Omaoloa käyttävien ammattilaisten koulutuskokonaisuus – Helsingin kaupunki (RRP, P4, I1)
Helsingissä on otettu käyttöön koulutuskokonaisuus Omaoloa käyttäville ammattilaisille. Tavoitteena oli vahvistaa palvelun käytön osaamista, lääkinnällisen laitteen merkityksen ymmärrystä ja asiakasohjausta Omaolon eri sisältöjen hyödyntämiseen.
Helsingin kaupunki, digitaalinen terveysasema, kehitysyksikkö.
Koulutuskokonaisuus on tehty eri Omaoloa käyttäville ammattiryhmille. Helsingissä Omaolo on käytössä terveysasemilla, fysioterapiassa, suun terveydenhuollossa ja opiskeluterveydenhuollossa.
Omaolo-palvelu on ollut käytössä Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollossa vuodesta 2019 alkaen.
Lähtötilanteessa Omaoloa käyttävien yksiköiden esihenkilöiden vastuulla oli varmistaa ammattilaisten Omaolon käytön riittävä osaaminen. Hallintoassistentti/esihenkilö tms. pyysi uudelle ammattilaiselle Omaolo-käyttöoikeudet. Kun oikeudet oli lisätty ja ne oli viety tuotantoon, ammattilainen ohjattiin perehtymään Omaolon koulutusmateriaaleihin. Helsingissä käytössä oli sisäiseen käyttöön tehty Omaolon perehdytyskäsikirja ammattilaisille. Materiaalien läpikäynti oli ammattilaisen omalla vastuulla. Omaolon pääkäyttäjät eivät pystyneet varmistamaan ammattilaisen Omaolo-osaamista. Erinäisten palautteiden perusteella voitiintodeta, että Omaolo-osaaminen vaihteli suuresti Sosiaali- ja terveysapalvelujen eri yksiköissä.
Omaolo on Euroopan unionin lääkinnällisten laitteiden asetuksen (MDR) mukainen CE-merkitty lääkinnällinen laite. MDR-asetus ja kansallinen laki lääkinnällisistä laitteista edellyttävät varmistamaan palvelua käyttävien ammattilaisten osaamisen.
Helsingin kaupunki on sitoutunut käyttämään Omaolo-palvelua ja maksaa palvelun käytöstä asukasmäärän mukaisesti. Helsingin Sotepelle myönnettiin kestävän kasvun hankerahoitusta vuosille 2023–25, Pilari 4, Investointi 1B, työpaketti 1: Omaolon jatkokehittäminen.
Edellä mainittujen strategisten liittymäkohtien mahdollistamana haluttiin lähteä tuottamaan Omaoloa käyttäville ammattilaisille uusi koulutuskokonaisuus.
Kehittäjäjoukko digitaaliselta terveysasemalta, kehitysyksiköstä:
- Kaksi Omaolon pääkäyttäjää tuotti koulutuksen sisällön ja rakensi sen Oppiva-verkkoalustalle. Koulutuksen sisältö perustuu Helsingin sisäisiin ohjeisiin ja DigiFinlandin Omaolo-materiaaleihin.
- Kaksi-kolme Omaolon pääkäyttäjää vastuussa koulutuksen jalkauttamisesta, materiaalien ylläpidosta ja päivittämisesti, koulutuksien suorituksien/osaamisen seurannasta ja palautteen keräämisestä.
- Yksikön eri palveluiden kehittäjillä koulutuksen testaus
Miten aiotte saada toimijajoukon innostettua ja toimimaan yhteisen tavoitteen hyväksi?
- Johdon tuki - Terveyspalvelujen johdolta linjaus koulutuksen käymisen välttämättömyydestä ja tärkeydestä. Painotus CE-merkittyjä sisältöjä käsittelevien ammattilaisten osaamiseen.
- Esihenkilön ohjaa aktiivisesti ammattilaisia koulutukseen ja mahdollistaa ajan siihen.
- Koulutuskokonaisuuden sisältö on pyritty rakentamaan mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi ja helpoksi suorittaa.
- Tuottaa kokonaisuus, joka on ammattilaisten helposti löydettävissä ja käytettävissä, johon voi tarvittaessa palata.
- Koulutuskokonaisuuden suorittamisen avulla saadaan tietoa ammattilaisten osaamisesta.
- Ammattilaiset kokevat Omaolon käytön helppona. He osaavat hyödyntää käyttöliittymän ominaisuuksia laajemmin.
- Ammattilaiset kokevat Omaolon käytön hyödyllisenä ja ymmärtävät sen tuottaman lisäarvon.
- Ammattilaiset tuntevat tietosuoja- ja tietoturva näkökulmat Omaolon käytössä.
- Asiakastyytyväisyys nousee, kun ammattilaiset osaavat käyttää Omaoloa paremmin.
Koulutuskokonaisuus sisältää osaamista varmistavan tentin Seppo.io -verkkoalustalla, ja tenttisuorituksia voidaan seurata kysymystasolla verkkoalustan raportoinnin avulla. Lisäksi ammattilaisilla on mahdollisuus jättää palautetta tai kysymyksiä, jos jokin asia jäi tentissä mietityttämään.
Tarvittaessa koulutuksen sisältöjä tarkennetaan, jos jollain tentin osa-alueilla havaitaan erityisen heikkoa suoriutumista.
Ammattilaisten osaaminen peilautuu myös asiakaspalautteisiin, joita seurataan aktiivisesti.
Koulutus pitää sisällään yksinkertaiset ja selkeät ohjeet Omaolon käytöstä. Se sisältää kaikille ammattilaisilla yhteiset osiot, jonka jälkeen ammattilainen perehtyy omassa yksikössä käytössä olevaan sisältöön. Sisältö toteutetaan tekstiohjeilla ja havainnollistavilla videoilla, lisäksi ammattilaista kannustetaan Omaolon testiympäristöön toteuttamaan käytön testausta. Kuvilla tuodaan visuaalista ilmettä ja helpotusta hahmottamiseen. Koulutus sisältää myös erilaisia tehtäviä.
Lääkinnällisen laitteen sisältöjä käyttävät eli terveysasemien, fysioterapian ja suun terveydenhuollon ammattilaiset siirtyvät koulutuksen lopuksi tekemään Seppo.io -verkkoalustalle tekemään osaamista varmistava tentin, jolla vahvistetaan ja varmistetaan ammattilaisten osaaminen.
Koulutuksen lopussa on Palaute-osio, jossa ammattilaisella on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja vahvistaa ymmärrystään sekä jättää palautetta. Yksiköillä on mahdollisuus pitää perehdytys ryhmätilaisuuksina Oppivan materiaalia hyödyntäen ja tarvittaessa myös pääkäyttäjien toimesta voidaan toteuttaa live-perehdytyksiä.
Sotepen ammattilaiset, jotka käyttävät työssään Omaoloa:
- Terveysasemien ammattilaiset
- Fysioterapian ammattilaiset
- Opiskeluterveydenhuollon ammattilaiset
- Suun terveydenhuollon ammattilaiset
Asiakasymmärrystä kerrytettiin koulutuksen teknisellä testauksella ja sisällön pilotoinnilla kohderyhmien edustajilla. Lisäksi palautetta seurataan koulutuksen jalkauttamisen jälkeen aktiivisesti palautelomakkeella ja sisällön muutoksia tehdään tarvittaessa palautteen perusteella.