Luontopyramidi-malli innostaa ihmisiä hyödyntämään luonnon hyvinvointivaikutuksia ja kannustaa luontoliikunnan pariin tutkitun tiedon avulla. Pyramidi alkaa päivittäisellä luontoannoksella ja nousee ylös pyramidin huipulle ns. erämaa-luontoannokseen.  

Toimintaympäristö **

Luontopyramidi-toimintamalli on kehitetty innostamaan ihmisiä liikkumaan luonnossa ja näin edistämään omaa hyvinvointiaan. Toimintamallia voidaan hyödyntää joko osana jonkin yhteisön toimintaa tai sitä voi toteuttaa itsenäisesti omassa arjessaan. Mallia hyödynnettiin Mikkelin Setlementti ry:n toiminnassa Mikkelissä ja Mäntyharjulla osana Nuotiopiiri-hankkeen toimintaa. 

Luonnon merkitys hyvinvoinnin kannalta on merkittävä. Liikkuminen epätasaisessa maastossa, jossa on korkeuseroja kehittää lihaskuntoa, tasapainoa ja hapenottokykyä. Tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu kohentaa mielialaa ja helpottaa stressiä sekä arjen huolia. Lisäksi ryhmätoimintana toteutettaessa luontoharrastaminen tarjoaa yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia.

Luonnolla on ollut aina merkittävä asema suomalaisessa kulttuurissa. Pohjoismaiset jokamiehenoikeudet ovat ainutlaatuisia etuuksia maailmassa, joita on myös tärkeää osata hyödyntää oikein. Monipuolinen ja kestävä luonnonvarojen hyödyntäminen sekä kotimaisen luonnon puhtauden arvostaminen ovat kulttuurin ja ympäristön kannalta tärkeitä asioita.

Liikkuminen ja harrastaminen tukee ihmisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Kansanterveydellisestä näkökulmasta on tärkeää, että ihmiset kiinnittävät huomiota omaan hyvinvointiinsa ja terveytensä ylläpitoon kaikissa ikäluokissa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Toimintamalli on kehitetty lisäämään ihmisten tietoa ja ymmärrystä luonnon tarjoamista hyvinvointivaikutuksista. On tutkittu, että jo 20 minuutin päivittäinen luonnossa oleskelu lisää ihmisen hyvinvointia. Luonnossa oleskelu auttaa laskemaan verenpainetta ja lievittää stressiä. Rentoutumisella on myös fyysisiä vaikutuksia, mikä näkyy esimerkiksi lihasjännityksen vähenemisenä ja sykkeen alenemisena. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vähemmän liikkuvat ihmiset innostuvat luonnossa liikkumisesta parhaiten tiedon ja ymmärryksen myötä. Itsenäiseen luonnossa liikkumiseen voi liittyä myös erilaisia pelkoja tai rajoitteita, joita voidaan lieventää osallistumalla ohjattuun ryhmätoimintaan. Luontopyramidimallilla voidaan kasvattaa asteittain itseluottamusta ja näin rohkaista myös itsenäiseen luonnossa liikkumiseen.  

Kansanterveydellisestä näkökulmasta on tärkeää, että kaikenikäiset ihmiset ymmärtävät luonnon monipuoliset vaikutukset omaan terveyteensä ja oppivat hyödyntämään niitä. Luontotoiminnan avulla voidaan lisätä ihmisten hyvinvointia ja kuntoa, mikä voi vaikuttaa ennalta ehkäisevästi yhteiskunnallisiin terveydenhoitokuluihin. Lisäksi aineellisten ja aineettomien luonnon varojen hyödyntäminen on tärkeä taito myös kulttuurisesti.   

Toimintamallia voidaan hyödyntää esimerkiksi osana jonkin ryhmän toimintaa. Asiakasryhmästä riippuen tarpeet ovat erilaisia, joten ne tulee aina arvioida erikseen luontopyramidiryhmää suunniteltaessa tai tarjottaessa mallia asiakkaalle osana ohjattua toimintaa. Esimerkiksi ikäihmisisten kohdalla tarve on yleensä fyysisen toimintakyvyn ja sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen. Maahanmuuttajien ja erityisnuorten kohdalla voi esimerkiksi olla kyseessä sosiaaliset kontaktit ja syrjäytymisen ehkäisy. Työikäisten kohdalla tarpeena voi olla liikunnan ja ulkoilun lisääminen sekä luonnon hyvinvointivaikutusten ymmärtäminen.

 

Tavoiteltu muutos

Luontopyramidi-mallin avulla pyritään lisäämään ihmisten tietoisuutta luontoliikunnan ja luonnon hyvinvointivaikutusten monipuolisuudesta. Tavoitteena on mallia hyödyntäen siirtää luontoliikunta osaksi ihmisten päivittäistä arkea ja innostaa heitä kohti kehittämään tavoitteellisesti omaa kuntoaan ja terveyttään.   

Mallin mukaisella luontotoiminnalla saadaan tutkimusten mukaisia hyvinvointivaikutuksia.  Liikkuminen säännöllisesti luonnossa kehittää fyysistä kuntoa. Itsensä haastaminen ja onnistumisenkokemukset kasvattaa itsetuntoa ja opettaa tunnistamaan omia voimavaroja. Lisäksi mallin toteuttaminen ryhmässä lisää yhteisöllisyyttä, vähentää yksinäisyyttä ja kehitetään sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Toteuttaessa mallia osana ryhmätoimintaa osallistuja saa työkalut itsenäiseen toteutukseen ohjatun toiminnan päätyttyä. 

Muutoksen mittaaminen

Luontopyramidiryhmän käynnistyessä osallistujille tehdään alkukartoituskysely, joka toistetaan muutaman kuukauden jälkeen sekä ryhmäntoiminnan lähestyessä loppuaan. Kyselyiden avulla selvitetään ovatko osallistujat kokeeneet muutoksia hyvinvointinsa osalta. 

Muutoksen mittaamisen kannalta paras mittari on asiakaskysely sekä suullinen palaute. Näiden avulla pystytään seuraamaan osallistujan henkilökohtaista kehityskaarta ja miten hän kokee toimintamallin vaikutukset.

Säännöllinen seuranta on tärkeää, jotta tiedetään onko luontoliikunnan määrässä tapahtunut muutoksia, onko havaittavissa hyvinvointivaikutuksia. Tärkeää on myös selvittää mitä nämä muutokset ovat? Jos muutoksia ei ole tapahtunut, on tärkeää selvittää miksi niitä ei ole tapahtunut ja voisiko toimintaa muuttaa jotenkin.

Toteutussuunnitelma

Ihminen motivoituu tiedon kautta. Käyttämällä hyväksi tutkimustuloksia luonnon hyvinvointivaikutuksista voidaan lisätä ihmisten motivaatiota ja sitoutuneisuutta mallin toteutusta kohtaan. Lisäksi motivoivat ja innostavat ohjaajat tai vertaisohjaajat lisäävät innostusta luontoliikuntaan sitoutumista kohtaan. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Luontopyramidimallia toteutettaessa osana Mikkelin Setlementti yhdistyksen Nuotiopiiri-hankkeen toimintaa pääasiallisia kohderyhmiä oli kolme: maahanmuuttajataustaiset henkilöt, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret sekä ikäihmiset. Osallistujat vaikuttivat ohjelmaan tuomalla esiin omia toiveitaan ja ajatuksiaan retkien yhteydessä tai osallistumalla kuukausittain yhteiseen suunnitteluhetkeen. Näin toiminnasta pyrittiin tekemään osallistujien näköistä ja samalla heidän tietojaan ja taitojaan päästiin hyödyntämään. Retkillä mukana kulki myös retkikirja, jonne asiakkaat saivat kirjoittaa palautetta. 

Maahanmuuttajataustaisten ihmisten syrjäytymisriski selittyy paljon kielitaidottomuudella sekä puutteellisella tai tunnustamattomalla koulutustaustalla. Ilman koulutusta Suomessa työllistyminen on haasteellista ja heikko kielitaito vaikeuttaa sosiaalisten suhteiden luomista kantaväestöön. Näistä syistä maahanmuuttajataustaisella henkilöllä on riski sulkeutua omaan yhteisöönsä. Kotoutuminen vieraaseen maahan on raskas prosessi ja kokemustausta voi vaikuttaa kykyyn integroitua yhteiskuntaan. Myös erilaiset ahdistuksen ja masennuksen oireet ovat hyvin yleisiä maahanmuuttajien keskuudessa. Luontotoiminnan kautta saadut kohtaamiset kantaväestön kanssa kehittävät kielitaitoa ja molemmin puolista kulttuuriymmärrystä sekä auttavat rakentamaan sosiaalisia suhteita kantaväestön kanssa.    

Syrjäytymisvaarassa olevat tai jo syrjäytyneet nuoret tavoitetaan parhaiten heidän kanssaan jo työskentelevien tahojen, kuten etsivän nuorisotyön kautta. Nuorten syrjäytymiselle voi olla monia erilaisia syitä kuten taustatekijät, heikko tukiverkosto tai itsetunto. Syrjäytyminen on yhteiskunnallisesti merkittävä haaste, johon pitää pyrkiä vaikuttamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Luontotoiminnan kautta nuoret pääsevät vahvistamaan sosiaalisia taitojaan ja harjoittelemaan vastuunottoa. Onnistumisen kokemuksilla nuoren itseluottamus ja itsetuntemus kehittyy. Lisäksi he voivat löytää itsestään piileviä voimavaroja ja vahvistaa niitä. Luonnossa tapahtuvalla toiminnalla voidaan myös avata lukkoja ja saada parempi keskusteluyhteys nuoren kanssa. Istuskelu yhteisen nuotiotulen äärellä on rentouttavaa ja ihmisiä lähentävää. 

Ikäihmisten keskuudessa haasteena ovat yksinäisyys ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Toiminnan suunnittelussa on otettava huomioon, ettei se ole fyysisesti liian rasittavaa. Ikäihmisillä palautumien fyysisestä rasituksesta on hitaampaa. Yksinäisyys voi johtaa syrjäytymiseen ja sosiaalinen kanssakäyminen muiden kanssa onkin merkittävä syy toimintaan osallistumiselle. Välillä toiminta voi painottua pelkästään sosiaaliseen hyvinvointiin esimerkiksi yhteisellä nokipannuretkellä lähilaavulle. Tällaisilla retkillä aikaa ja voimia jää enemmän keskustelulle ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämiselle. Ikäihmisillä voi olla myös hyvä tietotaito luonnosta, jolloin heitä voi rohkaista vapaaehtoisohjaajuuteen. Näin heille voidaan tarjota myös merkityksellisyyden kokemuksia sekä hyödyntää heidän taitojaan muiden kohderyhmien kanssa.  

Työikäisillä ihmisillä säännöllinen luontoliikunta vähentää stressiä ja parantaa mielen hyvinvointia. Liikunnalla kehitetään ja ylläpidetään fyysistä jaksamista sekä se tukee yleistä jaksamista niin työssä kuin arjessakin. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Luontopyramidi toimintamalli perustuu palkitun tietokirjailija Florence Williamsin kirjaan Metsän parantava voima.  Teoksessaan hän esittelemään Luontopyramidi-mallin, jota voidaan verrata ruokapyramidiin. Luontopyramidissa luonnossa liikkuminen on jaettu päivittäisiin, viikoittaisiin, kuukausittaisiin sekä vuosittaisiin kokonaisuuksiin, joiden pituus ja vaativuus kasvaa kohti huippua. Pyramidin pohjan muodostaa päivittäinen luontoliikunta, joka luo perustan luontoharrastukselle. Viikoittaiseen annokseen kuuluvat muutamien tuntien pituiset retket puistoihin, luontokohteisiin ja vesialueille (esim. kalastus, marjanpoiminta, sienestys, geokätköily, lumikenkäily ja luontopolut). Kerran kuukaudessa tehdään useamman tunnin retki syvälle luontoon esim. metsäretket, kansallispuisto vierailut tai laavu ja kotaretket. Pyramidin neljännellä tasolla eli huipulla ovat harvemmin toteutetut ja perusteellisemmat "erämaa-annokset", joita tarvitaan 1-2 kertaa vuodessa. Nämä retket ovat vähintään 2-3 vuorokautta kestäviä ja niihin sisältyy myös yöpymiset. Erämaakokemuksista on tutkimusten mukaan ollut kaikkein eniten hyötyä esim. vasta itseään etsiville tunnekuohujen keskellä oleville nuorille sekä surun ja trauman murtamille ihmisille.  

 

Ideointi

 

 

Ratkaisun perusidea **

Tutkimusten mukaan jo 20 minuutin päivittäinen luonnossa oleskelu lisää ihmisen hyvinvointia. Parhaimmat hyvinvointivaikutukset saadaan esiin, kun luonto on osa jokapäiväistä elämää. 

Luontopyramidimallissa luonnossa liikkuminen on jaettu päivittäisiin, viikoittaisiin ja kuukausittaisiin annoksiin, joissa toteutustapa on hyvin vapaa. Pääasia on, että liikutaan luonnossa. Lisäksi pyramidin "huipulla" toteutetaan vuosittain useamman yön kestävä retki luonnossa, jolloin luonnon terveysvaikutuksista saadaan mahdollisimman suuri hyöty. 

Päivittäisiin annoksiin, pyramidin alimmalla tasolla, kuuluu 20-30 minuuttia ulkoilua omalla lähiluontoalueella. Liikkuminen voi olla esimerkiksi kävelyä, juoksua tai pyöräilyä. Myös puutarhanhoito, haravointi ja kasvimaan hoitaminen ovat sopivaa päivittäistä ulkoilua. Verenpaine ja pulssi tasaantuvat sekä stressihormonin eritys laskee. Rutiiniksi muodostuessaan pienet luontoannokset voivat motivoida liikkumaan lisää. 

Toisen tason muodostaa viikoittaiset annokset, joihin kuuluu pidemmät retket puistoihin, luontokohteisiin tai paikkoihin missä kaupungin häly ja kiire väistyvät. Metsäretken jälkeen keskittymiskyvyn on havaittu paranevan. Vaikutus tehostuu, jos retki tehdään rauhassa ilman kiirettä. 

Kolmannella tasolla on kuukausittaiset annokset, jotka muodostuvat useamman tunnin mittaisista matkoista kauempana sijaitseviin luontokohteisiin. Tällaisia kohteita voivat olla  luonnonsuojelualueet, vesistöt, kansallispuistot, luontopolut yms. joissa pääsee nauttimaan puhtaasta luonnosta. Pidemmällä retkellä hyvinvointivaikutukset lisääntyvät ja lisäksi yhdessä tehtävillä retkillä on sosiaalinen ja yhteisöllinen vaikutus. 

Pyramidin huipulla toteutetaan useamman yön "erämaaretki", jonka tarkoituksena on täydellinen irtiotto normaaliin arkeen. Tämän voi aikatauluttaa itselleen sopivaan ajankohtaan ja sen voi tehdä yksin tai osana ryhmää. Tarkoituksena on vetäytyä ulkomaailmasta luonnon rauhaan ja nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tutkimusten mukaan erämaaretkien on koettu tuovan lievitystä suruun ja traumoihin. Tällaiset retket voivat sopia myös suurten tunnekuohujen keskelle, esimerkiksi itseään etsivälle nuorelle. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Mikkelissä ja Mäntyharjulla kerättiin omat luontopyramidimallin noudattamiseen sitoutuneet ryhmät. Osallistujat toteuttivat itsenäisesti pyramidin ensimmäisen tasoa, päivittäinen liikunta. Tasot kaksi, kolme ja neljä toteutettiin pääosin osana ohjattua ryhmätoimintaa. Muutaman kuukauden välein järjestettiin toiminnan suunnittelutuokio, jossa ryhmä suunnitteli yhdessä tulevaa ohjelmaa. Tapaamisissa ryhmän ohjaaja kirjasi toiveet ja laati yhteisen ohjelman niiden pohjalta. Ohjelma suunniteltiin noin kuukaudeksi kerrallaan ja yhteistä toimintaa ryhmällä oli noin 1-3 kertaa viikossa. Vähintään kerran viikossa mahdollistettiin osallistuminen ohjatulle muutaman tunnin kestävälle retkelle ja vähintään kerran kuussa pidemmälle päiväretkelle. Ryhmille tarjottiin myös mahdollisuus osallistua yhteiselle pyramidin huippu -retkelle, eli niin sanotulle erämaaretkelle. Tällä retkellä ajatuksena oli ottaa irtiotto normaalista arjesta ja kaupunkiympäristöstä, jotta luonnon tarjoamista hyvinvointivaikutuksista saataisiin mahdollisimman suuri hyöty.

Luontopyramidimallia oteuttavan ryhmän ohjaajana voi toimia ammattilainen tai luonnossa liikkumista ja retkeilyä harrastava henkilö. Toimintaa tulee arvioida säännöllisesti kerätyn palautteen pohjalta sekä ohjaajan omien havaintojen perusteella. Tämä on tärkeää toiminnan tuloksellisuuden ja laadun seurannan kannalta. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Mikäli toimintamallia sovelletaan ryhmälle, tulisi osallistujien olla fyysiseltä kunnoltaan hyvin samantasoisia, jotta yhteinen toiminta olisi mahdollisimman sopivaa koko ryhmälle. Liian haastava toiminta vie mielekkyyttä osallistumisesta ja voi johtaa jopa ryhmästä jättäytymiseen. Toiminnan tulisi kuitenkin olla myös tarpeeksi haastavaa, jotta mielenkiinto toimintaa kohtaan säilyy ja se tuottaa kehitystä ja elämyksiä osallistujille. Luontopyramidimallin liikunnallisen osan tulisi olla fyysistä kuntoa kehittävää tai vähintäänkin kuntoa ylläpitävää. Liikunnallisten vaikutusten mittaamiseksi voidaan ottaa avuksi esimerkiksi erilaiset kuntotestit, liikuntasovellukset, askelmittarit tai aktiivisuusrannekkeet.

Tottumattomien luonnossa liikkujien kannattaa aloittaa mallin toteuttaminen pienillä ja kevyillä retkillä, jotta toiminta ei vaadi aluksi osallistujalta liikoja. Toteutuksen tueksi voi olla hyvä aloittaa päiväkirjan pitäminen, johon voi kirjata jokaiselta retkeltä ajatuksia ja tuntemuksia. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toteutimme Luontopyramidi-mallia ryhmätoimintana Mikkelin Setlementti ry:n asiakkaille. Ryhmään osallistuneet henkilöt kokivat saaneensa malliin sitoutumisen myötä lisää iloa elämäänsä sekä jaksamista arkeensa. Ryhmätoiminnan avulla he saivat tietoa uusista luontoharrastuksista sekä oman kotiseutunsa tarjoamista luontokohteista. Osallistujat toivat myös itse keskusteluissa esiin, että ovat huomanneet luontoharrastuksen lisänneen heidän hyvinvointiaan.