Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessi Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.

Toimintaympäristö **

Laki raskauden keskeytyksestä muuttui 1.9.2023. Tämän myötä kaikki hyvinvointialueet ovat muotoilleet oman alueensa tarpeita palvelevat raskaudenkeskeytysasiakkaan palveluprosessit. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat
  • Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ei ole raskaudenkeskeytysasiakkaan hoitoprosessista yhtenäistä koko hyvinvointialueen kattavaa prosessikuvausta.
  • 1.9.2023 voimaan astunut raskaudenkeskeytykseen liittyvä lakimuutos poistaa yhden lääkärikäynnin pakollisuuden alle 12 raskausviikolla tehtävistä raskaudenkeskeytyksistä, jolloin toiminnan uudelleen organisoinnin tarve on välttämätöntä.
  • Lähtötilanteen raskaudenkeskeytysprosessin käytänteitä tarkasteltaessa havaittiin eroavaisuuksia eri toimipaikkojen välillä, mikä vahvisti tarvetta yhtenäistämiselle.
  • Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilun tavoitteisiin sisältyy raskaudenkeskeytyksen prosessin tarkasteltu.
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Tasalaatuinen palvelu asiointipaikasta riippumatta.

Ammattilainen: Yhtenäiset ohjeet ja toimintamallit raskaudenkeskeytysasiakkaan palveluprosessissa, ammatillisen osaamisen vahvistuminen.

Organisaatio: Tarve käytänteiden yhtenäistämiselle ja yhtenäiselle hoitoprosessille perus- ja erikoissairaanhoidon välillä.

Yhteiskunta: Asiakas saa tarvitsemansa palvelun ja ohjauksen oikea-aikaisesti, jolloin palvelu on kustannustehokasta ja vaikuttavaa.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen maksuttoman ehkäisyn kokeilun kehittäjäasiantuntija ja kehittäjälääkäri tarkastelivat eri sote-keskusten, ehkäisyneuvoloiden ja naistentautien käytänteitä liittyen raskaudenkeskeytyksiin.

Kehittäjäasiantuntija ja kehittäjälääkäri loivat prosessista raakaversion ottaen huomioon erityisesti 1.9.2023 voimaan astuneen lakimuutoksen. Prosessin raakaversiota työstettiin yhdessä kehittäjäjoukon kanssa.

Kehittäjäjoukkoon kuului terveydenhoitajia ja lääkäreitä sekä perusterveydenhuollosta että erikoissairaanhoidosta.

Tavoiteltu muutos
  • Toiminta-ohjeiden ja käytänteiden selkeys ja yhtenäisyys Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
  • Sujuva ja asiakkaalle kynnyksetön hoitoprosessi perustason ja erikoissairaanhoidon yhteistyönä.
  • Hyvä ja tasalaatuinen hoito paikasta riippumatta.
  • Asiakkaan palvelupolun kuvaaminen hyvinvointialueen verkkosivuille, jolloin asiakas läheisineen voi saada paremman ymmärryksen polun etenemisestä sekä löytää luotettavaa lisätietoa aiheesta ja tukea omaan jaksamiseensa.
Muutoksen mittaaminen

Keräämme muuttuneesta prosessista asiakaspalautetta ja prosessia kehitetään asiakaspalautteen perusteella.

Toteutussuunnitelma
  1. Tehdään raskaudenkeskeytysprosessista IMS-prosessikuvaus.
  2. Luodaan raskaudenkeskeytysprosessiin liittyvät ohjeet ammattilaisille (kehittäjälääkäri + kehittäjähoitaja + ehkäisyneuvonnan ammattilaisten verkosto + naistentaudit).
  3. Työstetään raskaudenkeskeytysprosessia ehkäisyneuvonnan verkostoissa, jolloin prosessista tulee työstön ohella ammattilaisille tuttu ja työpajat toimivat samalla osana prosessin jalkautusta.
  4. Uusi versio raskaudenkeskeytysprosessista käydään läpi terveydenhoitajien ja lääkäreiden kanssa varmistaen, että se vastaa kaikkien ammattilaisten tarpeita ja noudattaa uutta lainsäädäntöä. 
  5. Jalkautetaan prosessi ja ohjeet esihenkilöiden kautta yksiköihin. Lisäksi kehittäjät käyvät yksiköissä viemässä uutta tietoa työntekijöille. Prosessista viestittiin työntekijöille työntekijöiden palavereissa ja se käytiin läpi myös ehkäisyneuvonnan verkostossa.
  6. Kuvataan asiakkaan polku Päijät-Hämeen hyvinvointialueen verkkosivuille.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat kaikki raskaudenkeskeytystä harkitsevat asiakkaat. Verkkosivuille tehty asiakkaan palvelupolun kuvaus käytiin läpi maksuttoman ehkäisyn kehittäjäasiakkaan kanssa ja hän antoi polkukuvaukseen kehittämisehdotuksensa.

Ratkaisun perusidea **

Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessin ydinajatus on perustason ja erikoissairaanhoidon saumaton toiminta ja asiakkaalle vaivaton ja kynnyksetön prosessi. Tähän liittyy ammattilaisille työn tueksi luotu IMS-prosessikuvaus ohjedokumentteineen ja asiakkaan polku, joka tulee näkyville hyvinvointialueen sivuille.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **
  1. Sisäinen viestintä ja tiedottaminen: Tehokas viestintä ja tiedottaminen organisaatiossa. Tiedottamisen avulla henkilöstölle ja sidosryhmille perustellaan, miksi muutos on tarpeellinen, mitä hyötyjä se tuo ja miten se tulee vaikuttamaan heidän työhönsä. Tämä vaihe vaatii henkilöresursseja, aikaa ja viestinnän osaamista.
  2. Koulutus ja osaaminen: Henkilöstön kouluttaminen uuden prosessin tai toimintamallin mukaisesti on keskeistä. Koulutuksissa käydään läpi uudet käytännöt ja niiden soveltaminen käytännössä. Koulutukseen tarvitaan aikaa ja kehittäjät henkilöstöä kouluttamaan.
  3. Seuranta ja arviointi: Toimintamallin käytön seuraaminen ja arviointi ovat jatkuvia prosesseja. On tärkeää kerätä tietoa siitä, miten uusi käytäntö vaikuttaa toimintaan ja asiakkaisiin. Tämä vaatii resursseja, kuten aikaa ja osaamista tiedonkeruuseen ja analysointiin.
  4. Jatkuva kehittäminen: Palaute ja kokemukset toimintamallin käytöstä ovat arvokkaita parannusten tekemiseksi. Organisaation tulee olla valmis tekemään tarvittavia muutoksia ja kehittämään toimintamallia jatkuvasti.
  5. Johtajuus ja sitoutuminen: Organisaation johdon sitoutuminen ja johtajuus ovat avainasemassa. Johdon tulee varmistaa, että tarvittavat resurssit ja tuki ovat saatavilla toimintamallin juurruttamiseksi.
Vinkit toimintamallin soveltajille **

Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessi vaatii:

  1. Yhteistyötä ja rajapintojen keskustelua: On tärkeää luoda tiloja ja mahdollisuuksia yhteistyölle eri osa-alueiden (perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito) välillä. Tämä varmistaa, että prosessin rajapinnat toimivat saumattomasti ja asiakas saa tarvitsemansa hoidon ilman viivästyksiä.
  2. Säännöllinen mallin katselmointi perus- ja erikoistason yhteistyönä
  3. Jatkuvaa palautteeseen perustuvaa kehittämistä: Asiakaspalautteen hyödyntäminen osana kehittämistä
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Aitoja tuloksia prosessin toimivuudesta ei ehditty hankeaikana saamaan. 

Raskaudenkeskeytysprosessin muuttuminen siten, että lääkärikäynti alle 12 raskausviikoilla oleville on vain tarpeen mukaan perusterveydenhuollon puolella ennen erikoissairaanhoidon toisen lääkärin tapaamista, voi tuoda mukanaan useita merkittäviä vaikutuksia ja hyötyjä:

  1. Resurssien kohdentaminen: Kun lääkärin arviointikäyntiä ei tarvita kaikille alle 12 raskausviikolla oleville, terveydenhuollon resursseja voidaan kohdentaa tehokkaammin niille, jotka tarvitsevat erityistä hoitoa tai tukea. 
  2. Asiakasystävällisyys: Uusi käytäntö voidaan kokea asiakasystävällisempänä, koska se voi vähentää tarpeettomia käyntejä ja "selittelyä" raskaudenkeskeytyspäätökseen liittyen.