Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa kehitetään ja yhtenäistetään ehkäisypalveluita mukaan lukien raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyden neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen. 

Toimintaympäristö **

Toimintaympäristönä ovat Satakunnan hyvinvointialueen perhekeskukset, joissa ennalta määritellyissä toimipisteissä tarjotaan seksuaaliterveyden ja raskauden ehkäisyn palveluita. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa ja linjaa toimintaa. Kokeilun ajan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi ja arvioi toimintaa. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu- kehittämishanke kuuluu Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Osahanke päättyy vuoden 2023 lopussa. 

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa 2014 tuli kansallinen suositus maksuttomasti tarjottavista ehkäisyvälineistä nuorille. Tämän jälkeen muutamat kunnat implementoivat palveluissaan maksuttomuutta ehkäisyvälineissä. Keväällä 2022 uudistettu Käypä hoito suositus (Raskauden ehkäisy 2022) antaa raskauden ehkäisyn käytännön ohjeita ja viime aikaista tutkimustietoa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kunnissa maksuttomuus ehkäisyvälineissä vaihtelee suuresti. Osa kunnista tarjoaa maksuttomasti ehkäisyvälineitä jo alle 25 vuotiaille, mutta poikkeavuuksia on erityisesti siinä, mitä välineitä on maksuttomasti saatavilla, maksuttomuuden ikärajoissa ja myös itse palveluun pääsyn ikärajoissa. Haasteena on myös sukupuolisidonnaisuus - varsin monesti on kondomien tarjonta tiukempaa tai vähäisempää. Lisäksi ehkäisypalveluita tuottavat yksiköt toimivat eri tavoin mm. raskauden ehkäisyn seurankäyntien, seksuaalineuvonnan ja asiakasohjauksen suhteen.

Tulevaisuudessa raskauden, lisääntymis- ja seksuaaliterveyden palvelut kuuluvat lasten, nuorten ja perheiden palveluihin. Maksuttoman ehkäisyn kokeilulla yhtenäistetään palveluita niin maksuttomuuden osalta kuin kehitetään yhdenmukaisia käytäntöjä ja yhteinen toimintamalli.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Seksuaaliterveyden palveluita on tarpeen kehittää asiakasnäkökulma huomioiden. Palvelut tulee olla helposti saatavilla ja tavoitettavissa yhdenvertaisesti joka kunnassa. Palvelujen piiriin pääseminen olisi tapahduttava viiveettä nuoren yhteyden oton jälkeen.

Palvelujen sijoittuminen kunnissa vaihtelee. Nuorta lähellä olevat palvelut tukevat helposti lähestyttävyyttä, mutta toisaalta hajautetut palvelut saattavat lisätä ammattilaisen osaamisen tukemiseen haasteita. Seksuaalineuvonnan pariin pääsy toteutuu moninaisesti.

Nuorten näkökulmasta toiminnan pitää olla lähellä ja helposti tavoitettavissa, jotta palveluun hakeutuminen ei hidastu. Seksitautien kohdalla tämä on erittäin tärkeää. Ammattilaisten osaamisen vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin edelleen jonkin verran tietyissä palveluissa kohdentamista erityisosaajiin.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hankkeen alussa muodostettiin ehkäisypalveluista moniammatillinen yhteistyöverkosto, joka kokoontui hankkeen aikana säännöllisesti. Yhteistyössä kokouksissa kehitettiin palveluita yhdensuuntaisiksi ja tarvelähtöisesti muodostettiin yhteisiä käytäntöjä ja ohjeita.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on kehittää ehkäisypalveluita sekä yhteen sovittaa nykyisiä palveluita seksuaaliterveysneuvolassa. Tarkoituksena on vahvistaa ja edistää seksuaaliterveyden, seksuaalikasvatuksen ja raskauden ehkäisyn asiantuntemusta. Lisäksi tukea ammattilaisten tietotaitoa ja puheeksioton valmiuksia.

 

Tarkoituksena on tuottaa nuorille helposti tavoitettavat palvelut, edistää ja tukea nuorten seksuaaliterveyttä laaja-alaisesti. Raskauden ehkäisyn välineet tarjotaan maksutta kaikille alle 25- vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Lisätään nuorten tietoutta ehkäisypalveluista ja madaltaa yhteydenoton kynnystä markkinoinnin keinoin.

 

Muutoksen mittaaminen

Henkilöstölle toteutetaan oma kysely. Tavoitteena on selvittää palautteen avulla palvelujen laatua, tyytyväisyyttä niihin sekä kohteita, joita on tarpeen vahvistaa.

Satakunnan nuorisovaltuuston kokouksessa on alkuvuodesta 2023 kerätty tietoa nuorten toiveista hankkeen osalta kuulemisen ja keskustelun avulla. Osahanketta on pyritty markkinoimaan useiden eri viestintäkanavien kautta niin, että palveluiden markkinointi saavuttaisi nuoret sekä heidät huoltajansa.

Toteutussuunnitelma

Tavoitteiden saavuttamiseksi on muodostettu maakunnallinen, moniammatillinen yhteistyöverkosto, jossa yhteistyössä kehitetään palveluja. Koulutuksella tuetaan henkilöstön osaamista ja vahvistetaan erityisesti asiantuntemusta moninaisella seksuaalisuuden osa-alueella.

Lisäksi hyvinvointialueen eri toimialueiden kesken tulee tehdä yhteistyötä ja viestintä on myös merkittävässä roolissa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kaikki satakuntalaiset alle 25-vuotiaat sekä alueen oppilaitoksissa opiskelevat hyvinvointialueen ulkopuolella kirjoilla olevat alle 25-vuotiaat opiskelijat, joilla on tarve raskauden ehkäisyyn. Yhteistyötä on tehty alueen nuorisovaltuuston suuntaan, miten he näkivät tarvetta kehittää ja edistää nuorten näkökulmaa osahankkeessa.

Nuorille suunnattu somemarkkinointi toteutettiin kesällä 2023. TikTok videoita julkaistiin vaikuttajayhteistyönä, missä mainostettiin seksuaaliterveysneuvolan palveluita sekä maksuttomasti saatavia ehkäisyvälineitä. Somevaikuttajan toteuttama kolmen videon kampanja tavoitti yli 12 000 henkilöä, joista suurin osa oli alle 25-vuotiaita.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu - osahankkeessa oli tarkoitus hyödyntää Kestävän kasvun Satakunta 2 hankkeen hyvinvointialueella jo toimivaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden e-chat palvelua. Nuorten chatissa on näkynyt seksuaalisuusteema vahvasti ja myös maksuttoman ehkäisyn myötä kysymykset ehkäisyasioista ovat myös nousseet esiin. Seksuaalineuvonta chat oli tarkoitus pilatoida syksyllä 2023, mutta aloitus siirtyi mahdollisesti myöhempään ajankohtaan.

Sähköistä asiointia lisättiin (ehkäisyn aloitus- ja kontrollikäyntien e-lomake ja -ajanvaraus) Kestävän kasvun Satakunta 2 hankkeen kanssa yhteistyössä.

Ideointi

Toiveena nousi vahvasti esiin seksuaaliterveysneuvoloiden ammattilaisilta säännölliset tapaamiset ja koulutukset. Yhteistyöverkostossa oli hyvä kehittämismyönteinen toiminta ja sen avulla voitaisiin myös jatkossa kehittää palveluja niin asiakas- kuin ammattilaisnäkökulmasta. 

Ratkaisun perusidea **

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkoi Satakunnan kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä syksyllä 2022 ja ehkäisyvälineiden maksuttomuus yhdenmukaisesti 1.12.22. Kokeilu jatkuu vuoden 2023 loppuun asti. Kokeilun ajan kaikki alle 25 vuotiaat saavat raskauden ehkäisyyn .ehkäisyvalmisteen maksutta yhdessä ammattilaisen kanssa valiten sopivimman. Maksutta saaviin ehkäisimiin kuuluvat kaikki valmisteet eli kapselit, kierukat, pillerit, ehkäisylaastarit, ehkäisyrenkaat sekä kondomit ja suuseksisuojat. .

Seksitautien ehkäisytyötä tuetaan yhtenäisillä toimintatavoilla ja tarjoamalla kondomeja sekä suuseksisuojia maksutta. Henkilöstön osaamista tuetaan koulutustarpeen kartoituksen myötä esiin nousseilla toiveilla sekä lisäkoulutusmahdollisuuksia tarjoamalla.

Seksuaaliterveystyötä toteutetaan lasten, nuorten ja perheiden palvelualueella sekä kouluilla että seksuaaliterveysneuvoloissa. Asiakkaiden palvelupolku yhtenäistetään hyvinvointialuetasoisesti raskauden ehkäisyn käyntien osalta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Maksuttoman ehkäisyn kokeilusta vastaa hankekoordinaattori. Työskentely tapahtuu tiiviissä yhteistyössä seksuaaliterveyden ammattilaisten kanssa. Moniammatillinen yhteistyöverkosto kokoontuu säännöllisesti käytännön työhön liittyen. Yhteistyötä tehdään myös mm. sairaala-apteekin, päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja oppilaitosten kanssa asiakasryhmä huomioiden.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille (kaikki ehkäisyvälineet)​ toteutettiin hankkeen aikana onnistuneesti. Sähköisen ajanvarausta kehitettiin, sisältäen suunnittelutyön, käyttöönottosuunnittelun, kehitystyön, viestintäkonseptin ja koulutussuunnitelman (koulutukset tammikuussa 2023)​. Myös lomakkeet asiakkaan alkuhaastattelua varten luotiin sekä muodostettiin e-lomakkeet sähköistä ajanvarausta varten valmiiksi (yhteiset ja yhdenmukaiset ehkäisyn aloituskäynti ja ehkäisyn kontrollikäynti – lomakkeet)​. Toteutettiin lajaa-alainen ja monitoimijainen yhteistyö, jossa Seksitautien hoitopolku -mallinnettiin hyvinvointialuetasoisesti .  Luotiin Kirjaaminen ja tilastointi seksuaaliterveysneuvolassa – ohje, jossa myös fraasiesimerkit, jotka otetaan käyttöön alueen potilastietojärjestelmissä (seitsemän eri asiakastapahtumaa)​. Raskauden keskeytyksen prosessi kuvattiin (keskeytyksen prosessi) sekä yhtenäistettiin toimintakäytäntöjä​ ml. raskauden keskeytyksen jälkeinen ehkäisy (yhtenäinen välinevalikoima ja maksuttomuuden kesto)​. Ehkäisyn aloitus- ja kontrollikäyntien kuvaus yhdistettiin toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelma sisältää yhdenmukaiset ohjeet asiakaskontakteihin ja yhdistää muut ohjeet yhteen kansioon. Ammattilaisten osaamista tuettiin erilaisin koulutuksin: eri ehkäisyvälineet ja ehkäisyn erityistilanteet, kierukan ja kapselin asennuskoulutus (2op), kokonaisvaltaisesti asiakkaan seksuaalisuuden huomioiminen vastaanotolla ja puheeksi ottaminen sekä vertaisuus uudessa työyhteisössä ja työkaluja seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kohdanneen asiakkaan kanssa työskentelyyn- webinaarisarja. Lisäksi koulutusta järjestettiin seksitaudeista ja niiden tilanteesta Satakunnassa sekä SERI-tukikeskuksen toiminnasta.​ Markkinointia asiakkaille (some markkinointi, sisäinen ja ulkoinen viestintä; ehkäisypalvelut ja maksuton ehkäisy) toteutettiin sekä jalkautumista erilaisiin tapahtumiin (mainoskondomit, koulut, sijaishuolto, nuorisovaltuusto)​ ja päihde- ja mielenterveyspuolelle tietoisuuden lisäämiseksi niillä alueilla, jossa maksuttomuutta ehkäisyvälineissä ei aiemmin ollut​.