Tulppa toiminta Päijät-Hämeen hyvinvointialueella

Tulppa-kuntoutus on Sydänliiton kehittämä ryhmämuotoinen avokuntoutusohjelma valtimotautipotilaille.

Toimintaympäristö **

Tulppa-kuntoutus on Sydänliiton kehittämä ryhmämuotoinen avokuntoutusohjelma valtimotautipotilaille. Kuntoutus on suunnattu perusterveydenhuollon järjestettäväksi.

Tulppa-ryhmä sisältää 8-10 ammattilaisen ohjaamaa ryhmätapaamista viikon välein lähitapaamisina tai etäyhteydellä (verkkovalmennus). Lisäksi ryhmään kuuluu seurantatapaamiset 6kk ja 12kk ryhmän alkamisesta. Ryhmässä on mukana vertaisohjaaja.

Tapaamisen kesto on 1-2 tuntia. Tapaamisilla käsitellään valtimotautia sairautena, liikkumista, ravitsemusta, lääkehoitoa, mielialatekijöitä, kivun hoitoa ja ensiapua. Kuntoutujilla on tukena kuntoutujan työkirja ja verkkovalmennuksessa verkkomateriaali. Ryhmä kannustaa omahoidon toteuttamiseen ja mahdollistaa vertaistuen saamisen sairauden hoitoon.

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Valtimotaudit ovat keskeinen kansansairaus Suomessa. Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan jokainen sepelvaltimotautia sairastava tulisi ohjata sydänkuntoutukseen, mutta Suomessa kuntoutusta saa 20% sairastuneista (2021). Tutkimusten mukaan sepelvaltimotautipotilaiden kuntoutus on vaikuttavaa, sen avulla vähennetään mm kuolleisuutta ja uusia tautitapahtumia.   Tulppa – kuntoutus varmistaa osaltaan valtimotautipotilaiden kuntoutuksen ja sekundaariprevention toteutumisen.

Kuntoutuksella varmistetaan tuen saaminen ja sairauden hoitoon liittyvien taitojen omaksuminen sairastumisen alkuvaiheessa, tuetaan toipumista ja edistetään työ- ja toimintakykyä.

Kuntoutus vähentää yksilövastaanottojen tarvetta. Verkkovalmennus mahdollistaa yksilöllisen etenemisen ja osallistumisen paikasta riippumatta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Yhteistyötä tarvitaan valtimotauteja hoitavien yksiköiden välillä esim. erikoissairaanhoidon eri yksiköt ja sote-keskukset. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö koordinoi kuntoutuksen toteutumista.

Toimintamallin tulisi olla osa hoitoketjua, jotta varmistetaan potilaiden ohjautuminen kuntoutukseen.

Lisäksi tarvitaan yhteistyötä Sydänliiton kanssa esim. ohjaajien kouluttamisessa.

Tavoiteltu muutos

Toimintamallin tavoitteena on Valtimotautipotilaiden jatkohoidon ja kuntoutuksen tukeminen, sekundaariprevention toteutuminen, terveyttä edistävien elintapojen omaksuminen, vertaistuen saaminen, omahoitotaitojen ja voimavarojen lisääminen, toipumisen sekä työ- ja toimintakyvyn tukeminen.

 

Välilliset vaikutukset:

Tulppa-kuntoutus lisää valtimotautipotilaiden kuntoutukseen pääsyä. Kuntoutuksen avulla tuetaan sairastuneen sekundaariprevention toteutumista, työ- ja toimintakyvyn ylläpysymistä ja sairauteen sopeutumista sekä ehkäistään uusia tautitapahtumia. Kuntoutus vähentää palveluiden tarvetta terveydenhuollossa.

Välittömät vaikutukset:

Tulppa-kuntoutukseen osallistujilla on tutkimusten mukaan todettu vaaratekijöiden arvoissa ja elintavoissa suotuisia muutoksia, osallistujat ovat kokeneet voimaantuvansa kuntoutuksen ansiosta.

Välittömät tulokset:

Kuntoutukseen tulisi ohjata äskettäin sairastuneet valtimotautipotilaat. Kuntoutus tarjoaa sekä ammattilaisilta että vertaisilta saatavan tiedon ja tuen sairauteen sopeutumisessa.

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamalli on suunniteltu henkilölle, jolla on sepelvaltimotauti, muu valtimosairaus tai useita valtimotautien riskitekijöitä.