Työvuoron suunnitteluhetki kirurgian vuodeosastolla, Keski-Pohjanmaan hva
Työvuoron suunnitteluhetkien tarkoituksena työvuorojen alussa suunnitella työyhteisön kesken päivän kulkua. Tavoitteena on lisätä työyhteisön keskinäistä kommunikointia ja vähentää kiireen tuntua, lisätä työn hallinnan tunnetta.
Toimintaympäristö on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella sijaitseva kirurginen vuodeosasto, jossa on 16 potilaspaikkaa. Soite vastaa alueen sote-palveluista ja pelastustoimesta. Soite järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Tuotamme laadukasta, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa leikkaus- ja konservatiivista hoitoa elektiivisesti ja päivystyksellisesti ortopedisille ja traumatologisille yli 16-vuotiaille potilaille. Tavoitteena on tällä toimintamallilla parantaa henkilöstön kommunikointia ja yhteisöllisyyttä.
Ongelmana oli aluksi osastolla tapahtuneet useat irtisanoutumiset ja henkilöstön runsas vaihtuvuus. Kyseiseen yksikköön oli tehty työhyvinvointikysely, työpaikkaselvitys ja riskiarviointi, joiden tulosten perusteella haluttiin osallistua Vetoa- ja pitoa valmennukseen. Tavoitteena oli selvittää osaston veto- ja pitovoimaan vaikuttavat ongelmat ja lähteä kehittämään yhteisöllisyyttä.
Ongelmina ilmeni ME-hengen puuttuminen, puutteellinen kommunikointi, kiireen tuntu ja negatiivinen ajattelutapa.
Koko kirurgian vuodeosaston henkilökunta osallistui yhteiskehittämiseen.
Tavoitteena oli lisätä henkilökunnan keskinäistä kommunikointia, avun tarjoamista ja pyytämistä sekä positiivista ajattelua. Työvuoron alussa pidettävien suunnitteluhetkien tavoitteina oli saada henkilökunta keskustelemaan keskenään ja suunnittelemaan työvuoron kulkua yhdessä, varautumaan mahdolliseen kiireeseen yhdessä ja sen avulla auttamaan toisiaan. Näiden tarkoituksena oli saada kiireen tunne pois ja kokemus siitä, että työ on hallittavissa.
Muutosta on mitattu erilaisilla kyselyillä (avoin, suljettu, numeerinen ja kirjallinen), joista kerätty vastauksia ja tehty yhteenvetoa.
Kohderyhmänä ovat olleet osaston henkilökunta ja esihenkilöt. Henkilökuntaa on osallistettu vastuuhoitajan nimeämisellä työvuoron suunnitteluhetken vetämiseen. Jokainen on ollut vuorotellen suunnitteluhetken vetäjä, joka on lisännyt motivaatiota muutokseen.