Maksuttoman ehkäisyn toimintamalli Kainuun hyvinvointialueella 2022-2023
Raskauden ja seksitautien ehkäisyvalmisteet ovat maksuttomia alle 25-vuotiaille. Ehkäisyvalmisteiden jakelu toteutetaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä neuvoloissa.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman (10.12.2019) pohjalta aloitettiin valtakunnallinen kokeilu maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille Suomessa. Kainuun hyvinvointialueella maksuttoman ehkäisyn kokeilu aloitettiin 1.1.2023.
Toimintaympäristönä on Kainuun hyvinvointialueen seitsemän kunnan alueella toimivat neuvolat sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon yksiköt, joista ehkäisyvalmisteiden jakelua toteutetaan.
Alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä tehtiin Kainuun hyvinvointialueella vuonna 2022 8,1/1000 15-24- vuotiasta naista kohden (lähde: sotkanet.fi). Seksitauteja (pääasiassa klamydiaa) esiintyy useimmin 20-24-vuotiaden ikäryhmässä ja tilastojen mukaan vuonna 2022 tartuntamäärät olivat nousussa alle 25v. nuorten osalta verrattuna edellisvuoteen (lähde: THL tartuntatautirekisteri).Kouluterveyskyselyn (2021) perusteella nuoret ja erityisesti pojat käyttivät aiempaa vähemmän ehkäisyä yhdynnöissä. Kouluterveyskyselyn mukaan nuoret myös toivoivat ehkäisymenetelmien olevan halvempia tai kokonaan maksuttomia.
Ennen maksuttoman ehkäisyn kokeilua Kainuussa on tarjottu elämän ensimmäinen ehkäisykierukka tai -kapseli asiakkaalle maksutta sekä elämän ensimmäistä ehkäisyä aloittaessa 6kk ajalle pilleriehkäisy tai ehkäisyrengas maksutta. Nyt maksuttoman ehkäisyn kokeilun myötä maksuttomuus laajenee koskemaan kaikkia ehkäisymuotoja.
Lähtötilanteessa osassa kunnissa ehkäisyn aloitukset ja seuranta oli keskitetty neuvoloihin, mutta nyt kokeilun myötä nuoret saavat raskauden ehkäisyn myös kaikista yläkoulujen ja 2. asteen oppilaitosten koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Näin ollen osalle terveydenhoitajista on tullut uutena työnä ehkäisyn aloittaminen.
Kokeilussa mukana olevissa kunnissa on käytössä yhtenäinen perhesuunnittelun runko-ohjelma, joka pohjautuu raskauden ehkäisyn käypähoito-suositukseen ja se ohjaa ehkäisyvastaanottojen toteuttamista. Runko-ohjelmaa päivitetään säännöllisesti.
Ehkäisykierukoiden ja -implantaattien/-kapseleiden asennuksiin oli jonoa Kajaanissa ollut henkilöstöresurssien haasteista johtuen. Jonotusaika oli pisimillään 1 vuoden mittainen. Jonoja purettiin aiemmin ostolääkäreiden avulla, mikä aiheutti lisäkustannuksia.
Maksuttoman ehkäisyn kokeilua kehittämään koottiin kehittäjäjoukko alueella toimivista kehittämisorientoituneista neuvola- ja koulu- sekä opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajista sekä heidän esihenkilöistään.
Maksuttoman ehkäisyn suunnittelija on toiminut 100 % työajalla 6.4.2022-31.12.2023. Hankkeen ohjausryhmä ja THL koordinoivat kehittämistyötä.
- Alle 25-vuotiden raskaudenkeskeytysten ja seksitautien määrän väheneminen Kainuun hyvinvointialueella.
- Helposti saavutettavat ehkäisypalvelut, jotka ovat nuorten saatavilla oikea-aikaisesti, yhdenvertaisesti sukupuolesta ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta.
- Ammattilaisten osaamisen vahvistuminen ja työhyvinvoinnin lisääntyminen.
- Asiakasosallisuuden lisääntyminen.
- Nuorten seksuaaliterveyden vahvistuminen.
Alle 25-vuotiden raskaudenkeskeytysten ja seksitautien määrän väheneminen Kainuun hyvinvointialueella:
- raskaudenkeskeytykset alle 25-vuotiailla/1000 15-24-vuotiaista (sotkanet)
- THL-tartuntatautirekisteri: Klamydian, tippurin, kupan ja HIV:n esiintyvyys alle 25-vuotiailla
Helposti saavutettavat ehkäisypalvelut, jotka ovat nuorten saatavilla oikea-aikaisesti, yhdenvertaisesti sukupuolesta ja taloudellisesta tilanteesta riippumatta:
- maksuttoman ehkäisyn saaneiden lkm Lifecare-tilastoraporttien kautta
- maksuttomien ehkäisykierukoiden ja -implantaattien saaneiden lkm (Lifecare/avohilmo) sekä jonotilanne kierukan/implantaatin asetuksiin
- kondomiehkäisyn saaneiden lkm (lifecare)
- sähköisten asiointikanavien (Kainuun Omasote) käyttöaste
- sähköisen raskauden ehkäisyn esitietolomakkeen käyttöaste (Kainuun Omasote)
- Smartbox-noutoautomaatista tehtyjen hakujen lkm
Ammattilaisten osaamisen vahvistuminen ja työhyvinvoinnin lisääntyminen:
- koulutettujen määrä/koulutus
- työhyvinvointikyselyiden vastaukset
- ammattilaisten palaute toimintamallista ja tehtävänsiirroista
Asiakasosallisuuden lisääntyminen:
- asiakastyytyväisyyden seuranta kyselyiden kautta
Nuorten seksuaaliterveyden vahvistuminen:
- vuoden 2023 kouluterveyskyselyn seksuaaliterveyden indikaattoreiden tarkastelu ja vertailu aiempiin kouluterveyskyselyihin
- seksitautien esiintyvyys alle 25-vuotiailla (THL tartuntatautirekisteri)
- Maksuttoman ehkäisyn kokeilun toteuttamiseen ja kirjaamiseen sekä tilastointiin luodaan yhtenäinen toimintaohje, jota päivitetään kokeilun edetessä tarvittaessa
- Ammattilaiset saavat perehdytyksen toimintamalliin ja raskauden ehkäisyyn tiimipalavereissa sekä erillisessä terveydenhoitajan/seksuaalineuvojan pitämässä perehdytystilaisuudessa (tilaisuus tallennetaan ja on katsottavissa koko kokeilun ajan).
- Ehkäisyvastaanottoja tekevät hoitajat ja lääkärit kootaan verkostoksi, joka kokoontuu 1-2 kk välein Teamsissa hankesuunnittelijan ja esihlöiden johdolla
- Teamsiin luodaan oma tiimi ehkäisyvastaanottoja tekeville ammattilaisille, jossa voi keskustella, jakaa tietoa sekä kokemuksia ja kysyä kollegalta tai projektitiimiltä
- Ammattilaisia koulutetaan seksuaalineuvojiksi, asentamaan ehkäisykierukoita ja -implantaatteja/-kapseleita sekä tekemään säännöllisen synnytyksen jälkitarkastuksia
- Ammattilaisten koulutustarpeita kartoitetaan ja järjestetään tarpeita vastaavia sekä aihepiiriin sopivia webinaareja
- Kokeilusta viestitään ulkoisesti ja sisäisesti monikanavaisesti, someviestintää lisätään nuorten suosimille somealustoille
- Kouluilla ja oppilaitoksissa seksitautien ehkäisyvälineet (kondomit ja suuseksisuojat) sijoitellaan mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman helposti nuorten saataville ja haettavaksi. Seksitautien ehkäisyvälineitä jaetaan lisäksi nuorisopalveluiden ja etsivien nuorisotyöntekijöiden kautta sekä erilaisissa nuorten tapahtumissa.
Kohderyhmä:
- Kaikki alle 25-vuotiaat nuoret, joilla on raskauden ja/tai seksitautien ehkäisyn tarve ja, jotka asuvat tai opiskelevat kokeilussa mukana olevien kuntien alueella.
- Kaikki sukupuolet ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat.
- Kokeilussa mukana olevissa kunnissa asui vuonna 2022 yhteensä 8141 13-24-vuotiasta nuorta (lähde: Tulostaulukko - Sotkanet.fi, Tilasto- ja indikaattoripankki, tilasto tarkastettu 24.10.2023).
Ennen kokeilun aloittamista nuorten toiveita ehkäisyneuvonnan palveluiden kehittämisestä ja toteuttamisesta selvitettiin asiakaskyselyn kautta. Kokeilun käynnistyttyä kartoitettiin ehkäisyvastaanotoilla käyneiden nuorten kokemuksia saamastaan ohjauksesta ja neuvonnasta vastaanotolla. Nuoria on kuultu myös nuorisovaltuuston kokouksessa sekä nuorille järjestetyissä tapahtumissa oppilaitoksissa, starttipajoilla ja järjestöissä. Kesällä 2023 avattiin nuorille uusi kysely liittyen toiveisiin maksuttoman ehkäisyn toteuttamisesta jatkossa.
Tutustuimme muilla alueilla jo käytössä oleviin toimintamalleihin (esim. Vantaa, Siun sote, Kymsote).
- Ehkäisyvalmisteiden ja seksitautien ehkäisyvälineiden jakaminen noutoautomaatista, josta saatu vinkki toiselta hyvinvointialueelta, jossa tätä kokeiltu hyvin tuloksin.
- Ilman ajanvarausta tapahtuva, anonyymi ehkäisyneuvonta kuntien kirjastoilla yhteistyössä miepä- ja kuntoutuspalveluiden suunnittelijoiden kanssa.
- Ehkäisyvalmisteiden ja seksitautien ehkäisyvälineiden jakelu Smartbox-noutoautomaatista (18-lokeroa). Halusimme kokeilla noutoautomaattia ja testata helpottaako se ehkäisyvalmisteiden jakelua asiakkaalle ja säästääkö se terveydenhoitajan työaikaa.
- Jalkautuminen kirjastoille ja toiminnan markkinointi somessa. Ideaa lähdettiin kokeilemaan, koska nuorille suunnatussa asiakaskyselyssä nuoret toivat esiin toivovansa ehkäisyneuvontaa saatavan vielä matalammalla kynnyksellä, kuin terveydenhoitajan kautta, sillä osalle nuorista tuntuu jostain syystä vaikealta kysyä ehkäisystä oman oppilaitoksensa terveydenhoitajalta.
- Smartbox:
- Asiakkaalla käytössä oleva/hänelle määrätty ehkäisyvalmiste tai seksitautien ehkäisyväline voidaan jättää noudettavaksi noutoautomaatista, mikäli asiakkaan ehkäisysuunnitelma on kunnossa ja resepti on voimassa (terveydenhoitaja varmistaa asian asiakkaan otettua yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan).
- Ehkäisyvalmisteet laitetaan noutoautomaattiin terveydenhoitajan toimesta.
- Asiakas noutaa valmisteet 5 vrk:n sisällä käyttäen tekstiviestinä saamaansa koodia, jonka asiakas syöttää automaatin näyttöruudulle.
- Mikäli asiakas ei nouda valmisteita 5 vrk:n kuluessa, poistetaan ehkäisyvalmisteet automaatista ja tästä lähtee ilmoitus asiakkaalle sekä kehotus ottaa yhteyttä perhesuunnitteluneuvolaan.
- Jalkautuminen kirjastoille:
- Ajatuksena oli, että kirjastolle voi tulla keskustelemaan ja kysymään yleisesti ehkäisyyn ja maksuttomaan ehkäisyyn liittyvistä asioista maksuttoman ehkäisyn suunnittelijan kanssa, joka on koulutukseltaan terveydenhoitaja. Seksitautien ehkäisyvälineitä oli saatavilla kirjastoilla. Samalla miepä- ja kuntoutusasioista oli mahdollista jutella anonyymisti miepä- ja kuntoutussuunnittelijan kanssa.
- Smartbox-noutoautomaatin asiakaspalaute on ollut erinomaista.
- Smartbox-automaatti on ollut käytössä 2/23-12/23 välisen ajan ja sitä on käyttänyt nimetyt terveydenhoitajat, jotka ovat saaneet perehdytyksen automaatin käyttöön.
- Jalkautumisaikataulun suunnittelu aloitettiin keväällä -23 ja jalkautuminen aloitettiin alkukesästä ja jatkettiin syksyllä jalkautuen kaikkien kuntien kirjastoille sekä Kainuun keskussairaalan OLKA-pisteelle. Tapasimme kuntakierroksilla myös hyvinvointialueen ammattilaisia sekä nuoria myös startti- ja työpajoilla.
- Havaitsimme, että automaatin sijoittelu asiakkaalle helposti löydettävään paikkaan, mutta myös henkilökunnan valvottavissa olevaan paikkaan, on tärkeää. Havaitsimme myös, että oikeankokoisen automaatin valintaa on vaikeaa ennakoida (huomasimme, tarpeisiimme riittäisi pienempi automaatti, jossa vähemmän lokeroita).
- Kirjastoilla päiväaikaan tavoittaa huonosti nuoria, jotka haluaisivat kysyä ehkäisyyn liittyvistä asioista. Parempi ajankohta olisi koulupäivän jälkeen, jolloin nuoret viettävät vapaa-aikaansa kirjastoilla. Kirjasto tapaamispaikkana on matalan kynnyksen paikka, jossa nuori voi käydä anonyymisti keskustelemassa (vrt. koulu).