Maksuttoman ehkäisyn kokeilu Länsi-Uudenmaan Hyvinvointialueella
Kokeilun tarkoituksena on järjestää kattavat, sujuvat ja yhdenmukaiset sekä helposti saavutettavat ehkäisypalvelut, jotka sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman (10.12.2019) pohjalta aloitettiin valtakunnallinen kokeilu maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille Suomessa. Maksutonta raskauden ehkäisyä kokeilun aikana tarjottu Hangossa, Karkkilassa, Kirkkonummella, Lohjalla ja Vihdissä. Maksuttomien ehkäisyvälineiden jakelu aloitettiin 1.9.2022 ja jakelun oli tarkoitus loppua 31.8.2023. Maksuttomien ehkäisyvälineiden jakelua päätettiin kuitenkin jatkaa 31.12.2023 saakka.
Toimintaympäristönä on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen viiden kunnan alueella toimivat ehkäisyneuvolat, Vihdin ja Karkkilan terveysasemat sekä Hangon, Vihdin ja Karkkilan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon yksiköt, joista ehkäisyvalmisteiden jakelua toteutetaan.
Kohderyhmää ovat kaikki alle 25-vuotiaat nuoret, joilla on raskauden ja/tai seksitautien ehkäisyn tarve ja, jotka asuvat tai opiskelevat kokeilussa mukana olevien kuntien alueella.
Kokeilussa mukana olevissa kunnissa asui vuonna 2022 yhteensä 13 261,5 15-24-vuotiasta nuorta (lähde: Tulostaulukko - Sotkanet.fi, Tilasto- ja indikaattoripankki, tilasto tarkastettu 30.11.2023).
Nuorten toiveita ehkäisyneuvonnan palveluiden kehittämisestä ja toteuttamisesta selvitettiin asiakaskyselyn kautta ennen toteutuksen aloittamista. Kokeilun käynnistyttyä kartoitettiin ehkäisyvastaanotoilla käyneiden nuorten kokemuksia maksuttomasta ehkäisystä toisen asiakaskyselyn kautta. Vastauksia kyselyihin tuli yhteensä 260kpl + 173kpl.
Alle 25-vuotiaiden maksuttoman ehkäisyn kokeilun pääperiaatteena oli yhdenmukaistaa nuorille suunnatut palvelut sekä tarjota maksuttomia ehkäisyvälineitä.
Kokeilussa kartoitetaan L-U tasoinen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävä neuvonta ja seksuaalikasvatus koulutus tarve/työntekijöiden määrä.
Raskauden keskeytysten väheneminen ja seksitautien ehkäisy.