Monialainen yhteistoiminta terveys- ja sosiaalipalveluissa Pohjanmaalla
Järjestettiin 3-osainen, kaksikielinen seminaarisarja Monialainen yhteistoiminta ja sen johtaminen Pohjanmaan hyvinvointialueella tarjoten valmiuksia alueen esihenkilöille monialaisen yhteistoiminnan järjestämiseen ja johtamiseen sote-palveluissa.
Pohjanmaan Hyvinvointialueen kuntayhtymän toiminta käynnistyi 1.1.2022. Kuntayhtymään kuuluu 13 entisen Vaasan sairaanhoitopiirin alueen jäsenkunnan sosiaali- ja terveyspalvelut henkilöstöineen.
Muutostyö Pohjanmaan hyvinvointialueeksi on käynnissä. Se aloittaa toimintansa 1.1.2023.
Monialaisen yhteistoiminnan käsitteistöä, teoriataustoja ja mahdollisuutta aiheen nostamiseksi yhteiseksi puheenaiheeksi pohdittiin jo puoli vuotta ennen seminaarisarjan toteutumista yhteistyössä Pohjanmaan Tulevaisuuden sotekeskus-hankkeen hanketyöntekijöiden ja paikallisten ammattikorkeakoulujen (Vaasan ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia) edustajien kesken.
Lähtökohtaisesti oli selvää, että aiheesta haluttiin kuulla sekä korkeatasoista tutkimustietoa, mutta myös käytännön läheisiä näkökulmia ja kokemuksia. Alueelle tunnusomaisesti tilaisuudet tuli järjestää kaksikielisesti ja puhujat tilaisuuksiin rekrytoitiin myös tasapuolisesti molemmilla kielillä.
Hankkeen ja ammattikorkeakoulujen välisen sopimuksen mukaisesti kokonaiskoordinointi ja hyvinvointialueen esihenkilöiden informointi ja kutsut tapahtuivat hankkeen puolesta. Ammattikorkeakoulujen edustajat tekivät puolestaan töitä puhujien rekrytoinnissa, seminaarin käytännön järjestelyissä, kuten puheenjohtajina sekä vastasivat teknisestä toteutuksesta.
Seminaarisarja avasi esihenkilöille monialaisen yhteistoiminnan monipuolista ja monisäikeistä kuvaa. Monialainen yhteistoiminta näyttäytyy työntekijälle hiukan erilaisena toimialasta riippuen, ja siksi jatkossa aihetta tullaan käsittelemään hankkeen ja hyvinvoitnialueen eri toimialojen kesken erilaisin tavoin riippuen toimialasta. Tarkoituksena on kehittää mm. konsultaatiomahdollisuuksia asiantuntijoiden kesken, verkostopalaverien käyttöä, etäpalveluja ja moniammatillista tiimityötä.
Seminaarisarjan tavoitteet olivat
- antaa valmiuksia monialaisen yhteistoiminnan käsittelyyn ja johtamiseen,
- antaa tilaa ideoille ja ajatuksille monialaisten toimintamallien luomisessa ja käyttöönotossa,
- polkaistaan käyntiin yhteiskehittämisen kulttuuria,
- verkostoitua,
- tutustua kollegoihin
Seminaarisarjalle ei määritelty mitattavia määreitä
Jokainen tilaisuus tavoitti pari-kolmekymmentä esihenkilöä, joiden kanssa monialaisen yhteistoiminnan jatkokehittäminen on vasta alussa
Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän johto- ja esihenkilöt toimivat seminaarisarjassa sekä kuulijoina että puhujina. Lisäksi menetelmänä käytettiin ryhmäkeskustelua.