Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessi
Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessi Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
Laki raskauden keskeytyksestä muuttui 1.9.2023. Tämän myötä kaikki hyvinvointialueet ovat muotoilleet oman alueensa tarpeita palvelevat raskaudenkeskeytysasiakkaan palveluprosessit.
- Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ei ole raskaudenkeskeytysasiakkaan hoitoprosessista yhtenäistä koko hyvinvointialueen kattavaa prosessikuvausta.
- 1.9.2023 voimaan astunut raskaudenkeskeytykseen liittyvä lakimuutos poistaa yhden lääkärikäynnin pakollisuuden alle 12 raskausviikolla tehtävistä raskaudenkeskeytyksistä, jolloin toiminnan uudelleen organisoinnin tarve on välttämätöntä.
- Lähtötilanteen raskaudenkeskeytysprosessin käytänteitä tarkasteltaessa havaittiin eroavaisuuksia eri toimipaikkojen välillä, mikä vahvisti tarvetta yhtenäistämiselle.
- Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteisiin sisältyy raskaudenkeskeytyksen prosessin tarkasteltu.
Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilun kehittäjäasiantuntija ja kehittäjälääkäri tarkastelivat eri sote-keskusten, ehkäisyneuvoloiden ja naistentautien käytänteitä liittyen raskaudenkeskeytyksiin.
Kehittäjäasiantuntija ja kehittäjälääkäri loivat prosessista raakaversion ottaen huomioon erityisesti 1.9.2023 voimaan astuneen lakimuutoksen. Prosessin raakaversiota työstettiin yhdessä kehittäjäjoukon kanssa.
Kehittäjäjoukkoon kuului terveydenhoitajia ja lääkäreitä sekä perusterveydenhuollosta että erikoissairaanhoidosta.
- Toiminta-ohjeiden ja käytänteiden selkeys ja yhtenäisyys Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
- Sujuva ja asiakkaalle kynnyksetön hoitoprosessi perustason ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä.
- Hyvä ja tasalaatuinen hoito paikasta riippumatta.
- Asiakkaan palvelupolun kuvaaminen hyvinvointialueen verkkosivuille, jolloin asiakas läheisineen voi saada paremman ymmärryksen polun etenemisestä sekä löytää luotettavaa lisätietoa aiheesta ja tukea omaan jaksamiseensa.
Keräämme muuttuneesta prosessista asiakaspalautetta ja prosessia kehitetään asiakaspalautteen perusteella.
- Tehdään raskaudenkeskeytysprosessista IMS-prosessikuvaus.
- Luodaan raskaudenkeskeytysprosessiin liittyvät ohjeet ammattilaisille (kehittäjälääkäri + kehittäjähoitaja + ehkäisyneuvonnan ammattilaisten verkosto + naistentaudit).
- Työstetään raskaudenkeskeytysprosessia ehkäisyneuvonnan verkostoissa, jolloin prosessista tulee työstön ohella ammattilaisille tuttu ja työpajat toimivat samalla osana prosessin jalkautusta.
- Uusi versio raskaudenkeskeytysprosessista käydään läpi terveydenhoitajien ja lääkäreiden kanssa varmistaen, että se vastaa kaikkien ammattilaisten tarpeita ja noudattaa uutta lainsäädäntöä.
- Jalkautetaan prosessi ja ohjeet esihenkilöiden kautta yksiköihin. Lisäksi kehittäjät käyvät yksiköissä viemässä uutta tietoa työntekijöille. Prosessista viestittiin työntekijöille työntekijöiden palavereissa ja se käytiin läpi myös ehkäisyneuvonnan verkostossa.
- Kuvataan asiakkaan polku Päijät-Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuille.
Kohderyhmänä ovat kaikki raskaudenkeskeytystä harkitsevat asiakkaat. Verkkosivuille tehty asiakkaan palvelupolun kuvaus käytiin läpi maksuttoman ehkäisyn kehittäjäasiakkaan kanssa ja hän antoi polkukuvaukseen kehittämisehdotuksensa.