Varhaisvaiheen mielenterveys- ja päihdetyön toimintamalli sosiaali- ja terveysasemille
Varhaisvaiheen mielenterveys- ja päihdetyön toimintamalli tarjoaa selkeän yhtenäisen toimintakäytännön mielenterveys- ja päihdehäiriöiden puheeksiottoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa peruspalveluissa sosiaali- ja terveysasemilla.
Tämä toimintamalli on tuotu Innokylän toimituksen puolesta vanhasta verkkopalvelusta (luotu 20.11.2012, viimeksi muokattu 20.11.2012).
Tampereen kaupungilla oli tarve siirtää päihde-ja mielenterveyspalvelujen käytön painopistettä korjaavista erityispalveluista ja erikoissairaanhoidosta ennaltaehkäiseviin ja varhaisvaiheen peruspalveluihin. Tavoitteena oli myös pidemmällä tähtäimellä kustannusten säästö mielenterveys- ja päihdetyössä. Tampere halusi myös lähentää erityispalveluita ja peruspalveluita toisiinsa saumattomaksi palveluketjuksi. Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi oli tarpeen myös sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilökunnan varhaisvaiheen mielenterveys- ja päihdeosaamisen lisääminen.
Varhaisvaiheen mielenterveys- ja päihdetyön toimintamallia lähdettiin kehittämään Tampereen sosiaali- ja terveysasemilla Väli-Suomen Välittäjä-hankkeen Tampereen osahankkeessa. Varhaisvaiheen jalkautuvaa päihdetyötä oli jo kokeiltu Mainiemen päihdetyön kehittämisyksikköhankkeessa Tampereen Hervannan sosiaaliasemalla ja myös Tampereen Ikäihmisten päihde- ja mielenterveystyön toimintamalli-hankkeessa Tampereen kotihoidossa. Varhaisvaiheen toimintamallia kehitettiin Tampereen osahankkeessa 1.11.2009-31.10.2011. Kehittämistyötä tehtiin kolmen päihde- ja mielenteveystyöntekijätyöparin resurssilla sosiaali- ja terveysasemilla yhdessä henkilökunnan kanssa.
Sosiaali- ja terveysaseman aikuiset asiakkaat ja heidän läheisensä.