Vantaan ja Keravan hyvivointialueen perhekeskustoimintamalli

Vantaan ja Keravan (VAKE) hyvinvointialueen perhekeskustoimintamalli - visio, arvot, toimintaperiaatteet ja palvelulupaus sekä johtamisrakenne. 

Toimintaympäristö **

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa. Perhekeskustoimintaa on kehitetty Vantaan ja Keravan alueilla useiden vuosien ajan eri hankkeissa, mutta ensimmäistä kertaa  kehittämistä on päästy tekemään yhtenäisenä hyvinvointialueena. Tilanne on uusi ja monet asiat vielä hakevat muotoaan ja paikkaansa. Uusi organisaatio vasta muotoutuu ja päätöksentekijät hakevat uuden instanssin roolia ja tehtäviä. Tilanne on samaan aikaan hedelmällinen ja haastava kehittämistyölle. Kun asioita on paljon samaan aikaan pöydällä, ei aikaa tahdo riittää kaikkeen. Toisaalta uusi on aina mahdollisuus, kun vanhoja toimintatapoja tarkastellaan uuden organisaation silmin.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

VAKElla ei ole ollut perhekeskustoimintamallia, vaikka sisällöllistä kehittämistä onkin tehty paljon. Jotta perhekeskustoimintaa voidaan johtaa yhteensovittavasti, tarvitaan yhteinen visio siitä mitä kohti kuljemme, tavoitteet ja toimintatavat. Näitä olemme pyrkineet kirjaamaan ylös yhteiseen dokumenttiin eli toimintamalliin ja toimintasuunnitelmaan.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Perhekeskustoimintamalli pohjautuu kansalliseen THL:n malliin. Perhekeskustoimintamallin idea on siinä, että laspet, nuoret ja perheet saisivat palvelua entistä helpommin ja palvelupolku olisi heille mahdollisimman vaivaton. Ammattilaiset tekevät enemmän yhteistyötä keskenään ja kerääntyvät perheen ympärille auttamaan ja tukemaan ja ratkomaan ongelmia yhdessä perheen kanssa. Tämä ajattelutavan muutos on kulttuurinen ja vaatii aikaa. Perheiden näkökulmasta kehitys on oikean suuntaista. Ammattilaiset joutuvat opettelemaan uudenlaisen tavan työskennellä entistä enemmän yhdesssä eri ammattiryhmien ja toimijoiden kanssa. Organisaatiota perhekeskustoimintamalli haastaa sopivalla tavalla ennen kaikkea yhteensovittavan johtamisen ja sopivien rakenteiden etsimisen kautta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistä on tehty laajassa yhteistyössä toimialan johdon kanssa osallistaen niin työntekijöitä, kuin perhekeskuskumppaneita (kunnat ja järjestöt).

Tavoiteltu muutos

Perhekeskustoimintamallilla tavoitellaan entistä toimivampia palvelupolkuja asiakkaille. Yhdessä tekemistä, moniammatillisuutta ja vierellä kulkemista. Sitä, että yhdessä aisiakkaan kanssa vahvistetaan voimavaroja ja autetaan ja tuetaan vaikeissa elämäntilanteissa.

Muutoksen mittaaminen

Alueella ei ole ennen ollut toimintamallia, joten kaikki työ sellaisen muodostumista kohti, on etenemistä oikeaan suuntaan.

Toteutussuunnitelma

Toimintamalli pitää saada valmiiksi ja rakenteet, erityisesti johtamisen osalta kuntoon. Yhteistoimijuus ei toimi, jos yhteensovittava johtaminen ei toimi. Yhteensovittava johtaminen taas vaatii yhteiset tavoitteet ja toimintatavat.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Perhekeskuspalvelut kattavat kaikki Vantaan ja Keravan hyvinvoitnialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelut ja osin myös kuntien ja järjestöjen palveluita. Kohderyhmänä ovat kaikki alueen 0-18-vuotiaat lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa ja koko perhe.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Työskentelyn lomassa olemme tutustuneet valtavaan määrään muiden hyvinvointialueiden perhekeskustoimintamalleja ja -suunnitelmia, joita on löytynyt täältä Innokylästä ilahduttavan paljon. Olemme benchmarkanneet hyviä rakenteita ja käytäntöjä. Olemme myös olleet joihinkin alueisiin yhteydessä ja vaihtaneet kokemuksia, tilannekuvaa ja tuotettuja materiaaleja.

Ratkaisun perusidea **

Kuvataan Vantaan ja Keravan hyvivointialueen toimintamalli ja laaditaan toimintasuunnitelma. Toimintamalli pitää sisällään perhekeskustoiminnan vision, arvot ja toimintatavat sekä palvelulupauksen perheille.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Perhekeskustoimintamallin juurtuminen osaksi toimintaa vaatii aikaa. Kysessä on ennen kaikkea kulttuurin muutos ja se vaatii johtamista, rakenteita ja työntekijöiltä uuden omaksumista ja yhteistyötä. 

Tarvitaan yhteiset tavoitteet ja toimintatavat, joita johdetaan yhteensovitetusti. Tarvitaan toimivat johtamisrakenteet, joissa kunnat ja järjestöt ovat mukana, muuten toimintamalli jää vajaaksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamallin kehittäminen on vielä kesken, mutta vinkkinä perhekeskustoimintamallin kehittäjille voi sanoa, että tutustu muiden tekemisiin. Paljon hyvää on jo saatu aikaiseksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamallin kehittäminen on vielä kesken.