Toimintakykyä tukevan teknologian hyödyntäminen kuntoutusyksiköissä
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella POP-Digi-Hoitototakuu 2 -hankkeessa (RRP2, Pilari 4, Investointi 4) pilotoidaan toimintakykyä tukevaa teknologiaa kuntoutusyksiköissä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella ikärakenteen nopea muutos vaikuttaa sekä palvelutarpeisiin että henkilöstön saatavuuteen. Pohteella tuetaan sitä, että iäkkäät pystyisivät asumaan ja elämään kotona mahdollisimman toimintakykyisinä ja että heillä olisi keinoja ylläpitää mahdollisimman itsenäisesti hyvinvointia, terveyttä ja mielekästä elämää. Turvallista kotona asumista ja arjessa pärjäämistä tuetaan ja toimintakykyä edistetään kuntouttavin keinoin.
Pohjois-Pohjanmaalla asuu muuta maata enemmän yli 75-vuotiaita, jotka tarvitsevat joko asumisen palveluita tai kotiin annettavia palveluja. Palvelutarpeen kasvaessa kotiin annettavien palveluiden tukemiseksi Pohteella kehitetään ja käyttöönotetaan teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja. POP-Digi-Hoitotakuu 2 -hankkeen (RRP2) työpaketissa ”Teknologian hyödyntäminen kotiin annettavissa palveluissa ja toimintakyvyn tukemisessa ja arvioinnissa” käyttöönotetaan ja pilotoidaan teknologiaratkaisuja Pohteen kuntoutusyksiköissä ja kotikuntoutustiimeissä. Yeticare-tabletteja ja niiden tuomaa teknologiaa hyödynnetään asiakkaan arviointi- ja kuntoutusjaksolla arvioinnissa ja toimintakyvyn tukemisessa yhdessä asiakasta osallistaen. Teknologiset ratkaisut tukevat kuntoutusyksiköiden ja kotikuntoutustiimien toimintamallia, Pohteen strategista kehittämistä sekä kansallisia linjauksia.
Ennen pilotin käynnistymistä nimetään teknologiavastaavat eli yksiköiden vastuuhenkilöt. Lähihoitaja/sairaanhoitaja/geronomi-fysioterapeutti/toimintaterapeutti vastinparit alueellisesti ja yksikkökohtaisesti. Teknologiavastaavat kokoontuvat projektisuunnittelijan johdolla säännöllisesti Teams-tapaamisten muodossa.
Henkilöstön ja esihenkilöiden muutoskyvykkyyden ja teknologiaprosessin ymmärryksen lisääminen. Toimintakyvyn arviointi monipuolistuu ja ydinosaamisen rinnalle rakentuu teknologisia ratkaisuja ja uusia toimintakyvyn tukemisen keinoja.
Asiakaspalautteen kerääminen. Käyttökokemus-kyselyt ammattilaisille ja esihenkilöille. Seurantalomakkeen täyttäminen, jolla kerätään tietoja Yeticare-tablettien käyttöasteesta ja toimintakyvyn tukemisen sisällöistä.
Käyttöönottokoulutus ennen pilotin aloittamista. Mahdollisuus katsoa myös Teams-tallenne käyttökoulutuksesta varsinaisen koulutuksen jälkeen. Säännöllinen asiakkaan ohjaus ja käytön opastus sekä informoiminen mahdollisista toimintakyvyn muutoksista. Henkilökunnan ja ammattilaisten käytön tuki ja jatkuva innostaminen teknologian hyödyntämiseen. Vastuuyksikköpäälliköiden ja esihenkilöiden informoiminen. Vastuuhenkilöiden ja teknologiavastaavien Teams-tapaamiset. U-tunnit ammattilaisille oppimisen ja porrastetun käyttöönoton sekä prosessin ymmärtämisen mahdollistumiseksi. Säännöllinen yhteydenpito palveluntuottajaan.
Asiakkaat osallistuvat pilottikokeiluihin käyttämällä Yeticare-tablettia ammattilaisen ohjauksessa tai itsenäisesti. Asiakkaalle perustellaan tabletin käyttämisen hyötyjä ja kannustetaan sekä tuetaan tabletin omatoimisia kokeilukertoja osana itsenäistä harjoittelua. Asiakas osallistuu tavoitteiden määrittelyyn ammattilaisen ohjauksessa osana toimintakyvyn ylläpitoa ja kuntoutumista. Yetitablettien käyttämisen yhteydessä ja teknologian hyödyntämisessä pyritään myös siihen, että asiakkaan hoidosta ja kuntoutuksesta tulee yksilöllisempi ja asiakkaan ymmärrystä toimintakyvyn muutoksista lisätään.
-Tablettien toiminnallisuuksien perehdyttäminen lähikäyntien muodossa pilottiyksiköissä
-Syvemmälle menevä perehdyttäminen edistyneimmille ja innokkaimmille käyttäjille
-Kokemattomille perustason perehdytys ja opastus käytännönläheisesti