RAI-kokonaisuuden selkeyttäminen ikäihmisten palveluissa ja asiakasohjauksessa

Mallin tavoitteena on parantaa asiakkaan saamien palveluiden laatua (parantamassa henkilöstön yhteen toimivuutta ja moniammatillista yhteistyötä) sekä ennakoivuutta (asiakassuunnitelma), että poistaa päällekkäisyyksiä palveluiden toteuttamisessa.

Toimintaympäristö **

Toimintamalliin liittyy säätelevää lakia (laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista). RAI kokonaisuuden selkeyttäminen parantaa asiakkaan saamien palveluiden laatua (parantamassa henkilöstön yhteen toimivuutta ja moniammatillista yhteistyötä) sekä ennakoivuutta (asiakassuunnitelma) ja poistaa päällekkäisyyksiä palveluiden toteuttamisessa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat hyvinvointialueen asiakasohjaus, kotihoito ja ympärivuorokautinen palveluasuminen. Asiakkaita ei ole osallistettu toimintamallin luomisessa. Asiakkaan näkökulmasta kokonaisuuden selkeyttäminen selkeyttää myös asiakkaan palvelupolkua eri palveluista toiseen.

Ratkaisun perusidea **

Toimintamalli selkeyttää RAI –kokonaisuutta ikäihmisten palveluissa ja asiakasohjauksessa, sekä ympärivuorokautisessa palveluasumisessa saattaen niin esihenkilöt kuin koko henkilöstön keskustelemaan, kehittämään sekä arvioimaan yhteisiä käytäntöjä ja RAI –arviointien hyödyntämistä. 

Tapaamissa saatiin valmisteltua asiakasohjaukseen, kotihoitoon ja ympärivuorokautiseen palveluasumiseen yhteneväinen ja päällekkäisyyksiä poistava ikääntyneen sosiaalihuollon RAI-prosessi, RAI-roolit portaikossa sekä sama kuvio laajemmin kirjallisesti, perehdytysohje ja -kortti, sekä aloitettiin käsittelemään RAI-laatuindikaattoreiden hyödyntämistä laadun varmistamiseksi. Tapaamisissa tuotiin esille RAISoftin ajankohtaisia asioita ja vahvistettiin ammattilaisten ymmärrystä asiakkaan osallisuuteen liittyen, sekä kuultiin toimijoiden RAI-kuulumisia haasteineen ja onnistumisineen. Kaikki tämä luo selkeyttä ja vahvistaa moniammatillista työskentelyä. 

Toimintamallissa kehitettiin myös kirjaamisohje RAI- pohjaiseen ennakoivaan asiakassuunnitelmaan niin asiakasohjaukseen kuin kotihoitoon. Arviointien laatimisessa huomioidaan asiakkaan itsensä asettamat tavoitteet. Asiakkaan omiin tavoitteisiin ja herätteisiin (tarpeisiin) vastataan asettamalla tavoite ja toimenpiteet yhdessä asiakkaan ja hänen omaisensa kanssa. Asiakkaan informointia ja osallisuutta arviointiin pidetään tärkeänä. Ammattilaisten osaaminen RAI –arviointien laatimisessa ja hyödyntämisessä tukee asiakkaan yksilöllistä kohtaamista ja asiakasohjauksen osalta yksilöllistä palveluohjausta. Kotihoidon ja asiakasohjauksen henkilöstöä koulutettiin RAI pohjaisen ennakoivan asiakassuunnitelman kirjaamiseen sekä NHG-riskityöryhmä työskentelyyn, joka myös on osa ennakoivaa työskentelyä. Koulutuksesta tehtiin tallenteet myöhempää käyttöä varten. 

Liitteet
Kuva
RAI -kokonaisuuden selkeyttämisen kehämalli
Kuva
Ikääntyneen sosiaalihuollon RAI -asiakasprosessi
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallissa ovat olleet mukana niin esihenkilöt kuin muu henkilöstö. Esihenkilöiden esityksen mukaisesti toimintamallin mukainen toiminta jatkuu tulevaisuudessakin, koska RAI kokonaisuuden selkeyttäminen on jatkuvaa työtä. Hyvinvointialueella toimivat RAI erityisasiantuntijat valmistelevat ja esittelevät käsiteltävät aiheet, sekä työstävät esihenkilöiden kanssa yhteistyössä valmiin tuotoksen toimijoiden käyttöön. RAI-erityisasiantuntijat myös koolle kutsuvat tapaamisten osallistujat, sekä laativat tapaamisten muistiot.

Toimintamalli vaatii aikaresursseja henkilöstöltä, sekä valmistelijoilta RAI-osaamista ja kiinnostusta RAI-asioihin.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Niin esihenkilöiden kuin koko henkilöstön RAI-tapaamisisten aikataulu ja aihehahmotelma on hyvä luoda hyvissä ajoin. Jos hyvinvointialueellanne on useita RAI-erityisasiantuntijoita, ota heidät mukaan suunnitteluun. Huomioi myös, että halutessasi selkeän kokonaisuuden, ota mukaan asiakasohjaus, kotihoito ja ympärivuorokautinen palveluasuminen. Tapaamisissa kootuista valmiista tuotoksista tiedottamisesta koko henkilöstölle on hyvä tehdä suunnitelma ja tuotokset kannattaa tallentaa niitä hyödyntävien käyttöön sovittuun paikkaan löytämisen helpottamiseksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

RAI –kokonaisuus on selkeytynyt tapaamisiin osallistujien mukaan, sekä ymmärrys on lisääntynyt RAI-asioihin liittyen. RAI -tapaamiset ovat olleet suosittuja ja tapaamisten myötä kiinnostus RAI:hin on lisääntynyt.