Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille
Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa kehitetään ja yhtenäistetään ehkäisypalveluita mukaan lukien raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyden neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.
Toimintamallin nimi
Maksuttoman ehkäisyn kokeilussa kehitetään ja yhtenäistetään ehkäisypalveluita mukaan lukien raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyden neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.
Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alkoi Satakunnan kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä syksyllä 2022 ja ehkäisyvälineiden maksuttomuus yhdenmukaisesti 1.12.22. Kokeilu jatkuu vuoden 2023 loppuun asti. Kokeilun ajan kaikki alle 25 vuotiaat saavat raskauden ehkäisyyn .ehkäisyvalmisteen maksutta yhdessä ammattilaisen kanssa valiten sopivimman. Maksutta saaviin ehkäisimiin kuuluvat kaikki valmisteet eli kapselit, kierukat, pillerit, ehkäisylaastarit, ehkäisyrenkaat sekä kondomit ja suuseksisuojat. .
Seksitautien ehkäisytyötä tuetaan yhtenäisillä toimintatavoilla ja tarjoamalla kondomeja sekä suuseksisuojia maksutta. Henkilöstön osaamista tuetaan koulutustarpeen kartoituksen myötä esiin nousseilla toiveilla sekä lisäkoulutusmahdollisuuksia tarjoamalla.
Seksuaaliterveystyötä toteutetaan lasten, nuorten ja perheiden palvelualueella sekä kouluilla että seksuaaliterveysneuvoloissa. Asiakkaiden palvelupolku yhtenäistetään hyvinvointialuetasoisesti raskauden ehkäisyn käyntien osalta.
Toimintaympäristönä ovat Satakunnan hyvinvointialueen perhekeskukset, joissa ennalta määritellyissä toimipisteissä tarjotaan seksuaaliterveyden ja raskauden ehkäisyn palveluita. Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa ja linjaa toimintaa. Kokeilun ajan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi ja arvioi toimintaa. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu- kehittämishanke kuuluu Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Osahanke päättyy vuoden 2023 lopussa.
Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa 2014 tuli kansallinen suositus maksuttomasti tarjottavista ehkäisyvälineistä nuorille. Tämän jälkeen muutamat kunnat implementoivat palveluissaan maksuttomuutta ehkäisyvälineissä. Keväällä 2022 uudistettu Käypä hoito suositus (Raskauden ehkäisy 2022) antaa raskauden ehkäisyn käytännön ohjeita ja viime aikaista tutkimustietoa.
Kaikki satakuntalaiset alle 25-vuotiaat sekä alueen oppilaitoksissa opiskelevat hyvinvointialueen ulkopuolella kirjoilla olevat alle 25-vuotiaat opiskelijat, joilla on tarve raskauden ehkäisyyn. Yhteistyötä on tehty alueen nuorisovaltuuston suuntaan, miten he näkivät tarvetta kehittää ja edistää nuorten näkökulmaa osahankkeessa.
Nuorille suunnattu somemarkkinointi toteutettiin kesällä 2023. TikTok videoita julkaistiin vaikuttajayhteistyönä, missä mainostettiin seksuaaliterveysneuvolan palveluita sekä maksuttomasti saatavia ehkäisyvälineitä. Somevaikuttajan toteuttama kolmen videon kampanja tavoitti yli 12 000 henkilöä, joista suurin osa oli alle 25-vuotiaita.
Maksuttoman ehkäisyn kokeilusta vastaa hankekoordinaattori. Työskentely tapahtuu tiiviissä yhteistyössä seksuaaliterveyden ammattilaisten kanssa. Moniammatillinen yhteistyöverkosto kokoontuu säännöllisesti käytännön työhön liittyen. Yhteistyötä tehdään myös mm. sairaala-apteekin, päihde- ja mielenterveyspalveluiden ja oppilaitosten kanssa asiakasryhmä huomioiden.
Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille (kaikki ehkäisyvälineet) toteutettiin hankkeen aikana onnistuneesti. Sähköisen ajanvarausta kehitettiin, sisältäen suunnittelutyön, käyttöönottosuunnittelun, kehitystyön, viestintäkonseptin ja koulutussuunnitelman (koulutukset tammikuussa 2023). Myös lomakkeet asiakkaan alkuhaastattelua varten luotiin sekä muodostettiin e-lomakkeet sähköistä ajanvarausta varten valmiiksi (yhteiset ja yhdenmukaiset ehkäisyn aloituskäynti ja ehkäisyn kontrollikäynti – lomakkeet). Toteutettiin lajaa-alainen ja monitoimijainen yhteistyö, jossa Seksitautien hoitopolku -mallinnettiin hyvinvointialuetasoisesti . Luotiin Kirjaaminen ja tilastointi seksuaaliterveysneuvolassa – ohje, jossa myös fraasiesimerkit, jotka otetaan käyttöön alueen potilastietojärjestelmissä (seitsemän eri asiakastapahtumaa). Raskauden keskeytyksen prosessi kuvattiin (keskeytyksen prosessi) sekä yhtenäistettiin toimintakäytäntöjä ml. raskauden keskeytyksen jälkeinen ehkäisy (yhtenäinen välinevalikoima ja maksuttomuuden kesto). Ehkäisyn aloitus- ja kontrollikäyntien kuvaus yhdistettiin toimintasuunnitelmaan. Toimintasuunnitelma sisältää yhdenmukaiset ohjeet asiakaskontakteihin ja yhdistää muut ohjeet yhteen kansioon. Ammattilaisten osaamista tuettiin erilaisin koulutuksin: eri ehkäisyvälineet ja ehkäisyn erityistilanteet, kierukan ja kapselin asennuskoulutus (2op), kokonaisvaltaisesti asiakkaan seksuaalisuuden huomioiminen vastaanotolla ja puheeksi ottaminen sekä vertaisuus uudessa työyhteisössä ja työkaluja seksuaalista häirintää ja väkivaltaa kohdanneen asiakkaan kanssa työskentelyyn- webinaarisarja. Lisäksi koulutusta järjestettiin seksitaudeista ja niiden tilanteesta Satakunnassa sekä SERI-tukikeskuksen toiminnasta. Markkinointia asiakkaille (some markkinointi, sisäinen ja ulkoinen viestintä; ehkäisypalvelut ja maksuton ehkäisy) toteutettiin sekä jalkautumista erilaisiin tapahtumiin (mainoskondomit, koulut, sijaishuolto, nuorisovaltuusto) ja päihde- ja mielenterveyspuolelle tietoisuuden lisäämiseksi niillä alueilla, jossa maksuttomuutta ehkäisyvälineissä ei aiemmin ollut.