Rakenteellinen sosiaalityö käytäntönä ja toimintatapana
Rakenteellisen sosiaalityön ymmärryksen lisääminen ja yhdessä oppiminen. Päämääränä on, että rakenteellinen sosiaalityön on osa hyvinvointialueemme strategian toimeenpano-ohjelmaa ja sitä kautta organisoituu eri tasoille kuuluvaksi työtavaksi.
Keski-Suomen hyvinvointialue
Kehittämistyötä lähdettiin tekemään keväällä 2022 tilanteessa jossa hyvinvointialuemuutos ja siihen valmistautuminen oli meneillään. Kuntaorganisaatioissa valmisteltiin muutosta ja työmäärä oli valtavaa. Verkostoituminen Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen ja yliopiston Mora -hankkeen tutkijoiden kanssa mahdollisti hyvän pohjan kehittämistyölle. Pohjatyönä sosiaalihuollon kehittämisohjelma laati kuntakyselyn rakenteellisesta sosiaalityöstä. Lisäksi toteutimme yhdessä Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kosken kanssa yhdessä rakenteellisen sosiaalityön työkokoukset syksyyn 2022 ja alkutalveen 2023. Mukaan saimme eri toimijoita; poliittisia päättäjiä ja työntekijöitä erillaisista organisaatioista. Kuntakyselystä nousi vahvasti esiin tarve rakenteellisen sosiaalityön ymmärryksen lisäämisestä. Tämä sama asia nousi esiin työkokouksissa. Tarvetta ja halua oppiselle oli ja on edelleen sekä lisäksi asiasta oltiin heti alusta alkaen kiinnostuneita ja innostus alkoi lisääntymään kokoontumisien myötä. Aloitimme suunnittelemaan työpajasarjaa, tavoitteena oppia yhdessä ja löytää yhdessä ymmärrystä millä tavalla rakenteellinen sosiaalityö tulisi organisoitua meidän hyvinvointialueelle. Lähdimme myös tavoittelemaan strategiatyöhön liittymistä ja rakenteellisen sosiaalityön saamista mukaan toimeenpano-ohjelma työhön.
- Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koske
- Jyväskylän yliopiston Mora-hankkeen tutkijat
-
Sosiaalihuollon kehittämisohjelma/Tulsote
-Työpajasarjan suunnittelu ja toteutus yhdessä.
-Kehittämisohjelman ja sosiaalialan osaamiskeskuksen yhteistyönä käydään työpajojen materiaali läpi ja tiivistetään eteenpäin saatettavaan muotoon strategian toimeenpano-ohjelman laadintaa hyödyttämään ja rakenteellisen sosiaalityön saamiseksi osaksi ohjelmaa.
- Rakenteellinen sosiaalityö mukaan hyvinvointialueen strategiaan ja toimeenpano-ohjelmaan
- Yhteinen oppiminen
- Ymmärryksen lisääminen
- Verkostoituminen ja eri toimijoiden innostaminen
- Organsioitumista
- Mikä pännii tilaisuudet eri alueiden asukkaille( yhteisösosiaalityön menetelmänä ja rakenteellisen sosiaalityön työmuotona)
- Kuntakysely työntekijöille
- Mora-hankkeen tulokset ja yhteistyö
- Poliittiset päätöksentekijät mukaan työpajoihin
- Hyvinvointialueen johto ( sosiaalihuollon johtaja, strategiajohtaja, osallisuus ja kumppanuus) mukaan työpajoihin, suunnitteluun. Lisäksi heille toimitetaan stilisoitu materiaali työpajoista strategian toimeenpano-ohjelman laadinnan tueksi
- Järjestötoimijat mukaan työpajoihin