät, että lapsen tilanne selvitetään viipymättä asian vireilletulosta. Palvelutarpeen arviointi / lastensuojelutarpeen selvitys on aloitettava viipymättä ja saatettava loppuun ilman aiheetonta viivytystä. Arvioinnin tekeminen on aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä. Arvioinnin on valmistuttava viimeistään 3 kuukauden kuluessa vireille tulosta (Lastensuojelulaki 26 §, Sosiaalihuoltolaki 36 §).
Espoon keskuksen lastensuojelu: sosiaalityöntekijä Outi Timonen, sosiaaliohjaaja Pirjo Tikkanen, toimistosihteeri Tarja Pinola, johtavat sosiaalityöntekijät Natalja Ugbah ja Riina Mattila ja koko työyhteisö.
Uutta toimintamallia kehitettiin 3 syystä:
1. Saavuttamaan lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolain mukaiset tavoitteet ja täyttämään lain asettamat kriteerit;
2. Parantamaan työn laatua ja estämään käsittelyaikana asiakkaiden ongelmien kasaantumista ja kriisiytymistä;
3. Vähentämään työn kuormittavuutta ja lisäämään työtyytyväisyyttä
Ahma ensiarviointimallin tavoiteet ovat:
- käsittellä kaikki lastensuojeluilmoitukset, yhteydenotot ja hakemukset lapsen, huoltajan ja ilmoittajan kanssa seitsemän arkipäivän sisällä ennen varsinnaista palvelutarpeenarvioinnin aloittamista
- ohjata asiakas hänelle sopiviin palveluihin oikea-aikaisesti ilman pitkään palvelutarpeen arviointia
- parantaa asiakkaiden jakoprosessia lastensuojelussa ja rauhoittaa avohuollon suunnitelmallista työskentelyä
Ahma-tiimillä on oma viikkoseurantalista, johon tiimin työntekijät merkitsevät kaikki viikon sisällä saapuneet lastensuojeluilmoitukset, yhteydenotot ja hakemukset. Listalle on merkitty vastuutyöntekijät. Samalle listalle jokaisen asiakkaan kohdalla merkataan onko ensiarviotapaaminen toteutunut 7 arkipäivän sisällä, onko lapsi / ilmoittaja ollut mukana, onko johtanut palvelutarpeen arviointiin ja muu erityinen asia (ulkomaalainen, kiireellinen sijoitus, yhteistyökumppani). Seurantalista on viety Excel- taulukoon, josta on helppo seurata ja laskea tiedot.
Asiakaspalaute kerätään säännöllisesti jokaisessa ensiarviotapaamisessa (palautelomake). Asiakkaiden kanssa täytetään lomake asiakkaan kokemuksesta ensiarviotapaamisen ja palvelutarpeenarvion vaikuttavuudesta (yhteinen linja Espoon lastensuojelussa). Tiedot viedään Surveypaliin.
Työntekijöiden palaute: pilottivaiheessa kerätty viikoittain suullista ja kirjallista palautetta Ahma-tiimin työntekijöiltä. Tällä hetkellä käydään viikkotiimissä suullinen palaute. Kahden kuukauden välein anonyymi fiilismittari.
Työskentelyn tulokset on käytty läpi säännöllisesti työyksikön kokouksessa.
Kevät 2016 - Ahma ensiarviointimallin työskentelyn kehittäminen, työskentelyn kehittämisen osallistui koko Espoon keskuksen lastensuojelun toimisto.
Huhtikuu 2016 - Ahman pilotointi Espoon keskuksen lastensuojelussa
Kesä 2016 - ensiarviointimallin väliarviointi
Syksy 2016 - Ensiarviointimallin tulosten käsittely lastensuojelun johtoryhmässä. Ensiarviointimallin vakiintuminen Espoon keskuksen lastensuojelussa. Lastensuojelun johtoryhmän päätös toimintamallin laajentamisesta koko Espoon lastensuojeluun
Tammikuu 2017 - esiarviointityöskentelyn aloittaminen Leppävaaran (Espoo) lastensuojelussa
Kevät 2017 - työpajat Ahma mallin laajentamiseksi ja vakioimiseksi koko Espoon lastensuojelussa
Kunnassa asuvat lapset ja heidän vanhemmat
Asiakas tulee ensiarviotiimiin - omalla hakemuksella - lapsi tai vanhempi voi olla suoraan yhteydessä lastensuojelun päivystykseen ja pyytää apua tilanteeseen - sosiaalihuoltolainmukaisella yhteydenotolla - viranomainen tekee yhdessä lapsen / lapsen vanhempien kanssa - lastensuojeluilmoituksella.