Työvuoron suunnitteluhetki kirurgian vuodeosastolla, Keski-Pohjanmaan hva

Työvuoron suunnitteluhetkien tarkoituksena työvuorojen alussa suunnitella työyhteisön kesken päivän kulkua. Tavoitteena on lisätä työyhteisön keskinäistä kommunikointia ja vähentää kiireen tuntua, lisätä työn hallinnan tunnetta. 

Toimintamallin nimi
Työvuoron suunnitteluhetki kirurgian vuodeosastolla, Keski-Pohjanmaan hva
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työvuoron suunnitteluhetkien tarkoituksena työvuorojen alussa suunnitella työyhteisön kesken päivän kulkua. Tavoitteena on lisätä työyhteisön keskinäistä kommunikointia ja vähentää kiireen tuntua, lisätä työn hallinnan tunnetta. 

Toteutuspaikka
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite, Kirurgian vuodeosasto 7.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
Juliste Veto- ja pitovoima hankkeesta.
Kuvateksti
Kuvassa posteri, jossa kerrotaan vaiheittain veto- ja pitovoima hankkeesta sekä matkasta, jossa kehitettiin kirurgian vuodeosaston toimintaa.

Luotu

12.11.2024

Viimeksi muokattu

12.12.2024
Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa on kyse yhteishengen lisäämisestä osallistamalla henkilöstö työvuorojen alussa yhteiseen työvuoron suunnitteluhetkeen. Tämän suunnitteluhetken tavoitteena on lisätä kommunikointia, avun antamista ja tarjoamista sekä niiden avulla kiireen tunteen vähentämistä. 

Toimintaympäristö

Toimintaympäristö on Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella sijaitseva kirurginen vuodeosasto, jossa on 16 potilaspaikkaa. Soite vastaa alueen sote-palveluista ja pelastustoimesta. Soite järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut kahdeksan kunnan alueella Keski-Pohjanmaalla. Tuotamme laadukasta, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa leikkaus- ja konservatiivista hoitoa elektiivisesti ja päivystyksellisesti ortopedisille ja traumatologisille yli 16-vuotiaille potilaille. Tavoitteena on tällä toimintamallilla parantaa henkilöstön kommunikointia ja yhteisöllisyyttä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat olleet osaston henkilökunta ja esihenkilöt. Henkilökuntaa on osallistettu vastuuhoitajan nimeämisellä työvuoron suunnitteluhetken vetämiseen. Jokainen on ollut vuorotellen suunnitteluhetken vetäjä, joka on lisännyt motivaatiota muutokseen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Tätä toimintamallia on juurrutettu osaksi päivittäistä toimintaa osallistamalla henkilöstö. Ensiksi esihenkilöt järjestivät kyseisen suunnitteluhetken, mutta sitä ei koettu toimivaksi. Tämän jälkeen vastuuta alettiin siirtämään koko henkilöstölle, mutta silloinkaan suunnitteluhetkiä ei järjestetty, mikäli esihenkilö ei ollut paikalla varmistamassa toteutusta. Parhaaksi ratkaisuksi koettiin vastuuhoitajien valitseminen, jolloin heidän tehtävänään oli vuorotellen järjestää päivän suunnitteluhetket. Tämä on osallistanut henkilökuntaa mukaan toimintaan. Myös aika ja muutoksesta löydetyt hyödyt ovat osallistaneet henkilökunnan mukaan toimintaan.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Mitattujen tulosten perusteella kommunikointi ja auttaminen ovat lisääntyneet. Kiire ei ole poistunut, mutta tunne työn hallinnasta on parantunut. Ilmapiiri on positiivisempi ja ME-henki on lisääntynyt. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin soveltaminen sopii muihinkin yksiköihin, mutta se vaatii esihenkilöltä ja henkilöstöltä motivaatiota muutokseen. Pitää tiedostaa, että kaikkia ei saa mukaan muutokseen ja se täytyy hyväksyä eikä tehdä siitä ongelmaa. Ensiksi tulee tunnistaa ongelma, jota halutaan lähteä muuttamaan. Monesti pienikin toiminnan muutos voi auttaa paljon. 

Kansikuva
Kuva työntekijöistä keskustelemassa yhdessä.

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä