VOIKUKKIA®-vertaistukiryhmä huostaanotettujen lasten vanhemmille
VOIKUKKIA®-vertaistukiryhmä on tarkoitettu äideille ja isille, jotka ovat kokeneet lapsensa huostaanoton tai sijoituksen. Ryhmän tarkoituksena on käydä läpi lapsen sijoituksen aiheuttamaa kriisiä vanhemman näkökulmasta. (Innokylän toimituksen siirtämä 6/2020)
VOIKUKKIA®-vertaistukiryhmiä toteutetaan ympäri Suomea. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset toimivat rinnakkain vertaisohjaajan kanssa ryhmän ohjaajina. Ammattilaisten ohjauksessa prosessi menee eteenpäin vertaisohjaaja tukee ja kannustaa ja näin vanhemmat voivat käydä omaa prosessiaan läpi turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä.
Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliiton ja Sininauhaliiton VOIKUKKIA-verkostohanke. Virpi Kujala, vertaistoiminnan kehittäjä, Sininauhaliitto ja Iina Järvi, projektikoordinaattori, Suomen Kasper
Arvioitava muutos:
Lapsen kodin ulkopuolelle sijoittamisen aiheuttaman kriisin käsittely.
Vanhemman oman elämän ja selviytymisen tukeminen.
Vanhemmuuden vahvistuminen ja sitä kautta lapsen hvyinvoinnin lisääntyminen.
Vanhempien ja ammattilaisten yhteistyön paraneminen - ymmärryksen ja luottamuksen lisääntyminen.
Palveluiden saatavuus eri puolella Suomea.
Asiakasnäkökulma:
- Vanhempi saa tukea vanhemmuuteensa muuttuneessa tilanteessa ja mahdollisuuden käydä läpi omaa kriisiään turvallisessa ympäristössä.
- Vertaisuuden voima auttaa näkemään, että kriisistä voi päästä yli ja elämä voi jatkua.
- Ryhmän käyminen tukee vanhemman omaa jaksamista, jolloin hän pystyy huomioimaan myös lapsen tarpeet.
- Vanhempi saa valmiuksia tehdä yhteistyötä sosiaalitoimen ja sijaishuoltajien kanssa.
Ammattilaisnäkökulma:
- Ryhmän ohjaaminen auttaa ymmärtämään vanhemman kriisiä ja sen vaikutuksia koko perheen elämään.
- Ymmärrys vanhempien ja lasten tilanteisiin lisääntyy ja sitä kautta oma ammattitaito syvenee.
- Oman työn mielekkyys lisääntyy, kun huomaa ryhmän ohjaamisen vaikutukset perheissä.
Organisaatio näkökulma:
- Taloudelliset vaikutukset.
- Resurssien oikea kohdentaminen ja sen vaikutukset työntekijöiden tyytyväisyyteen.
Arviointikysymykset, -kriteerit ja indikaattorit:
Vanhemmilta kysytään jokaisen vertaistukiryhmän päättyessä palautetta ryhmästä. Kyselylomakkeessa kysytään joitakin taustatietoja, esimerkiksi mistä vanhempi sai tiedon ryhmästä, vanhemman ryhmäkokemuksesta, ryhmän ohjaukseen liittyviä kysymyksiä sekä kysymyksiä vanhemman elämäntilanteesta ja hänen näkemyksiään tulevaisuudesta. Vertaistukiryhmän ohjaajat keräävät palautelomakkeet vanhempien anonymiteettia kunnioittaen suljetuissa kirjekuorissa, jotka lähetetään VOIKUKKIA-hanketyöntekijöille koontia ja seurantaa varten webropoliin syötettäväksi. Toiminnasta kootaan valtakunnallista palautetietoa, jota hyödynnetään alueellisesti ja valtakunnallisesti.
Arvioinnin avulla seurataan toiminnan juurtumista seuraamalla muun muassa aluekoordinaattoriverkoston kattavuutta, koordinaattoreiden roolin vahvistumista, ohjaajaverkoston aktiivisuutta, ammattilaisten ymmärryksen lisääntymistä vanhempien tuen tarpeesta, ohjaajakoulutuksen kiinnostavuuden kasvamista, VOIKUKKIA-vertaistukiryhmien vakiintumista organisaatioon ja toteutuneiden ryhmien lukumäärää.
Arvioinnissa käytettävät menetelmät:
Toiminnan arvioinnissa käytetään useita eri menetelmiä kuten mediaseurantaa muun muassa VOIKUKKIA-toiminnan näkyvyys alueellisissa ja valtakunnallisissa medioissa, tapahtumaseurantaa esimerkiksi osallistujamäärät, tapahtumien määrät, toteutuneet ryhmät vuosittain ja lisäksi tietoa kerätään säännöllisesti vuosittain erilaisten webropol-kyselyiden avulla, jotka on suunnattu:
Vertaistukiryhmien arviointiin (kyselylomake vanhemmille)
Ohjaajien arviointikysely ryhmänohjauskokemuksista
Vertaisohjaajakysely ryhmän ohjaamisesta
Aluekoordinaattoreiden kysely VOIKUKKIA-toiminnasta alueella
Ohjaajakoulutuksen arviointikysely, johon vastaavat ammatilliset ja ryhmän käyneet VOIKUKKIA-ohjaajakoulutukseen osallistuneet vanhemmat.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä huostaanotettujen ja sijoitettujen lasten vanhemmille. Tavoitteena on vanhemman oman elämän ja selviytymisen tukeminen, vanhemmuuden vahvistuminen sekä sitä kautta lasten hyvinvoinnin lisääntyminen. Ryhmää ohjaavat kaksi ammatillista ohjaajaa ja vertaisohjaaja. Ryhmän ihannekoko 4-6 vanhempaa (maximi 8 vanhempaa).Kokoontumiskertoja 8-10 kertaa, viikon tai kahden välein. Suljettu ryhmä, kesto 2-3 h /ryhmäkerta.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmiä voivat toteuttaa erilaiset toimijat kuten; kunnat omana toimintanaan omille asiakkailleen, kunnat yhdessä omille asiakkailleen, kunta ja jokin muu toimija esimerkiksi järjestö tai seurakunta yhdessä oman alueensa asiakkaille sekä yksityinen palveluntarjoaja omille asiakkailleen tai laajemmalle alueelle.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmiä on toteutettu useiden vuosien aikana ympäri Suomea ja toiminta on vakiintunut osaksi lastensuojelun palveluvalikkoa ainakin seuraavilla alueilla, Itä-Uusimaa, Keski-Suomi, Varsinais-Suomi, Pohjois-Savo, Satakunta ja pääkaupunkiseutu.
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä huostaanotettujen ja sijoitettujen lasten vanhemmille.