MIKE-arvioinnin ja seurannan työväline muistityön ammattilaisille
Muistisairaan Ihmisen Koetun Elämänlaadun sekä psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn arvioinnin ja seurannan työväline. Sisältää haastattelu- ja havainnointiosiot sekä manuaalin arvioijan käyttöön. Sosiaalisessa mediassa #MuistiMike
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta (luotu 20.10.2015, viimeksi muokattu 3.4.2019).
MIKE-työvälineen kehittäminen aloitettiin, sillä sille oli paljon tarvetta muistityössä (tehtiin suullista tarvekartoitusta). Aihe on ajankohtainen yhteiskunnallisesti (mm. uusi Vanhuspalvelulaki ja kehitteillä oleva itsemääräämisoikeuslaki). MIKE-työvälineellä voidaan edistää myös Kansallisen Muistiohjelman (STM 2012) toteutumista, jonka tavoitteena on, että Suomi olisi muistiystävällinen maa vuoteen 2020 mennessä. Arvion mukaan 30 vuoden kuluttua Suomessa tulee olemaan 1,4 miljoonaa yli 65-vuotiasta.Ikääntyneiden määrän runsas kasvu tulevaisuudessa lisää myös muistisairaiden määrää. Muistisairaiden hoitokulut ovat iso kuluerä yhteiskunnalle, minkä vuoksi keinot, joilla heidän hyvinvointia ja kotona-asumisen aikaa voidaan lisätä, tuovat merkittäviä säästöjä.
Maaret Meriläinen ja Minna Kangas, Vielä Virtaa -hanke (Oulun Seudun Muistiyhdistys) Katja Kujala ja Manar Ameli, Kulttuurista Muistoja -hanke (Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys). Hankkeet kuuluvat Eloisa Ikä-avustusohjelmaan (RAY ja VTKL 2012-2017). Kehittämisen koekäyttövaiheeseen osallistui useita toimijoita järjestö- ja kuntapuolelta.
Tavoitteena on, että MIKEn myötä muistisairaiden parissa toimivien ammattihenkilöiden käytössä on selkeä ja sovellettava "matalankynnyksen" arvioinnin ja seurannan työväline, joka huomioi arviointitilanteessa muistisairauden aiheuttamat erityispiirteet ja nostaa esiin muistisairaan ihmisen oman näkemyksen elämänlaadustaan. MIKEn myötä ammattilaisilla on keskustelun tueksi keino, jolla voidaan puhua luontevammin monista asioista.
MIKE-työvälineen valmistuttua tavoitteena on tehdä siitä helposti löydettävä (nettisivut) ja tunnettu (mainoskampanja). Tavoitteena on, että käyttäjäkunta olisi mahdollisimman laaja (versiot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi). Pitkän tähtäimen tavoitteena on levittää työvälinettä MIKEä myös Suomen rajojen ulkopuolelle.
MIKE sopii moniammatilliseen käytössä monissa erilaisissa työyhteisöissä. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi vastaanotoilla, kerhotiloissa tai asiakkaan omassa kodissa. Koska sitä voidaan soveltaa muistisairauden eri vaiheissa käytettäväksi erilaisissa toimintaympäristöissä, sen käyttömahdollisuudet ovat laajat.
Muistisairaat.