Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen asiakasohjauksen kehittäminen mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosalueen kuntoutus- ja asumispalvelujen palvelualueella Kanta-Hämeen hyvinvointialueella (RRP2, P4, I1).

Projektissa suunnitellaan,  kehitetään ja tuetaan Asiakasohjausyksikkö Dynamon toiminnan käynnistämistä Kanta-Hämeen hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen asumis- ja kuntoutuspalveluissa.

Toimintaympäristö

Arviointi- ja ohjaustiimin käynnistyminen lähti Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tarpeesta luoda ketterä prosessi asiakkaan sosiaalihuoltolain mukaiseen palvelutarpeen arviointiin mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosalueen asumis- ja kuntoutuspalvelujen palvelualueella. 

Palvelualue perustettiin 1.1.2023 hyvinvointialueiden käynnistyessä, eikä vastaavaa toimintaa ole aikaisemmin ollut  Kanta-Hämeessä ennen hyvinvointialueen käynnistymistä. Kokonaan uuden palvelualueen perustaminen edellyttää toimintakäytäntöjen luomista sekä niistä sopimista. Asumis- ja kuntoutuspalvelujen palvelualue vastaa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen yli 18-vuotiaiden sosiaalihuoltolain mukaisten mielenterveystyön sekä päihde- ja riippuvuustyön erityispalvelujen asumis- ja kuntoutuspalvelujen järjestämisestä.

Tarkoituksena luoda sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu- ja hoidontarpeen arviointia tukeva kokonaisuus, joka vastaa asiakkaiden tarpeisiin. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muodostuksessa on luotu uudenlaisia palvelurakenteita ja prosessien luominen palveluiden sisällä on tarpeen, jotta saadaan luotua aitoa yhteistä sosiaali- ja terveydenhuollon työtä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Asiakasohjauksen (Dynamon) käynnistämisellä asumis- ja kuntoutuspalvelujen palvelualueen ensilinjan työskentely eriytetään sosiaalityön suunnitelmallisesta ja tavoitteellisesta työskentelystä. Tarkoitus luoda mahdollisimman sujuva palvelupolku, jossa asiakkaiden erilaiset lähtökohdat määrittävät palveluprosessin sisällön. Tavoitteena poistaa päällekkäisyyttä ja vapauttaa resurssia, lopulta saavuttaa taloudellista hyötyä. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on toimivaa, jossa luotetaan jokaisen ammattilaisen tekemään työhän ja asiakkaan siirtyminen on sujuvaa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas:

Asiakkaan tarve saada ajoissa tarpeen mukaista palvelua. Palvelupohjauksen ydin on, että asiakas saa tietoa palveluista ja autetaan asiakasta ohjautumaan yksilöllinen tarve huomioiden. Yhteistyö luo turvallisen prosessin asiakkaan näkökulmasta raskaiden palveluiden ja kevyen tuen välille. Ongelmat eivät pääse kasautumaan ja asiakkaan oma toimijuus vahvistuu. Asiakkaalle palvelu on vapaaehtoista.

Ammattilainen:

Ammattilainen tunnistaa oman roolinsa suhteessa asiakkaan prosessiin ja saa kokemuksen vaikuttavasta työstä. Osaaminen vahvistuu, yhteistyö ja yhdessä tekeminen lisääntyy ja onnistumme toisiimme luottaen. Ammattilaiselle palvelupolkujen ja prosessien luonti tarjoaa selkeän työskentelyn mallin, jossa hän osaa toimia eri tilanteissa yhteisesti sovitun struktuurin mukaisesti.

Organisaatio:

Organisaatio vahvistuu strategian mukaisella toiminnalla ja asiakkaat ohjautuvat sopivalla polulle. Osaamme ennakoida ja  järjestämme vaikuttavia toimintatapoja. Työ on tasalaatuisempaa kaikille selkeiden prosessien ja toimintamallien kautta. Hyvinvointialueen sisällä palvelun saatavuus ja laatu on tasavertaista.

Yhteiskunta:

Lakiin, säädöksiin ja kansallisiin linjoihin perustuvaa mielenterveys- ja päihde- ja riippuvuustyötä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen
  1. Projektin käynnistyessä projektiin palkattiin kaksi toiminnan projektipäällikköä palveluohjaaja sekä sosiaalityöntekijä. 
  2.  Projektille määriteltiin monialainen projektiryhmä sekä projektin etenemistä valvova ohjausryhmä. Omistajaksi nimettiin palvelualuepäällikkö. 
  3. Kehittämistä tuettiin RRP2 -hankkeesta taloudellisesti.
  4. Asiakasohjauksen sisällä työskentelee muitakin ja heitä on osallistettu projektin edistämiseen.
  5. Projektin aikana huomioitiin liitospinnoilla toimivien ammattilaisten tarpeita kehittämisen näkökulmasta.
Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on

Eriyttää sosiaalihuoltolain mukainen palvelutarpeen arviointi suunnitelmallisesta ja tavoitteellisesta sosiaalityöstä. Suunnitella, kehittää ja käynnistää systeemiseen ajatteluun perustuva asiakasohjauksen malli (Dynamo), jossa annetaan sosiaalihuollon mielenterveys- ja päihde- ja riippuvuustyön asiakkaille sosiaalihuoltolain mukaista ohjausta ja neuvontaa, käsitellään keskitetysti yksikköön saapuneet sosiaalihuollon asiat sekä tehdään sosiaalihuoltolain mukaisia palvelutarpeen arviointeja. Myöhemmässä vaiheessa asiakasohjauksen (Dynamon) toiminta on tarkoitus laajennetaan mahdollisuuksien mukaan sote-yhteiseksi toiminnaksi. 

Tutkia, selvittää ja tunnistaa mistä asiakkaan tilanteessa saattaisi olla kyse sekä vahvuudet ja voimavarat, joita voidaan vahvistaa. 

Toteuttaa palvelutarpeen arviointi interventiona, jonka jälkeen sosiaalihuollon asiakkuus päättyy tai asiakkuuden jatkuessa asiakkuuden kokonaiskestoaika lyhenee.  Asiakkuuden jatkuessa asiakkaan työskentelylle voidaan asettaa selkeät tavoitteet, keinot sekä mittarit niiden saavuttamisen arvioimiseksi. 

Toiminnan viitekehyksenä on

  • Systeeminen ajattelu

  • Dialoginen verkostotyö

 

Liitteet
Kuva
Arvioprosessi
Prosessi Kanta- palvelujen käsikirjasta.
Muutoksen mittaaminen

Muutosta mitattiin asiakkuuksien keston ja arviointiin pääsyn aikoina.

Toteutussuunnitelma
  1. Palvelu- ja prosessikuvausten laatiminen.

  2. Asiakasohjausyksikkö Dynamoon asiakkaaksi tulon prosessi​, palvelun sisällä olevat prosessit ja päällekkäisyyksien poistaminen, palvelusta toiseen siirtyminen ja prosessien kuvaus eri palveluiden välillä.

  3. Yhteistyö sidosryhmien kanssa​, tiedottaminen ja viestintä.

  4. Toiminnan arviointi ja mittarit​.

  5. Terveydenhuollon kytkeminen prosessiin ja kirjaaminen eri järjestelmiin​.

  6. Jalkautuminen ja juurruttaminen niin, että kehittäminen jää käytäntöön​.

  7. Toimintakykymittarin (ICF) soveltaminen palvelutarpeen arvioinnissa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakasymmärryksen lisäämistä tehtiin projektin aikana.

Ideointi

Kehittäminen ja ideoiminen tapahtui projektin aikana. Asiakkaiden tarve ja olemassa olevat olosuhteet määrittivät kehittämisen suuntaa.

Idean valinta

Ideat käsiteltiin monialaisessa ohjausryhmässä.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Asiakasohjauksen malli (Dynamo) kokoaa asiakkaan palvelut asiakkaan tarpeen mukaan. 

Idean testaus asiakkaalla

Ideaa testattiin asiakkailla toiminnassa kehittämisen ohella, mutta systemaattinen palautejärjestelmä ei ollut käytössä.

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena on luoda Kanta-Hämeen yhteinen asiakasohjauksen malli mielenterveys- ja päihdepalveluiden tulosalueen asumis- ja kuntoutuspalveluihin.

Kokeilussa opittua

Kokeilu osana kehittämistä tarjoaa hyvän mahdollisuuden arvioida ja juurruttaa toimintaa yhtäaikaisesti. Asiakasohjauksen toiminnan malli jää elämään ja käytäntöjä kehitetään jatkuvasti vaikka RRP2 -hankkeen tuki jää pois kehittämisestä. Palvelu juurtuu kehittämisen myötä ja muovaantuu tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Ratkaisun perusidea

Asiakasohjaustoiminnan malli (Dynamossa) sosiaalihuollon asiakkaan prosessi on sujuvaa ja vaikuttavaa. Työskentelyn tavoitteena on edistää ja tukea asiakkaan sosiaalista hyvinvointia sekä vahvistaa asiakkaan itsenäistä selviytymistä. Tavoitteena on sosiaalihuollon asiakkuuden päättyminen tai itsenäisen toimijuuden vahvistuminen, palvelutarpeen väheneminen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteiseen työhön sitoutuminen edellyttää yhteisen ymmärryksen luomista prosessista, arviointimenetelmistä ja kirjaamisesta.
  • Sujuvan prosessin luomiseen tulee olla ketteriä yhteydenottoväyliä ja vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
  • Prosessikuvausten tulee olla kaikille selkeitä.
  • Riittävät resurssit ja selkeät roolin jaot eri ammattilaisten välillä.
  • Vahvaa muutosjohtamista ja yhteistyön rakentamista.
  • Muutokseen sitoutunut henkilöstö ja johto.
  • Toiminnan kehittämisen tuki johdolta ja tarvittavien päätösten tekeminen.
  • Tarvittava aika ja resurssi kehittämiseen.
  • Selkeä yhteinen tavoite ja aikataulutus.
Vinkit toimintamallin soveltajille

Dynamo malli on sovellettavissa kaikkiin arviointi- ja ohjauspalveluihin, joissa kaivataan aitoa yhteistä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelua. Sitoutuminen palvelun kehittämiseen jokaisella tasolla on edellytys ja valmius muuttaa työskentelymalleja.

Sudenkuoppina voidaan nähdä ajan-, ohjauksen - ja resurssin puute. Mallin kehittäminen edellyttää jatkuvaa avointa dialogia ja tavoitteen kirkastamista. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asumisen ja kuntoutuksen palveluntarpeessa olevat asiakkaat tunnistetaan varhain.
  • Asiakkaan tarve määrittää ketterän avun, prosessia työstetään edelleen.
  • Asiakkaan oma toimijuus vahvistuu.
  • Palvelu on keventynyt ja ohjattu myös kolmannen sektorin pariin.
  • Yhteistyö on vahvistunut eri toimijoiden välillä.
  • On saatu selkeitä toimintatapoja ja kriteereitä.