MuistiTerve Pohjois-Suomi 2023-2025-hankkeen tarkoituksena on muistiterveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin lisääminen. Tavoitteena on suunnata muistisairautta ennaltaehkäiseviä ja toimintakykyä parantavia toimia ja mahdollistaa vapaaehtoistoimintaa

 

Toimintaympäristö **

Muistisairaudet ovat kansansairauksia, jotka yleistyvät väestön ikääntyessä. Muistisairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ja myöskin taloudellinen haaste. Uusia muistisairauksia diagnosoidaan vuosittain Suomessa keskimäärin  22 700.  Suomalainen FINGER-tutkimushanke osoitti ensimmäisenä maailmassa, että elintapoihin vaikuttamalla voidaan parantaa tiedonkäsittelyllisiä toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä. Elintapamuutos kannattaa myös ikääntyneenä.

Tutkimusten mukaan jopa 40 % muistisairauksista olisi ennaltaehkäistävissä elintapatekijöihin vaikuttamalla. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tunnistetaan muistisairauden riskissä oleva henkilöt ja heille kohdennetaan ryhmämuotoista, pitkäkestoista elintapaohjausta.

Muistisairauksien paras hoito on ennaltaehkäisy.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

THL on laatinut tutkimustulosten pohjalta toimintamallin, jonka avulla terveydenhuollon toimijat voivat luoda muistisairauden ehkäisyn toimenpiteitä. 
Malliin kuuluu muistisairauden riskissä olevien tunnistaminen ja muistitoimintojen säilymisen tukeminen monipuolisella elintapaohjelmalla
Toimintamalli sisältää muistisairauden riskitestin
 

Kokonaisuudessaan vuoden kestävä ryhmätoiminta toteutetaan kuntien, hyvinvointialueiden ja muistijärjestöjen kanssa yhteistyössä. 

Tavoiteltu muutos

Luodaan FINGER-mallia mukaileva yhteistoimintamalli Pohjois-Suomeen.

Toimintamalli lisää ja kehittää yhteistyötyötä eri sektorien välillä.

Yhteistyö yli sektorirajojen lisääntyy ja kehittyy

Muistisairauden riskiryhmään kuuluvat tunnistetaan

Elintapaohjaus kohdentuu siitä eniten hyötyville

Sosiaalisen hyvinvoinnin lisääntyminen

Yksinäisyyden vähentyminen

Terveyspalvelujen käytön pieneminen

Kustannusvaikuttavuus

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Muistiterveyden edistäminen koskee kaikenikäisiä ihmisiä, myös muistisairauteen sairastuneita. Tiedossa on, että muistisairaudet yleistyvät iän myötä ja verkostot harvenevat ikääntyessä.

MuistiTerve Pohjois-Suomi-hankeen hankesuunnitelmassa kohderyhmäksi on määritelty 60-79-vuotiaat Pohjois-Suomena alueella asuvat henkilöt, joilla on muistisairauksien riskitekijöitä. 

Asiakasymmärryksen hankkiminen:

-Terveydentilan kartoittaminen ja  henkilökohtainen, motivoiva  keskusteluterveydenhuollossa

-Mikä huolettaa elämässäsi eniten?

Mitä asiakas toivoo ja haluaa saavuttaa?

Tavoiteportaiden täyttäminen.

FINGER-toimintamalli juuruttaminen osaksi julkisia palveluja lisää vaihtoehtoja elintapaohjauksen palvelutarjottimelle. Erityisesti hieman enemmän ja pitkäkestoisempaa ammattilaisen ja vertaisen tukea tarvitseville,  jotta saadaan pysyviä elintapamuutoksia.

 

 

Liitteet
Kuva
Asuu maalla yksin omakotitalossa -haluaa lisätä liikkumista sekä sosiaalista elämää eläkkeelle jäämisen jälkeen.  -toivoo enemmän iloa ja aktiivisista arkea sekä tukea liikkumisen lisäämiseen  -tuntee, että nyt olisi aikaa tavata enemmän tuttuja ja haluaisi saada uusia ystäviä  -uusi harrastus voisi tuoda elämään aktiivisuutta toiveet -terveydentila huolettaa,  kolesteroli- ja verensokeriarvot ovat kohonneet  ylipainoa alkanut kertymään eläkkeelle jäämisen jälkeen  -omalla vanhemmalla oli muistisairaus, mie
Asiakaspersoona, kuvaus kohderyhmän kuuluvasta henkilöstä.