Muistisairaan hoito- ja palveluketju, Kainuun hyvinvointialue (RRP P4,I1 ja I4)

Toimintamalli kokoaa muistisairaan henkilön tarvitsemat palvelut. Hoito- ja palveluketjussa huomioidaan muistisairaan palvelutarve yhdistäen perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalipalveluiden sekä kolmannen sektorin tarjoamat palvelut.

Toimintaympäristö **

Muistisairaiden määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan valtakunnallisesti. Ikääntyminen koskettaa erityisesti Kainuuta, sen ollessa maan kolmanneksi ikääntynein maakunta. Kainuussa diagnosoidaan tällä hetkellä noin 200 muistisairasta vuositasolla, mutta tämä on esiintyvyyteen ja ennusteeseen nähden alidiagnosoitu määrä. Ikääntyvien määrän kasvaessa muistisairauksien esiintyvyys tulee myös lisääntymään. 

Varhainen muistisairauden tunnistaminen ja oikea-aikainen hoidon aloitus lisäävät muistisairaan toimintakykyä ja hyvinvointia sekä vähentävän muistisairauksista aiheutuvia kustannuksia. Muistisairauden edetessä läheiset ja tukiverkostot tarvitsevat tukea arkeensa, jotta turvallinen ja toimintakykyinen kotona asuminen mahdollistuu. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tarve muistisairaan hoito- ja palveluketjun kehittämiselle on noussut Kainuun väestöpohjasta sekä hyvinvointialueen toimijoiden tarpeesta.  Erityisesti tarve on nähty työikäisten muistisairaiden hoito- ja palveluketjun kehittämiseen.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Muistisairaan hoito- ja palveluketjun kehittämistyön tarpeena on toimintamallien yhtenäistäminen, toimintakyvyssä tapahtuvien muutoksien varhaisempi tunnistaminen, tutkimuksien oikea-aikainen käynnistäminen ja asiakkaan prosessin sujuvoittaminen.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Muistisairaan hoito- ja palveluketjun yhteiskehittämiseen osallistuvat Kainuun hyvinvointialueen muistisairaan asiakkaan hoito- ja palveluketjuun linkittyvät palvelualueet, joita ovat vastaanotto- ja poliklinikka palvelut, kuntoutuspalvelut, sosiaalityö ja sosiaaliohjaus, ikäihmisten asumispalvelut, ikäihmisten kotihoito, asiakkuus, palveluohjauksen ja ostopalvelujen tiimi. Lisäksi kehittämistyöhön osallistuvat alueelliset järjestötoimijat, omaiset, muistisairaat ja kokemusasiantuntijat.

Tavoiteltu muutos

Muistisairaan hoito- ja palveluketjulla tavoitellaan varhaisempaa tunnistamista, oikea-aikaista palveluntuotantoa, tietouden lisäämistä, toimintakykyisiä elinvuosia ja hoidon- sekä palvelun jatkuvuutta.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamallin kohderyhmänä on palveluita käyttävät muistisairaat, muistisairaiden omaiset sekä organisaation henkilöstö. 

Kehittämistyöhön osallistuu muistisairaiden kanssa työskenteleviä organisaation ammattilaisia, kolmannen sektorin toimijoita sekä kehittäjäasiakkaita.