Rakenteellinen sosiaalityö käytäntönä ja toimintatapana

Rakenteellisen sosiaalityön ymmärryksen lisääminen ja yhdessä oppiminen. Päämääränä on, että rakenteellinen sosiaalityön on osa hyvinvointialueemme strategian toimeenpano-ohjelmaa ja sitä kautta organisoituu eri tasoille kuuluvaksi työtavaksi.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Rakenteellinen sosiaalityö käytäntönä ja toimintatapana
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Rakenteellisen sosiaalityön ymmärryksen lisääminen ja yhdessä oppiminen. Päämääränä on, että rakenteellinen sosiaalityön on osa hyvinvointialueemme strategian toimeenpano-ohjelmaa ja sitä kautta organisoituu eri tasoille kuuluvaksi työtavaksi.

Toteutuspaikka
Keski-Suomi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

31.08.2023

Viimeksi muokattu

27.09.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Tarkoitus on ollut lisätä tietoisuutta rakenteellisesta sosiaalityöstä, kytkeä rakenteellisen sosiaalityön tutkimustietoa käytäntöön innostaa eri toimijoita mukaan, oppia yhdessä sekä verkostoitua, jotta rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen jatkuu ja vakiintuu osaksi hyvinvointialueen rakenteita. Tietoisuutta, ymmärrystä ja oppimista pyrittiin lisäämään Mikä pännii -tilaisuuksien avulla, jotka toteutettiin joulukuun 2022 - toukokuun 2023 välisenä aikana. Kävimme Jyväskylän alueella kahdella eri asuinalueella ja palvelukeskus Hanskassa, Äänekoskella, Viitasaarella, Jämsässä, Hankasalmella kuulemassa asukkaita heitä mietityttävissä asioissa. Esille nousseet asiat ja aiheet kirjattiin ja vietiin eteenpäin ja tiedotettiin myös takaisin miten asioita lähdettiin työstämään eteenpäin.

 Alkukartoituksessa (kuntakyselyssä) tuli täysin selväksi, että ymmärrystä tarvitaan lisää ja halua tehdä rakenteellista sosiaalityötä on. Näistä lähtökohdista lähdettiin ideoimaan rakenteellisen sosiaalityön työpajasarjaa (yliopisto, sosiaalialan osaamiskeskus sosiaalihuollon kehittämisohjelma), jotka käynnistyivät huhtikuussa 2023 kestäen marraskuulle 2023. Viiden työpajan sarjassa tutustuttiin rakenteellisen sosiaalityön tehtäväalueisiin tutkimustiedon kautta. Tilaisuudet toteutettiin etäyhteydellä ja ne tallennettiin. Tallenteet ovat olleet katsottavissa youtubessa ja kommentoitavissa kaksi viikkoa varsinaisen työpajan jälkeen.  Tämän jälkeen työpajamateriaali on koottu ja toimitettu sosiaalihuollon johtajalle työstettäväksi hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman valmistelun osaksi. viimeinen työpaja käsittelee mitä työpajasarjasta olemme oppineet ja miten työtä jatketaan tai edistetään kehittämisohjelman päättymisen jälkeen. Tavoitteena on luoda pysyvä ja organisoitu malli hyvinvointialueelle rakenteellisen sosiaalityön edistämiseksi ja edelleen kehittämiseksi. 

 

Toimintaympäristö **

Keski-Suomen hyvinvointialue

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **
  1. Mikä pännii tilaisuudet eri alueiden asukkaille( yhteisösosiaalityön menetelmänä ja rakenteellisen sosiaalityön työmuotona)
  2. Kuntakysely työntekijöille
  3. Mora-hankkeen tulokset ja yhteistyö 
  4. Poliittiset päätöksentekijät mukaan työpajoihin 
  5. Hyvinvointialueen johto ( sosiaalihuollon johtaja, strategiajohtaja, osallisuus ja kumppanuus) mukaan työpajoihin, suunnitteluun. Lisäksi heille toimitetaan stilisoitu materiaali työpajoista strategian  toimeenpano-ohjelman laadinnan tueksi
  6. Järjestötoimijat mukaan työpajoihin 
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Työpajasarjan avulla on saatu mukaan ammattilaisia, esihenkilöitä, asiakkaita ja järjestötoimijoita sekä poliittisia päätöksentekijöitä. Viimeiseen työpajaan on varattu aiheeksi:  

  1. Mitä opimme?
  2. Mitä saavutimme?
  3. Miten tästä eteenpäin?

    Tavoitteena laatia konkreettinen esitys, miten rakenteellisen sosiaalityön kehittämisestä jatkossa olisi hyvä huomioida. 

     

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **
  1. Innostuneisuus lisääntynyt
  2. Yhteinen oppimisprosessi on toteutunut
  3. Eri toimijoiden mukaan saaminen on ollut positiivista, poliittisia päättäjiä asia kiinnostaa kovasti
  4. Verkostoituminen on toteutunut ( sosiaalihuollon johtaja, strategiajohtaja, sosiaalialan osaamiskeskus, kehittämishanke, yliopisto) - jatkosuunnitelmalle hyvä pohja
  5. Tulsoten päättyessä, sosiaalisen raportoinnin kokonaisuus jatkuu Kestävän  kasvun ohjelmassa
Vinkit toimintamallin soveltajille **
  1. Työ vaatii ehdottomasti resurssia ja innostuneisuutta sekä ymmärrystä

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis