Strukturoitu kuntouttava ryhmätoiminta päihde- ja riippuvuuspalveluissa

Päihde- ja riippuvuuspalveuiden saatavuutta ja vaikuttavuutta on pyritty lisäämään kehittämällä ryhmämuotoista, strukturoitua avokuntoutusta yksilökuntoutuksen sijaan tai rinnalle. 

Toimintaympäristö

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valtakunnallisena tavoitteena on muun muassa turvata yhdenvertaiset, laadukkaat sote-palvelut hyvinvointialueilla sekä parantaa palvelun saatavuutta. Tämä on huomioitu Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiaa laadittaessa siten, että tavoitteeksi on nostettu osallisuus, asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen, yhdenvertaisuus ja vaikuttavuus. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelman tavoitteena on samoin parantaa palveluiden saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja jatkuvuutta sekä varmistaa palveluiden laatu ja vaikuttavuus. Tällä pyritään myös tehokkuuteen kustannusten suhteen.

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Päihde- ja riippuvuuspalveluihin syntyy ajoittain jonoa ja toisaalta asiakkuudet pitkittyvät monesta eri syystä.  Asiakkuus voi välillä keskeytyä päihteenkäytön tai muun syyn vuoksi. Asiakkaan keinovalikoimaa ja sosiaalista tukea pyritään lisäämään hoidon struktuuria korostamalla sekä vertaistukea tarjoamalla.

Strukturoituun ryhmään voidaan ottaa useampi asiakas yhtä aikaa, jolloin asiakas osallistuu ohjattuun kuntouttavaan ja vertaistuelliseen ryhmään ja pääsee vaikuttamaan ryhmän ohjelman sisältöön. Struktuurilla lisätään hoidon vaikuttavuutta ja nopeutetaan hoitoon pääsyä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyötä tehdään Soite 2.1 Tulevaisuuden sotekeskus - hankeen alla, Toimiva kuntoutus- osahankkeessa. Osahankkeen yksi tavoite on laatia ja ottaa käyttöön kuntoutuspalvelujen yhteensovitettu ohjausmalli sote-vastaanotoilla, asiakkaan ohjaamisessa kuntoutuksen eri palveluihin. Kokonaisuudessa kehitetään monialaisen kuntoutuksen yhteensovittamista ja palveluihin ohjautumista. 

 

Toimiva kuntoutus- osahankkeen projektiryhmässä on osallistujia seuraavilta palvelualueilta:

-Aikuissosiaalityö (Saara-Mari Olaussen),-Päihde- ja riippuvuuspalvelut (Virpi Karhu),-Mielenterveyspalvelut (Hanna Pylväinen),-Kuntoutus- ja neurologia (Marja-Leena Mattila, Mirva Rasmus ja Anne Saari),-Lapsiperheiden sosiaalipalvelut (Arja Seppälä)

Projektiryhmän toimintaa ovat olleet tukemassa hankekoordinaattori ja hankejohtaja.

 Yhteiskehittämistä on tehty myös Päkä-hankkeen eli päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palvelukokonaisuuden kehittämishankkeen kanssa, jossa laadittiin puheeksioton korttipakka ammattilaisille helpottamaan päihteiden ja rahapelaamisen puheeksiottoa omassa työssään. Ammattilaisille järjestettiin kaksi  koulutustilaisuutta menetelmään liittyen. Syksyllä 2023 järjestetään vielä kaksi koulutustilaisuutta puheeksioton korttipakkaan liittyen.

Syksyn aikana järjestetään  yhteistyössä mielenterveyspalveluiden kanssa ahdistus- ja masennus -ryhmä (AHMA), johon työntekijäpari osallistuu päihde- ja riippuvuus sekä mielenterveyspalvelusta.

 

 

Tavoiteltu muutos

Ryhmätoiminnolla tavoitellaan lisää struktuuria hoitotyöhön. Osallisuuden lisääminen ja tiedon jakaminen vertaisryhmässä lisää hoidon vaikuttavuutta. 

Työntekijän näkökulmasta ryhmätoiminnalla tavoitellaan lisää resurssia työntekijän arkeen ja hoidon vaikuttavuudella myös pidempiaikaisia muutoksia asiakkaan arjen hallintaan ja elämänlaadun paranemiseen.

Yhteistyöllä pyritään vastaamaan kokonaisvaltaisemmin  asiakkaan hoidon tarpeeseen.

Muutoksen mittaaminen

Muutosta  mitataan sekä ryhmään osallistuvalle asiakkaalle tehtävällä kyselyllä sekä työntekijöille tehtävällä kyselyllä.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Päihde- ja riippuvuuspalvelut on lakisääteistä toimintaa, jolla ehkäistään ja vähennetään päihteenkäyttöön ja riippuvuuksiin liittyviä haittoja sekä edistetään ongelmakäyttäjien ja heidän läheistensä toimintakykyä. Kohderyhmänä ovat täysi-ikäiset päihde- ja riippuvuuspalveluiden asiakkaat.

Päihde- ja riippuvuuspalveluihin voi hakeutua itsenäisesti tai tulla esimerkiksi läheisen ohjaamana, lähetettä ei tarvita. 

Asiakkaan ohjaa aloitusvaiheessa ryhmään oma ohjaaja ja asiakas on itse mukana ryhmän sääntöjen ja sisällön luomisessa. 

Ratkaisun perusidea

Strukturoidut ryhmät valitaan teemoittain; peliriippuvuusryhmä, päihderiippuvuusryhmä tai läheisten ryhmä. Valitaan ryhmäkoko, päätetään ryhmän kokoontumiskertojen määrä ja ryhmänohjaajat ja esimerkiksi kokemusasiantuntijan osallistuminen ryhmään. Päihdeohjaajat esittelevät ryhmän asiakkailleen, ja lisäksi ryhmän tiedotetaan päihde- ja riippuvuuspalveluiden ilmoitustaululla.

Ryhmäkertoja voi olla esimerkiksi 10 ja kokoontuminen kerran viikossa, jolloin ryhmän kesto on 2.5 kuukautta. Ryhmä korvaa yksilökäynnit. Päihderiippuvuusryhmän teemoja ovat  mm.:

- ryhmän tarkoitus, säännöt, toimintatapa, tavoitteet ryhmässä ja oma tavoite

- ryhmäytyminen 

- riippuvuuden käsite

- Läheisen roolit ja toimintatavat sekä irrottautuminen

- päihteenkäytön hyödyt ja haitat oman elämän aikana

- päihteenkäytön seuraukset 

- toipumisen rakennuspalikat omassa elämässä, tuen tarve jatkossa, mitkä ja ketkä tukevat muutokseen ja oman tavoitteen saavuttamiseen ja ylläpitämiseen

- viimeisen ryhmäkerran toiveet, suunnittelu ja palaute

 

Ryhmän kesto voi olla teemasta riippuen myös lyhyempi. Esimerkiksi AHMA -ryhmä (ahdistus- ja masennusryhmä), joka starttaa syyskuussa 2023 on sovittu kokoontuvaksi viisi kertaa. Ryhmässä opetellaan ahdistuksen ja masennuksen hallintakeinoja. Ryhmä on suljettu.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ryhmien ja ryhmämuotoisen työotteen juurruttamisessa tarvitaan toistoja, useita strukturoitujen ryhmien ohjausta sekä johdon sitoutumista muutokseen ja muutosvaiheessa kannustamiseen. On tärkeää, että työntekijät yhdessä asiakkaiden kanssa kokevat ryhmätoiminnan ja sen struktuurin mielekkääksi ja asiakkaan tavoitteita tukevaksi. 

Toiminta edellyttää myös ryhmäkuntoutuksen kirjaamisen virallisesti yhdeksi  kuntoutuksen toimintamuodoksi päihde- ja riippuvuuspalveluissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia on kehitetty yhdessä työntekijöiden kanssa huomioiden asiakkaiden kuntoutuksen vaihe. Työntekijöiden osaaminen  kannattaa kartoittaa hyödyntää ryhmien teemoja suunniteltaessa. Mikäli mahdollista, niin kokemusasiantuntijuutta kannattaa hyödyntää jo ryhmän suunnitteluvaiheessa.

Strukturoituja ryhmämallinnoksia käyttävät eri hoitomuodot ja valmiita ryhmäkuntoutusmalleja ja materiaaleja löytyy esimerkiksi Peluurilta (www.peluuri.fi) 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Vuoden 2023 aikana on pilotoitu rahapeliriippuvuusryhmä ja riippuvuus hallintaan -ryhmä. Syyskuussa pilotoidaan läheisten ryhmä ja yhteistyössä mielenterveyspalveluiden kanssa AHMA-ryhmä. Lisäksi on kannustettu avokuntoutuksen ohjaajia muodostamaan omista asiakkaistaan ryhmiä, siten kun se luontevasti onnistuu ja on asiakkaan näkökulmasta hyödyllistä. 

Ensimmäinen , rahapeliriippuvuus-ryhmään osallistui neljä asiakasta, jotka kokivat ryhmän varsin mielekkäänä ja pelaamattomuutta tukevana. Ryhmä jatkoi toimintaansa itsenäisesti kahdeksan ohjauskerran jälkeen.

Kesän aikana pilotoitiin päihderiippuvuuden hallintaan tarkoitettu riippuvuusryhmä. Ryhmän struktuuria ei voitu toteuttaa aiotun kaltaisena, koska jätettiin avoimeksi osallistujien vähyyden vuoksi ja ryhmästä jäi pois asiakkaita sekä tuli uusia tilalle. Tilanteeseen vaikutti osittain asiakkaiden oma sitoutuneisuus ryhmään ja toisaalta työntekijöiden kesälomakausi. Tästä kuitenkin saatiin hyvä kokemus myös uudenlaisesta ryhmästä, jolle koettiin olevan tarvetta sekä asiakkaiden että työntekijöiden keskuudessa. Jatkossa ideoidaan myös non-stop tyyppisen avoimen ryhmän pyörittämistä, joka olisi niin sanottu vertaistuellinen jatkoryhmä, jonka päätteeksi asiakkuus päättyy.