Kehittämistoiminnan tavoitteena on mallintaa, pilotoida ja juurruttaa hyvinvointialueille asiakkaiden tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus.  . 

Toimintaympäristö

Suomessa työikäisen väestön määrä on kääntynyt laskuun. Jotta tulevina vuosina kansantalouden kokonaistyöpanos voisi kasvaa, on yhä useamman työikäisen kuuluttava työlliseen työvoimaan. Osatyökykyiset työttömät muodostavat mittavan hyödyntämättömän työvoimapotentiaalin. Osatyökykyisten työllistymiseen on panostettava. On runsaasti osatyökykyisiä henkilöitä, jotka voisivat työllistyä, mutta heidän työllistymisensä on tällä hetkellä kuitenkin heikkoa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Työkyvyn tuen palvelukokonaisuus edellyttää uudenlaista sosiaali- ja terveyskeskuksen sisäisten ja muiden palvelujen integraatiota, kumppanuuksia ja verkostomaista hallintaa. Sosiaali- ja terveyskeskuksessa integroitavia palveluja ovat esimerkiksi sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, kuntoutus ja ehkäisevät palvelut. 

Palvelukokonaisuudessa ne on integroitava erityistason sosiaali- ja terveyspalveluiden, työterveyshuollon ja muiden viranomaistahojen ja hallintokuntien palvelujen kanssa, joista keskeisimpiä ovat TE-hallinnon ja kunnan työllisyyspalvelut, työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP), Kansaneläkelaitos (KELA) palvelut ja kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (HYTE). Asiakkaiden tuen ja palvelujen tarpeiden pohjalta palvelukokonaisuus jäsentyy yhteistyöpalveluihin, verkostopalveluihin, yhteisöpalveluihin ja omatoimipalveluihin

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Orpon hallituksen työllisyysastetavoitteen saavuttaminen edellyttää, että osatyökykyisten, vaikeasti työllistyvien, nuorten, ikääntyvien ja maahanmuuttajataustaisten osallistumista työmarkkinoille lisätään. Tarvitaan vaikuttavia toimia näiden ryhmien työllistämiseksi. 

Osana työkykyohjelma laajennusta käynnistetään pilottihankkeet vaikuttavien palveluiden ja toimintamallien käyttöön ottamiseksi. Työkykyohjelman laajennuksella tuetaan osatyökykyisten työttömien työllistymistä, ehkäistään työttömyyden pitkittymistä ja työkyvyttömyyttä ja lisätään heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämäosallisuutta.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on rakentaa asiakkaiden tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus ja kehittää ammattilaisten osaamista siten, että he tuntevat työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden ja osaavat hyödyntää sitä asiakkaan parhaaksi. Toiminnan periaatteita ovat asiakaslähtöisyys ja asiakasosallisuus. Tämä tarkoittaa asiakkaan mahdollisuutta osallistua oman palvelunsa lisäksi työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden kehittämiseen, tuottamiseen ja arviointiin.