Omais- ja perhehoidon kehittäminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Omais- perhehoidon toimintamallin kehittämistyössä on keskitytty perhehoidon ja omaishoidon palveluiden palvelupolkujen aukikirjaamiseen sekä tehty omaishoidon tuen palvelun osalta yhtenäistämistä lakisääteisiin palveluihin.

Toimintaympäristö

Pohteelle perustettiin Omaishoidon keskus ja Perhehoidon keskus, joiden toiminta aloitettiin 1.1.2023.

 Omaishoidon keskus toimii Ikäihmisten palveluiden toimialueella, yhteisissä palveluissa ja palvelee kaikkia omaishoidon tuen asiakkaita antaen kaikille omaishoidon tuen asiakkaille yleistä ohjausta ja neuvontaa omaishoidon tuen palvelusta. Lisäksi omaishoidon keskuksesta tehdään yli 65-vuotiaille omaishoidon tuen arviointi ja päätökset. Myönteisen omaishoidon tuen päätöksen teon jälkeen asiakkaalle nimetään omatyöntekijä Omaishoidon keskuksesta, jolla on kokonaisvastuu asiakkaan palveluista. 

Perhehoidon keskus toimii Perhe- ja sosiaalipalvelut, OYS psykiatria toimialueella, yhteisissä palveluissa ja keskusta koordinoidaan perhehoidon palveluja ikäihmisille, vammaisille ja kehitysvammaisille. Perhehoidon keskuksen tehtävät liittyy perhehoitajille annettavaan tukeen ja huolehditaan koko Pohteen alueen asiakaskoordinoinnista (kts.aiemmat asiakasryhmä) perhehoitoon.

Järjestämissuunnitelmaan on kirjattu, että Pohteella on lisättävä peittävyyttä omaishoidon tuen osalta (yli 75-vuotiaat) ja toimenpiteenä omaishoitajien tukeminen. Kehittämistyön aikana Pohteelle on laadittu omaishoidon tuen yhteneväiset kriteerit, jotka ovat otettu käyttöön vuoden 2023 alusta. Lisäksi omaishoitajien lakisääteisiä palveluja (valmennukset, hyvinvointi- ja terveystarkastukset) kehitetty ja yhtenäistämistyötä viety eteenpäin. 

Järjestämisuunnitelmaan on myös kirjattu perhehoitajien määrän ja hoitovuorokausien lisääminen. Perhehoidon osalta kehittämistyössä on laadittu perhehoidon yhtenäinen toimintaohje ja se on otettu käyttöön vuoden 2023 alussa. LIsäksi perhehoitoon on luotu palvelupolku kuvaus ja perhehoidon tunnettavuutta lisäämään tuotettu videoita Pohteen perhehoidosta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka hoitaa/avustaa sairauden, vamman tai muun erityisen hoivan tarpeen takia omaistaan tai läheistään tämän kotona asumisen mahdollistamiseksi. Ikääntyminen tuo omat haasteensa omaishoitotilanteeseen. 

Omaishoidon tuen palvelun osalta omaishoitajia osallistettu järjestämällä osallisuustilaisuus Pohteen alueen omaishoitajille (Kumppanuuspöydät). Perhehoidon videoilla kuultiin perhehoitajien ääntä ja omaishoitajan ajatuksia kiertävän perhehoitajan avusta omaishoitotilanteeseen. 

Kehittämistyöhön on otettu mukaan myös hyvinvointialueen työntekijät sekä alueella toimivat omaishoitoyhdistykset. 

Ratkaisun perusidea

Yhteiset ja yhteneväiset toimintamallit omais- ja perhehoidon palvelussa sujuvoittaa työntekijöiden työntekoa eri yksiköissä ja keskuksissa.  Myös viestintä hyvinvointialueen palveluista ja niiden hakeutumisessa helpottuu ja vältytään vääränlaiselta viestinnältä. 

Toimintamalli luo hyvät edellytykset jatkaa kehittämistyötä Omais- ja Perhehoidon keskuksissa. Selkeät raamit toiminnalle on saatu luotua kriteerien ja palvelupolkujen kuvaamisen myötä. 

Toimintamalleja hyödynnetään useilla toimialueilla. Yhteistyö asiakkaiden asioissa tulee olla luontevaa ja sen vuoksi palvelupolkujen aukaiseminen on erityisen tärkeää. Omais- ja perhehoidon toimintamalleihin kytkeytyy kymmeniä muitakin toimintamalleja. Ikäihmisten osalta käytössä on asiakkaita varten ikäihmisten palveluiden toimintamallit sekä myös muita toimintamalleja. Muut toimintamallit tukee omaishoidon tuen asiakkaita ja omaishoitajia heidän arjessaan. 

Liitteet
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hyvinvointialueelle siirtymisen myötä Omaishoidon keskus ja Perhehoidon keskus aloittivat toimintansa. Toimintatapojen vakiinnuttamistyötä on siis tehty koko vuoden 2023 ajan. 

-Omaishoidon keskuksen työntekijät työskentelevät ympäri Pohdetta, jonka vuoksi koettiin tärkeäksi järjestää keskuksen työntekijöille kehittämispäivä, jolloin oli mahdollisuus tavata kollegoita ja perehdyttää työntekijöitä viranhaltijan työhön. 

-Omaishoitajien valmennukseksien sisältöä on tuotettu ja valmennuksia aikataulutettu vuodelle 2024. Tavoitteena on järjestää valmennuksia jokaisella Pohteen alueella kaksi kertaa vuodessa. 

-Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia pilotoitiin osana Ikäneuvolan toimintaa loka-joulukuussa 2023. Palveluun ohjautuminen, sisältö ja palvelun toteutuspaikka jäivät vielä jatkopäätöksen tekoon. 

-Intensiivisen tuen tarpeessa olevien omaishoitoperheiden tilanteita lähdettiin ratkomaan INTO-toimintamallin pilotoinnilla. INTO-toimintamalli kuvattu Innokylään INTO intensiivinen tuki omaishoitotilanteessa | Innokylä (innokyla.fi). Pilotoinnin tuloksista nostetaan jatkokehittämisehdotuksia. 

-Luotiin omaishoidon tuen palvelupolku, johon kuvattu myös eri vaiheissa olevat tuen muodot. Tätä pystytään hyödyntämään palveluohjaajan työssä, sekä viestiä asiakkaille mitä tuen muotoja on olemassa. 

-Perhehoitoon luotiin palvelupolku kuvaus sekä videot perhehoidosta. 

Keskukset jatkavat vakiinnuttamistyötä vuonna 2024. 

Liitteet
Kuva
Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksen palvelupolku, luonnos
Omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia pilotoitiin osana Ikäneuvolan toimintaa. Pilotin tulokset vietiin jatkopäätöksen tekoon.
Vinkit toimintamallin soveltajille

Omais- ja perhehoidon toimintamallin kehittämistyön tuloksena on päädytty perustamaan erikseen, mutta yhteistyössä toimivat Omaishoidon- ja Perhehoidon keskus. Kehittämistyön aikana on myös pohdittu, että nämä keskukset toimisivat yhtenä yksikkönä. Erillisten keskuksien hyötynä on, että molemmissa voidaan keskittyä ja paneutua kyseiseen toimintamalliin ja työtapojen vakiinnuttamiseen. 

Vakiinnuttamistyön tulee jatkua tulevina vuosina. Eteenkin omaishoitajien tukemiseen tulee etsiä aktiivisesti keinoja myös jatkossa. Keskuksien toimintaa tulee myös jatkossa kehittää, jotta olemme valmiita vastaamaan omaishoitajien hyvinvoinnin heikkenemiseen sekä perhehoidon palvelun vakiinnuttamisen osaksi Pohteen toimintaa. Perhehoidon ja omaishoidon tietämystä tulee lisätä työntekijöiden keskuudessa, jotta työntekijät osaavat ohjata asiakkaat oikeaan aikaan oikean palvelun piiriin. 

Jos haluat kuulla lisää omais- ja perhehoidon toimintamalleista, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen: 

pauliina.siika-aho@pohde.fi

tai

marko.niiranen@pohde.fi

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hyvinvointialueella on otettu käyttöön Omaishoidon keskus ja Perhehoidon keskus. Keskuksien toimintaa on kehitetty koko 2023 vuoden ajan ja tämä työ jatkuu myös tulevina vuosina. Kriteerien ja toimintaohjeiden yhtenäistäminen on antanut mahdollisuuden toimia alueella tasavertaisesti ja työntekijöille yhteisen työkalun, joka antaa mahdollisuuden laadukkaaseen työhön. 

Henkilökuntaa on osallistettu esim. työpajojen avulla, jotka toteutettu Teams-yhteydellä. Myös yhdistystoimijoita otettu mukaan kehittämiseen, sekä itse ikäihmisiä.

Omaishoidon- ja perhehoidon keskuksien kanssa tehtiin tiiviisti yhteistyötä kehittämisen ajan. 

Toimintamallissa saavutettiin useita tärkeitä tuloksia. Kaikki lähtee liikkeelle, jotta meillä on perustukset kunnossa kriteerien ja soveltamisohjeiden osalta. Siihen yhdistettynä palvelupolut ja toimivat palvelut, niin perustusten päälle voidaan alkaa rakentamaan myös uusia innovaatioita. INTO-toimintamallin avulla pyrittiin saamaan Omaishoidon keskuksen toimintaan uudenlaista toimintapaa, sillä tiedostamme että omaishoitajat ovat yhä kuormittuneempia ja hyvinvointialueen tulisi pystyä tukemaan omaishoitajia tiiviimmin tilanteen niin vaatiessa.