Sijaishuollon aikaisen päihdetyön kehittäminen
Jalkautuvien päihde- ja mielenterveyspalvelujen kehittäminen perustason lastensuojeluyksiköihin Länsi-Suomen alueella. Toimintamallia on kehitetty yhteistyössä kuuden julkisrahoitteisen lastensuojeluyksikön kanssa Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella.
Hankkeen kartoituksessa tuli esiin, että sijaishuollon aikana nuoret käyvät lastensuojeluyksikön ulkopuolella saamassa päihde- ja mielenterveyspalveluja, jolloin nuoren ympärillä toimii usein monia aikuisia, joiden kanssa hän käy keskustelemassa. Usein hoitoon sitoutuminen jää vähäiseksi ja hoito saatetaan lopettaa motivaation puuttuessa. Päihteidenkäyttö ei välttämättä ole vielä edennyt siihen pisteeseen, jossa nuori itse haluaisi apua. Toisinaan tarjotut palvelut eivät riitä ja nuori päädytään sijoittamaan uudelleen yhä vahvemmin tuettuun laitokseen. Pahimmassa tapauksessa nuoren sijaishuoltopaikan muutokset muodostuvat toistuviksi. Sijaishuollossa olevien nuorten päihdehoidossa keskitytään usein vain nuoren itsensä hoitamiseen sijaishuoltopaikasta ulkoistettuna palveluna. Systeemisen näkökulman kautta hoidon tulisi kuitenkin huomioida nuoren perhe sekä nuoren sosiaalinen verkosto entistä laajemmin ja hoidon tulisi tapahtua nuoren omassa perhesysteemissä.
Toimintamalli tuottaa enemmän keskitettyjä, vaikuttavia sekä oikein kohdennettuja päihde- ja mielenterveyspalveluja niin perustason lastensuojeluyksiköissä oleville nuorille kuin myös valtion koulukotien erityistason ja vaativan tason osastoilla oleville nuorille. Keskitettyjen palveluiden toteutuessa vältetään sijaishuollossa olevien nuorten ohjaamista palveluntarjoajalta toiselle ja mahdollisesti myös vältytään osittain sijaishuoltopaikan muutoksilta. Mukana kehittämistyössä olivat seuraavat kuusi julkisrahoitteista lastensuojelulaitosta: 1) valtion kaksitoistapaikkainen Lagmansgårdenin koulukoti, 2) Pohjanmaan hyvinvointialueen Kustaalan nuorisokoti, jossa on kolme osastoa ja 21 paikkaa, 3) Porin kaupungin Karhunsyli, jossa on kaksi osastoa ja 14 paikkaa, 4) Turun kaupungin Lakkatien erityislastenkoti ja 5) Puolukkatien lastenkoti, jotka ovat molemmat 18 paikkaisia sekä 6) Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymän Halikon perhetukikeskus, jossa on kaksi osastoa ja 14 paikkaa.
Hankkeen aikana nuorille toteutettiin kysely, johon vastasi yhteensä 21 nuorta kuudesta eri laitoksesta. Nuorilta kysyttiin:
- Millaista tukea toivoisit saavasi sijaishuoltopaikkasi aikuisilta päihteisiin tai mielialaan liittyvissä asioissa?
- Millaista tietoa aikuisilla pitäisi olla päihteisiin tai mielialaan liittyvissä asioissa?
- Mistä asioista haluaisit laitoksen aikuisten kanssa puhua? (monivalinta)
- Kenen kanssa haluaisit keskustella päihde- ja mielenterveysasioista? (monivalinta)