Strukturoitu kuntouttava ryhmätoiminta päihde- ja riippuvuuspalveluissa

Päihde- ja riippuvuuspalveuiden saatavuutta ja vaikuttavuutta on pyritty lisäämään kehittämällä ryhmämuotoista, strukturoitua avokuntoutusta yksilökuntoutuksen sijaan tai rinnalle. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Strukturoitu kuntouttava ryhmätoiminta päihde- ja riippuvuuspalveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Päihde- ja riippuvuuspalveuiden saatavuutta ja vaikuttavuutta on pyritty lisäämään kehittämällä ryhmämuotoista, strukturoitua avokuntoutusta yksilökuntoutuksen sijaan tai rinnalle. 

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite, päihde- ja riippuvuuspalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Virpi Karhu

Luotu

15.08.2023

Viimeksi muokattu

15.02.2024
Ratkaisun perusidea **

Strukturoidut ryhmät valitaan teemoittain; peliriippuvuusryhmä, päihderiippuvuusryhmä tai läheisten ryhmä. Valitaan ryhmäkoko, päätetään ryhmän kokoontumiskertojen määrä ja ryhmänohjaajat ja esimerkiksi kokemusasiantuntijan osallistuminen ryhmään. Päihdeohjaajat esittelevät ryhmän asiakkailleen, ja lisäksi ryhmän tiedotetaan päihde- ja riippuvuuspalveluiden ilmoitustaululla.

Ryhmäkertoja voi olla esimerkiksi 10 ja kokoontuminen kerran viikossa, jolloin ryhmän kesto on 2.5 kuukautta. Ryhmä korvaa yksilökäynnit. Päihderiippuvuusryhmän teemoja ovat  mm.:

- ryhmän tarkoitus, säännöt, toimintatapa, tavoitteet ryhmässä ja oma tavoite

- ryhmäytyminen 

- riippuvuuden käsite

- Läheisen roolit ja toimintatavat sekä irrottautuminen

- päihteenkäytön hyödyt ja haitat oman elämän aikana

- päihteenkäytön seuraukset 

- toipumisen rakennuspalikat omassa elämässä, tuen tarve jatkossa, mitkä ja ketkä tukevat muutokseen ja oman tavoitteen saavuttamiseen ja ylläpitämiseen

- viimeisen ryhmäkerran toiveet, suunnittelu ja palaute

 

Ryhmän kesto voi olla teemasta riippuen myös lyhyempi. Esimerkiksi AHMA -ryhmä (ahdistus- ja masennusryhmä), joka starttaa syyskuussa 2023 on sovittu kokoontuvaksi viisi kertaa. Ryhmässä opetellaan ahdistuksen ja masennuksen hallintakeinoja. Ryhmä on suljettu.

Toimintaympäristö **

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valtakunnallisena tavoitteena on muun muassa turvata yhdenvertaiset, laadukkaat sote-palvelut hyvinvointialueilla sekä parantaa palvelun saatavuutta. Tämä on huomioitu Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategiaa laadittaessa siten, että tavoitteeksi on nostettu osallisuus, asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen, yhdenvertaisuus ja vaikuttavuus. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelman tavoitteena on samoin parantaa palveluiden saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja jatkuvuutta sekä varmistaa palveluiden laatu ja vaikuttavuus. Tällä pyritään myös tehokkuuteen kustannusten suhteen.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Päihde- ja riippuvuuspalvelut on lakisääteistä toimintaa, jolla ehkäistään ja vähennetään päihteenkäyttöön ja riippuvuuksiin liittyviä haittoja sekä edistetään ongelmakäyttäjien ja heidän läheistensä toimintakykyä. Kohderyhmänä ovat täysi-ikäiset päihde- ja riippuvuuspalveluiden asiakkaat.

Päihde- ja riippuvuuspalveluihin voi hakeutua itsenäisesti tai tulla esimerkiksi läheisen ohjaamana, lähetettä ei tarvita. 

Asiakkaan ohjaa aloitusvaiheessa ryhmään oma ohjaaja ja asiakas on itse mukana ryhmän sääntöjen ja sisällön luomisessa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ryhmien ja ryhmämuotoisen työotteen juurruttamisessa tarvitaan toistoja, useita strukturoitujen ryhmien ohjausta sekä johdon sitoutumista muutokseen ja muutosvaiheessa kannustamiseen. On tärkeää, että työntekijät yhdessä asiakkaiden kanssa kokevat ryhmätoiminnan ja sen struktuurin mielekkääksi ja asiakkaan tavoitteita tukevaksi. 

Toiminta edellyttää myös ryhmäkuntoutuksen kirjaamisen virallisesti yhdeksi  kuntoutuksen toimintamuodoksi päihde- ja riippuvuuspalveluissa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Vuoden 2023 aikana on pilotoitu rahapeliriippuvuusryhmä ja riippuvuus hallintaan -ryhmä. Syyskuussa pilotoidaan läheisten ryhmä ja yhteistyössä mielenterveyspalveluiden kanssa AHMA-ryhmä. Lisäksi on kannustettu avokuntoutuksen ohjaajia muodostamaan omista asiakkaistaan ryhmiä, siten kun se luontevasti onnistuu ja on asiakkaan näkökulmasta hyödyllistä. 

Ensimmäinen , rahapeliriippuvuus-ryhmään osallistui neljä asiakasta, jotka kokivat ryhmän varsin mielekkäänä ja pelaamattomuutta tukevana. Ryhmä jatkoi toimintaansa itsenäisesti kahdeksan ohjauskerran jälkeen.

Kesän aikana pilotoitiin päihderiippuvuuden hallintaan tarkoitettu riippuvuusryhmä. Ryhmän struktuuria ei voitu toteuttaa aiotun kaltaisena, koska jätettiin avoimeksi osallistujien vähyyden vuoksi ja ryhmästä jäi pois asiakkaita sekä tuli uusia tilalle. Tilanteeseen vaikutti osittain asiakkaiden oma sitoutuneisuus ryhmään ja toisaalta työntekijöiden kesälomakausi. Tästä kuitenkin saatiin hyvä kokemus myös uudenlaisesta ryhmästä, jolle koettiin olevan tarvetta sekä asiakkaiden että työntekijöiden keskuudessa. Jatkossa ideoidaan myös non-stop tyyppisen avoimen ryhmän pyörittämistä, joka olisi niin sanottu vertaistuellinen jatkoryhmä, jonka päätteeksi asiakkuus päättyy. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallia on kehitetty yhdessä työntekijöiden kanssa huomioiden asiakkaiden kuntoutuksen vaihe. Työntekijöiden osaaminen  kannattaa kartoittaa hyödyntää ryhmien teemoja suunniteltaessa. Mikäli mahdollista, niin kokemusasiantuntijuutta kannattaa hyödyntää jo ryhmän suunnitteluvaiheessa.

Strukturoituja ryhmämallinnoksia käyttävät eri hoitomuodot ja valmiita ryhmäkuntoutusmalleja ja materiaaleja löytyy esimerkiksi Peluurilta (www.peluuri.fi) 

 

Kansikuva
Strukturoitu ryhmätoiminta Soiten päihde- ja riippuvuuspalveluissa

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis