Sininauhaliiton Esteetön työ EMPPA
Sininauhaliiton Esteetön työ EMPPA on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat esteettömyyttä ja saavutettavuutta riippuvuuksiin, mielen hyvinvointiin tai mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä. EMPPA- lyhenne tulee sanoista Esteetön, Mielenterveys, Päihde ja Palvelu.
EMPPA-työn lähtökohta on, että kaikilla on yhdenvertainen oikeus apuun.
Päihdehuoltolain 3§:n mukaan ”kunnan on huolehdittava siitä, että päihdehuolto järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaiseksi kuin kunnassa esiintyvä tarve sitä edellyttää”. Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. YK:n vammaissopimuksen mukaan vammaisia henkilöitä tulee kohdalla kuten muitakin ihmisiä.
Avun hakemisessa on yhdenvertainen oikeus, mutta kaksinkertainen vaikeus. Vammainen henkilö voi pelätä kaksoisstigmaa. Auttajatahoilla ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa vammaisuuden kohtaamisesta tai erilaisista kommunikaatiomenetelmistä.
Päihde- ja mielenterveysongelmista tulee ensisijaisesti muistaa, ettei mikään vamma tai somaattinen sairaus niiltä säästä. Toisaalta pitää huomioida, ettei kaikkea saa selittää vammalla. Mielen huoli on mielen huoli ja riippuvuus on riippuvuus, oli henkilö vammainen tai ei.
Esteettömyys on saavutettavuuden ehto. Kaikilla on oikeus saada tarvitsemaansa tietoa, tukea ja apua. Apu ei saa riippua siitä, miten liikkuu, näkee, kuulee tai ymmärtää asioita, joten hoitopaikkojen tulee olla esteettömiä ja saavutettavia.
Esteettömyyteen kuuluu:
- rakennetun ympäristön esteettömyys (esim. tilava hissi, luiskat, esteetön wc-tila jne.)
- tiedon esteettömyys (esim. tietoa eri kommunikaatiomenetelmilla kuten selko- ja viittomakieli, iso teksti tai pistekirjoitus, verkkosivujen pitää soveltua näkövammaisille.)
- asenteiden esteettömyys (vammaisia henkilöitä tulee kohdella kuten muitakin ihmisiä).
EMPPA vaikuttaa, että eri tavoin vammaiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt, joilla on mielen huolia tai rippuuvuuksia, rohkenisivat lähteä hakemaan apua ja tulisivat kohdatuiksi yhdenvertaisina asiakkaina.
Sininauhaliiton EMPPA-työllä on pitkä kokemus vammaisten ihmisten päihde- ja mielenterveystyöstä. Tietoa on kerätty Vammaisten päihdepalveluidenkehittämisprojektissa vv. 2001–2004. Sen jatkeena toimi VAPA-hanke, jossa oli mukana useita vammaisjärjestöjä sekä Sininauhaliitto ja A-klinikkasäätiö. Tämänhetkinen EMPPA-työ alkoi 2/2018.
Vertaiskertomukset on esillä EMPPA-työn sivuilla. Niissä kuvataan toipimista.