Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessi
Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessi Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
Toimintamallin nimi
Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessi Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.
Raskaudenkeskeytyksen hoitoprosessin ydinajatus on perustason ja erikoissairaanhoidon saumaton toiminta ja asiakkaalle vaivaton ja kynnyksetön prosessi. Tähän liittyy ammattilaisille työn tueksi luotu IMS-prosessikuvaus ohjedokumentteineen ja asiakkaan polku, joka tulee näkyville hyvinvointialueen sivuille.
Laki raskauden keskeytyksestä muuttui 1.9.2023. Tämän myötä kaikki hyvinvointialueet ovat muotoilleet oman alueensa tarpeita palvelevat raskaudenkeskeytysasiakkaan palveluprosessit.
Kohderyhmänä ovat kaikki raskaudenkeskeytystä harkitsevat asiakkaat. Verkkosivuille tehty asiakkaan palvelupolun kuvaus käytiin läpi maksuttoman ehkäisyn kehittäjäasiakkaan kanssa ja hän antoi polkukuvaukseen kehittämisehdotuksensa.
- Sisäinen viestintä ja tiedottaminen: Tehokas viestintä ja tiedottaminen organisaatiossa. Tiedottamisen avulla henkilöstölle ja sidosryhmille perustellaan, miksi muutos on tarpeellinen, mitä hyötyjä se tuo ja miten se tulee vaikuttamaan heidän työhönsä. Tämä vaihe vaatii henkilöresursseja, aikaa ja viestinnän osaamista.
- Koulutus ja osaaminen: Henkilöstön kouluttaminen uuden prosessin tai toimintamallin mukaisesti on keskeistä. Koulutuksissa käydään läpi uudet käytännöt ja niiden soveltaminen käytännössä. Koulutukseen tarvitaan aikaa ja kehittäjät henkilöstöä kouluttamaan.
- Seuranta ja arviointi: Toimintamallin käytön seuraaminen ja arviointi ovat jatkuvia prosesseja. On tärkeää kerätä tietoa siitä, miten uusi käytäntö vaikuttaa toimintaan ja asiakkaisiin. Tämä vaatii resursseja, kuten aikaa ja osaamista tiedonkeruuseen ja analysointiin.
- Jatkuva kehittäminen: Palaute ja kokemukset toimintamallin käytöstä ovat arvokkaita parannusten tekemiseksi. Organisaation tulee olla valmis tekemään tarvittavia muutoksia ja kehittämään toimintamallia jatkuvasti.
- Johtajuus ja sitoutuminen: Organisaation johdon sitoutuminen ja johtajuus ovat avainasemassa. Johdon tulee varmistaa, että tarvittavat resurssit ja tuki ovat saatavilla toimintamallin juurruttamiseksi.
Aitoja tuloksia prosessin toimivuudesta ei ehditty hankeaikana saamaan.
Raskaudenkeskeytysprosessin muuttuminen siten, että lääkärikäynti alle 12 raskausviikoilla oleville on vain tarpeen mukaan perusterveydenhuollon puolella ennen erikoissairaanhoidon toisen lääkärin tapaamista, voi tuoda mukanaan useita merkittäviä vaikutuksia ja hyötyjä:
- Resurssien kohdentaminen: Kun lääkärin arviointikäyntiä ei tarvita kaikille alle 12 raskausviikolla oleville, terveydenhuollon resursseja voidaan kohdentaa tehokkaammin niille, jotka tarvitsevat erityistä hoitoa tai tukea.
- Asiakasystävällisyys: Uusi käytäntö voidaan kokea asiakasystävällisempänä, koska se voi vähentää tarpeettomia käyntejä ja "selittelyä" raskaudenkeskeytyspäätökseen liittyen.