PTV -kuntakoordinaatio ja HYTE digitalisaation kehittäminen
Kyseessä on terveyden- ja hyvinvoinnin digitaalisen palvelun kehittäminen Pohteen hyvinvointialueelle. Toimenpiteet kohdistuvat Palvelutietovarantoon (PTV) ja sen laadun varmistamiseen. Toimenpiteet ovat EU:n rahoittamia ja RRP2 hankkeen alaisia.
Oivalla ja ymmärrä
Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP)
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.
THL toteuttaa Suomen kestävän kasvun ohjelmassa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan liittyvien pilareiden 3 ja 4 projekteja, joiden tavoitteina on:
- vauhdittaa työllisyysasteen ja osaamistason nousua
- purkaa koronaepidemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa
- edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista
- vahvistaa vaikuttavuusperusteista ohjausta ja kansallista sote-tietopohjaa
- tukea hyvinvointialueita hoitotakuuta edistävien digitaalisten palvelujen käyttöönottoa.
Hyte-palvelukonsepti-hanketyössä jokainen hyvinvointialue kehittää ja ottaa käyttöön digitaalisen palvelutarjottimen, joka kokoaa tiedot alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista. Palvelutarjottimelta asukkaat ja ammattilaiset voivat löytää muun muassa liikunta-, luonto- ja kulttuuripalveluja. Kehitystyön pitkän tähtäimen tavoitteena on lisätä ennaltaehkäisevien palvelujen käyttöä sekä vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta.
Digitaalinen palvelutarjotin on verkkopalvelu, joka kokoaa tiedot kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueiden palveluista ja toiminnasta yhteen paikkaan. Asukas voi itsenäisesti etsiä ja hyödyntää hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja sekä itse- ja omahoidon työvälineitä. Palveluja voi myös etsiä ammattilaisen tuella osana asiakas- ja palveluohjausta. Samaan verkkopalveluun voidaan koota myös muita ammattilaisten asiakas- ja palveluohjausta tukevia työvälineitä, kuten hyvinvoinnin arvioinnin työvälineitä.
Digitaalinen palvelutarjotin - THL
RRP2 -hankkeen kuntakoordinaattoreina toimii projektisuunnitteljat Riitta Niinikoski ja Sami Kainulainen.
Työskentelyn tavoitteena on saada Pohjois-pohjanmaan alueen PTV -kuvausten laatu yhdenmukaiseksi ja tulevaa kehitystarvetta vastaavaksi tietojen ja kuvausten osalta.
Tämän asian varmistamiseksi päädyttiin ratkaisuun, missä kehittäjät kokoavat ja dokumentoivat jokaisen kunnan jokaisen PTV-kuvauksen tarvittavine korjausehdotuksineen. Tämän jälkeen jokaiseen kuntaan järjestetään fyysinen tapaaminen, missä kuntaorganisaatio saa esityksen kehitteillä olevasta terveyden ja hyvinoinnin digitaalisesta palvelusta sekä kyseistä kuntaa koskevan PTV -kokonaiskuvan. Tapaamisen jälkeen laaditut dokumentit ja esitykset toimitetaan kunnan PTV-yhteyshenkilölle, joka jakaa dokumentit kuntaorganisaation sisällä heidän haluamallaan tavalla. Tapaamisten järjestelyt ja sisältö on kuntalähtöistä, samoin osallistujajoukko, eli ne pyritään räätälöimän kuntakohtaisesti. Tapaamisten jälkeen päätetään jatkotyöskentelystä. PTV-yhteyshenkilöille on perustettu Teams-kanava yhteydenpitoa ja tiedonjakoa ajatellen.
Vuoden 2024 alussa koottiin lähtötilanteen vertailutiedoksi jokaisen 30 Pohjois-pohjanmaan alueen kuntien PTV-palvelukuvausten tiedot. Tiedot taulukoitiin THL-minikriteereiden mukaisiin palveluluokkiin. Työskentelyn edetessä tietoja on koottu tarpeen mukaan ja niistä on koottu vaikuttavuuden arvioita yhteistyörvekostojen yhteydessä esitettäväksi. Tarkoitus on koota vielä kertaalleen vuoden 2024 lopussa vastaava tilannearvioi kuntien palvelukuvauksista.
- Kuntien PTV-tietojen läpikäynti, muutosehdotusten toimittaminen PTV-pääkäyttäjille ja tähän liittyvät tapaamiset
- Kuntakohtainen jatkotyöskentely etenkin, jos kunnassa havaitaan tarpeita tälle
- Kuntien palvelukuvausten laajentaminen HYTE-palveluun sopivien uusien palveluiden osalta
- Kuntayhteistyö PTV:n osalta niitä kehitystarpeita koskien, jotka syntyvät tulevan digitaalisen palvelun vaateista/tarpeista
- Jatkotyöskentelynä tukiklinikoita etänä
Pohjois-pohjanmaan 30:n kunnan PTV-kuvauksista vastaavat henkilöt. Kuntapaamisille on kuitenkin osallistunut laajempi osallistujajoukko kunnasta riippuen. Osallistujina on ollut mm. kuntien PTV-yhteyshenkilöt ja -pääkäyttäjät, eri palvelualueista vastaavia henkilöitä, tietohallinnon ja viestinnän henkilöitä.
Kuvittele ja kokeile
Kehitystyötä on tuettu kansallisin verkostoin, mutta myös keskenään sovittajien alueellisten kehittäjien kesken. Rinnalla tapahtuu kansallisen Tarmoa-palvelun kehitystyö DigiFinlandin toimesta. Pohteen alueen kehitystyö on tässä mielessä muita alueita edellä, joten työskentely on ollut enemmänkin muiden työskentelyä tukevaa, kuin muilta tukea saavaa.
Kuntien PTV-datan kokoaminen
DVV tuottaa omia taulukoita PTV:stä, mutta käytännössä ne osoittautuivat liian raskaiksi tässä käytössä, tai niiden tiedot ovat näyttäytyneet syystä tai toisesta riittämättömäksi. Näin ollen kuntien PTV-tiedot päädyttiin kokoamaan PTV-käyttöliittymän kautta.
Käytännössä tiedot koottiin PTV-käyttöliittymästä ja koottiin Exceliin soveltuvia makroja käyttäen. Tietojen kokoaminen on tapahtunut usealla eri tavalla, lopuksi kaksoiskappaleet on poistettu.
Tietojen haussa käytetyt hakumetodit:
- Kuntaorganisaation tiedot
- Kunnan perusnimeä hakemalla kaikista organisaatioista
- Kunnan taivutusmuotoa hakien kaiksita organisaatioista
- THL-minimikriteereiden mukaisten ja Pohteen HYTE-luokitelun mukaisten alapalveluluokkien perusteella
Koska PTV:n hakutoiminto on puhtaasti sanahaku, eli se hakee kaikki vastaavuuden kirjoitetulle hakusanalla, on tulosten kokoaminen ollut erityisen haastavaa muutaman kunnan kohdalta. Näiden kuntien kohdalla tehokkainta oli käyttää osoitehakuna postinumerotietoa, mutta kesän 2024 DVV posti tähän toiminnon käyttöliittymästään. Tämän jälkeen kyseisten kuntien PTV-kokonaistilanteen seulontaa ei ole voitu suorittaa.
Exceliin kerätyt tiedot:
- Kuvauksen nimi ja linkki
- Kuvannut organisaatio
- Kuvaaja
- Muokkauspäivämäärä
- Huomioita kenttä, mihin on kirjattu toivottavat muutokset
Kuntien palvelukuvaukset on läpikäyty ja niistä on katsottu seuraavat tiedot:
- Alapalveluluokka
- Tiivistelmä
- Kuvaus
- Esteettömyystiedot
Keskusteluissa on lisäksi kiinnitetty huomioita palvelukuvausten jyväkokoon, aluerajaukseen yms. esiin tuleviin tarpesiin kuntaorganisaation tarpeista lähtevästi.