Täydennyskoulutusmallit lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä

Helsingin kaupungin lastensuojelun ja perhesosiaalityön yksiköihin on kehitetty yhdenmukaiset ja tasavertaiset ammattiryhmäkohtaiset täydennyskoulutusmallit moduuleittain osaamisen tunnistamiseksi ja kehittämiseksi. 

Toimintaympäristö

Täydennyskoulutukset ovat tärkeä keino työntekijän osaamisen kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Näyttöön ja tietoon perustuvien menetelmien osaaminen, menetelmien käyttö ja koulutusten järjestäminen lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä ei ole toteutunut systemaattisesti, vaan on ollut pistemäistä. Täydennyskoulutustarpeita on nostettu henkilöstössä esiin asiakaskunnassa tapahtuvan oireilun vuoksi. Menetelmiä ja työkaluja asiakastyöhön on kaivattu lisää. 

Ratkaisun perusidea

Tarkoituksena on parantaa palveluiden laatua ja vaikuttavuutta sekä edistää työntekijöiden osaamista, työssä jaksamista ja pysyvyyttä. Mallin avulla työntekijä hahmottaa paremmin omaa osaamistaan ja voi edetä koulutuspolulla syventämällä erityisosaamistaan.

Täydennyskoulutusmallit ovat avuksi näyttöön perustuvien menetelmien juurruttamisessa ja koulutusten suunnittelussa sekä esihenkilöiden työn tukena. Mallien myötä lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä on yhdenmukaiset ja tasavertaiset täydennyskoulutukset henkilöstölle. Täydennyskoulutussuunnitelmien ja mallien kehittäminen ja päivittäminen jatkuu yhä koulutustyöryhmien voimin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Suunnittelutyö vaatii koordinoivan tahon / henkilön, jotta se saadaan alulle eri yksiköissä. Huomioitavaa on, että uuden toimintamallin jalkauttaminen vaatii huolellista suunnittelua kunkin toimipaikan erityispiirteet huomioiden ja lopuksi yhteistä keskustelua sekä päätöksentekoa tasavertaisten koulutusuunnitelmien luomiseksi.