Mielenterveyskuntoutuksen kehittäminen Keski-Pohjanmaalla aikuisten palveluissa
Kehittämistyön tavoitteena on vahvistaa perustason palveluita lisäämällä psykososiaalisia menetelmiä hoitovalikoimaan. Tavoitteena on mielenterveysongelmien varhainen tunnistaminen ja nopeasti alkavien palveluiden saatavuuden parantaminen.
Mielenterveyspalveluiden saatavuutta pyritään parantamaan nopeasti alkavilla kevyemmillä hoidoilla sekä digitaalisilla palveluilla.
Mielenterveyskriisi on kansallinen ongelma koko yhteiskunnassa. Sen ratkaisemiseksi on kehitetty erilaisia menetelmiä.
Terapiat etulinjaan- toimintamalli on aloittanut toimintansa vuonna 2020 pilotoimalla eteläsuomen alueilla psykososiaalisia menetelmiä mielenterveysongelmien tunnistamiseen ja varhaiseen vaikuttamiseen. TE-toimintamallin menetelmiä on pilotoitu Soitessa aikuispsykiatrian avohoidossa, opiskelijaterveydenhuollossa, opiskeluhuollossa sekä mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluissa.
Hoitoon ohjautuminen ja hoidolliset menetelmät on kartoitettu ja porrastettu. Porrastuksen avulla on hahmoteltu mitä menetelmiä matalammille portaille voisi lisätä. Hoitovalikoimaan on lisätty ohjatun omahoidon lyhytinterventio sekä hoitoon ohjautumisen työkalu terapianavigaattori. Ensimmäiselle portaalle koulutettiin myös IPC (interpersoonallinen ohjanta) osaamista perustason mielenterveyspalveluihin.
Soiten strategian yhtenä tavoitteena on vahvat peruspalvelut.
-Ennaltaehkäiseviä, jalkautuvia ja matalan kynnyksen palveluita on lisätty monitoimijayhteistyössä
-Uudet optimoidut palvelumallit ovat käyttöönotettu ja laajennettu koko hyvinvointialueelle
-Digitaaliset ratkaisut ja niiden käyttö on laajennettu
Näihin tavoitteisiin kehittämistyöllä pyritään vastaamaan.
Kaikkiaan vuosien 22-23 aikana koulutettiin 73 ammattilaista.
Syksyllä -23 9 terveydenhoitajaa kävi läpi ohjatun omahoidon ja terapianavigaattorin koulutuksia. Tällä lisättiin perustasolle osaamista ja varhaisen tunnistamisen mahdollisuutta. Opiskelijan tilanteesta saadaan terapianavigaattorin avulla kokonaiskuva varhaisessa vaiheessa ja voidaan aloittaa hoito mielenterveyden oireiluun ohjatun omahoidon lyhytinterventiolla. Se on hyvä aloitus hoidolle myös silloin, kun odottaa raskaampiin palveluihin pääsyä. Myös IPC menetelmä käytössä.
Opiskeluhuollossa 6 psyykkaria ja 2 kuraattoria on käynyt terapianavigaattori ja ensijäsennys koulutuksen. Lisäksi yksi lääkäri lasten ja nuorten palveluista osallistui koulutukseen. Kuraattorit kävivät lisäksi ohjatun omahoidon koulutuksen.
Mielenterveyskuntoutujien sosiaalipalveluiden ammattilaisista 12 kävivät ohjatun omahoidon koulutuksen. Menetelmä otetaan käyttöön pilottina ja arvioidaan sen soveltuvuutta työhön vuoden -24 aikana.
Kehittämistyötä tehdään Soite 2.1 Tulevaisuuden sotekeskus - hankeen alla, Toimiva kuntoutus- osahankkeessa. Osahankkeen yksi tavoite on laatia ja ottaa käyttöön kuntoutuspalvelujen yhteensovitettu ohjausmalli sote-vastaanotoilla, asiakkaan ohjaamisessa kuntoutuksen eri palveluihin. Kokonaisuudessa kehitetään monialaisen kuntoutuksen yhteensovittamista ja palveluihin ohjautumista.
Toimiva kuntoutus- osahankkeen projektiryhmässä on osallistujia seuraavilta palvelualueilta:
-Aikuissosiaalityö (Saara-Mari Olaussen)
-Päihde- ja riippuvuuspalvelut (Virpi Karhu)
-Mielenterveyspalvelut (Hanna Pylväinen)
-Kuntoutus- ja neurologia (Marja-Leena Mattila, Mirva Rasmus ja Anne Saari)
-Lapsiperheiden sosiaalipalvelut (Arja Seppälä)
Projektiryhmän toimintaa ovat olleet tukemassa hankekoordinaattori ja hankejohtaja.
Psykososiaalisten menetelmien saatavuuden parantamisen suhteen Soite tekee yhteistyötä oman YTA alueensa kanssa. OYS koordinaatiohanke kokoaa tietoa yhteen ja auttaa alueita implementointityössä. Kansallinen terapiakoordinaatioverkosto on rakennettu HUS psykiatrian johdolla turvaamaan alueellista yhteiskehittämistä.
Psykososiaalisia menetelmiä lisäämällä ja porrastamalle ne, turvaamme alueellamme palveluiden saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden.
Kehittämistyön alussa laadittiin aikuispsykiatrian avohoitoon hoidon porrastusta olemassa olevista palveluista. Porrastuksen avulla kartoitettiin tarvetta nopeasti alkaville interventioille. Ykkösportaalle lisättiin lyhytinterventio, ohjattu omahoito, joka on 1-3 käyntikerran interventio mielenterveyden häiriöiden ja pulmatilanteiden hoitoon. Hoidon tarpeen arvioiden tekoon tuotiin uusi työkalu terapianavigaattori. Näiden molempien käytöstä kerättiin käyttökokemustietoa ja seurataan hoidon vaikuttavuutta.
Loppuvuoden aikana, portaalle yksi, on tarkoitus lisätä osaamista IPC menetelmällä. IPC eli interpersoonallinen ohjanta on 3-6 käyntikerran interventio, jossa käsitellään ihmissuhteita ja merkittäviä elämäntapahtumia, sekä näiden ja masennusoireiden keskinäisiä yhteyksiä. Aikuispsykiatrian avohoidossa perustasolla työskentelevät ammattilaiset aloittavat IPC koulutuksen syksyllä. Yhteensä 6 ammattilaista osallistuu koulutukseen.
Tiedolla johtaminen on olennainen osa uusien menetelmien käyttöönotossa, jossa hoidon vaikuttavuuden seuranta on olennaisena tekijänä.
Hoidon vaikuttavuutta mitataan excel pohjaisella tiedonkeruujärjestelmällä.
Jotta muutos saavutetaan tarvitaan esihenkilöiden ja johdon linjausta ja tukea uusien menetelmien käyttöönotolle. Työntekijöiden fasilitointi on myös olennaisen tärkeää eri menetelmien juurtumisen kannalta.
Kohderyhmänä ovat kaikki yli 18-vuotiaat mielenterveyden häiriöistä tai kuormittavista elämäntilanteista kärsivät alueen asukkaat. Aikuispsykiatrian avohoito vastaa hoidon tarpeen arvioinnista, hoidosta ja kuntoutuksesta. Asiakkaat ovat itse mukana oman hoitonsa suunnittelussa. Terapianavigaattori kokoaa tietoa ja kartoittaa asiakkaan oman toiveen hoidon suhteen.
Tiedottaminen eri palveluihin terapianavigaattorista sekä ohjatun omahoidon interventiosta.
Aikuispsykiatrian avohoidon perustasolla toimivalle työryhmälle sekä opiskelijaterveydenhuollon terveydenhoitajille on järjestetty taitopaja työskentelyä, ohjatun omahoidon menetelmän käyttöönoton tueksi. Siellä on harjoiteltu mm tiedonkeruu excelin käyttöä sekä omahoito-ohjelmiin sisältyvien harjoitteiden käyttöä asiakkaiden kanssa. Aiheet taitopajoille syntyvät tarpeen mukaan.