Vuorovaikutuksen avaimet
Vuorovaikutuksen avaimet on ryhmämuotoinen varhaisen tuen malli lapsille, joiden vuorovaikutuksesta, puheen- ja/tai kielenkehityksestä on herännyt huoli. Tavoite on vaikuttaa kodin ja varhaiskasvatuksen kehitysympäristöihin sekä tehostaa tukea oikea-aikaisesti.
Kehityksellisen kielihäiriön Käypä hoito -suosituksessa (2019) suositellaan aloittamaan tukitoimet heti huolen herättyä lapsen puheen- ja kielenkehityksestä. Kodin lisäksi monet lapset viettävät ison osan ajasta varhaiskasvatuksessa. Siksi vanhempien lisäksi myös varhaiskasvatuksen ammattilaiset tarvitsevat tietoa ja keinoja, miten tukea lapsen puheen- ja kielenkehitystä11.
Toimintamallia ruvettiin kehittää sopeutumisvalmennuskursseille osallistuneilta vanhemmilta nousseen toiveen pohjalta. Vanhemmat toivat esille, että olisivat tarvinneet aikaisemmin tietoa ja tukea puheen- ja kielenkehityksestä. Kehityksellisen kielihäiriön Käypä hoito -suosituksen (2019)1 mukaan tukitoimet lapsen arjessa - eli kotona ja varhaiskasvatuksessa - tulisi aloittaa heti huolen herättyä.
Toimintamallia kehitettäessä tutkittiin laajasti pienryhmäintervention vaikutusta lasten kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen yhteistyössä Turun yliopiston logopedian RILIV-tutkimushankkeen kanssa. Interventiot toteutettiin varhaiskasvatuksessa kuuden hengen pienryhmissä, jotka toteutettiin kerran viikossa 45 minuutin verran 12 viikon ajan. Intervention toteuttivat kaksi Aivoliiton työntekijää ja lisäksi mukana oli aina yksi varhaiskasvatuksen työntekijä. Interventio toteutui osana varhaiskasvatuksen päiväohjelmaa. Kaikki intervention toiminta oli tuettu puhetta tukevin ja korvaavin keinoin. Interventioryhmät järjestettiin vuosina 2020–2023, ja yhteensä intervention saaneita lapsia oli 72.
Tutkimuksen mukaan intervention vaikutukset näkyivät siten, että monimutkaisen kielen ymmärtäminen kehittyi9, ja epäsopiva puhetapa vähentyi10. Interventiolla ei ollut vaikutusta lapsen fiktiiviseen kerrontaan8. Jatkossa tutkitaan ainakin sanaston ja käsitteistön, morfologian, sosioemotionaalisten taitojen sekä henkilökohtaisen kerronnan kehitystä.
Vanhempainryhmässä tavoitteena on, että vanhemmat saavat tietoa vuorovaikutuksesta sekä puheen- ja kielenkehityksestä, tukea vanhemmuuteen sekä vertaistukea. Ryhmän tapaamisissa käydään läpi, miten tukea lapsen vuorovaikutuksen, kielen- ja puheenkehitystä. Tiedon lisääntyminen edesauttaa myönteisten vuorovaikutuskokemusten kertymistä sekä lapsen suotuisaa kehitystä. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa lapsen tarpeiden ymmärtämistä ja vanhempien voimavaroja. Kuntouttavien puheterapeuttien kokemusten perusteella vanhempien saama tieto ja tuki puheen- ja kielenkehityksestä lisäävät ymmärrystä ja vahvistavat perheen valmiuksia osallistua kuntoutukseen. Viiden perheen vanhempainryhmä kokoontuu kuuden viikon ajan kerran viikossa.