Nuorten IPC -ohjaaja ja menetelmäohjaaja -koulutusprosessi

Koulutetaan nuorten kanssa työskenteleviä perustason sote-ammattilaisia. Tavoitteena on vahvistaa perustason osaamista näyttöön perustuvilla menetelmillä. Kuvataan koulutusprosessi, sen kesto ja rakenne.

Toimintaympäristö

Tavoitteena on vahvistaa osaamista ja lisätä näyttöön perustuvia, vaikuttavia menetelmiä perustason ammattilaisille, jotka työskentelevät nuorten parissa. Lisätään ammattilaisten tietoisuutta nuorten IPC- koulutusprosessista.

IPC ei edellytä mielenterveysalan perustutkintoa tai terapeuttikoulutusta. Se on tarkoitettu menetelmätyökaluksi mm. koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, oppilashuollon sekä perustason päihde- ja mielenterveyspalvelujen matalan kynnyksen palvelujen työntekijöiden käyttöön.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Keväällä 2021 järjestettiin ensimmäinen IPC-ohjaajakoulutus Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin NMOK-tiimin organisoimana. Nyt vuoden 2022 loppuun mennessä koulutettuja työntekijöitä on 68. Valtaosa koulutetuista on kuraattoreita (45 %), terveydenhoitajia, sairaanhoitajia, psykologeja sekä sosiaalityöntekijöitä että sosiaaliohjaajia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on nuorten kanssa työskentelevät sosiaali- ja terveyshuollon ammattilaiset esim. kouluterveydenhoitajat, kuraattorit, koulupsykologit.

 

Ratkaisun perusidea

Mallinnusten tarkoituksena on selkiyttää ja havainnollistaa IPC-N-ohjaaja ja menetelmäohjaaja -koulutusprosessia. Selkiyttää koulutukseen hakijoille ja heidän esihenkilöille, mitä koulutus vaatii ja mihin työntekijä sitoutuu. 

 

Liitteet
Kuva
Kuvaus IPC koulutusprosessista. Vihreän ympärän sisällä lukee IPT-N -lyhytterapeutti ja sen sisällä on tummempi ympyrä, jonka sisällä lukee IPC-menetelmäohjaaja. Tästä ympyrästä lähte nuoli, jossa lukee ''ohjaa''. Nuoli osoittaa violettia palloa, jossa on teksti IPC-ohjaaja.
Nuorten IPC-ohjaaja ja -menetelmäohjaaja koulutusprosessit.
Kuva
Kuvan otsikko on IPC-menetelmäohjaaja. Kaarisulkeiden sisällä allekkain tekstit: verkokoulutus 2 päivää, menetelmäohjaus  (3 – 4 viikon välein, 1,5-2h kerrallaan, yht 10 krt)  3 läpivietyä ohjausta, osaamisen vahvistaminen 1 päivä, IPC-ohjaaja pätevöityminen. Hakasulun ulkopuolella lukee koulutuksen kesto 10-12 kk.
IPC- ohjaakoulutuksen kesto ja vaiheet.
Kuva
Hakasulkeiden sisällä tekstit: info 1h, verkkokoulutus Yleinen osa 12-16h, taitoworkshopit 2x3,5h, oma menetelmäohjausryhmä 1,5-2h 10 krt/vuosi + valmisteluaika ja mahdollisuus konsultaatioon, menetelmäohjaajien tukitapaamiset 4-5 krt 6kk aikana, IPT-n lyhytterapiamenetelmän käyttäminen, IPC-menetelmäohjaajaksi pätevöityminen. Hakasulkeiden ulkopuolella teksti koulutuksen kesto n. 12kk.
IPC- mentelmäohjaakoulutuksen kesto ja vaiheet.
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Alueelle on perustettu yhteinen tukiryhmä IPC-ohjaajille ja heidän esihenkilöille. Tukiryhmä kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Yhteisissä tapaamisissa käydään läpi tilannekuva, onnistumiset ja haasteet sekä tulevat suunnitelmat esim. koulutukset.
  • Menetelmäohjaajat käyvät juurruttamiseen liittyviä asioita läpi omissa menetelmäohjausryhmissään IPC-ohjaajaksi kouluttautuvien kanssa. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kuvaus on yleisesti sovellettavissa IPC-ohjaaja ja -menetelmäohjaaja koulutusrakenteeseen.

Koulutusprosessin sisällön tunteminen.

Tiedon visualisointi ja mallintaminen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Koulutusten kuvaus on juuri varmistunut.