Yritysyhteistyö yhteisöruokailun mahdollistajana
Ravintolat lahjoittavat toiminnassa syntynyttä hävikkiruokaa järjestöille, jotka jakavat sitä eteenpäin yhteisöruokailujen muodossa. Näin syntyy alueellista synergiaa ja me-henkeä, jossa eri toimijat puhaltavat yhteen hiileen ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Toiminnan taustalla on useita aiheita ja tavoitteita, niin hyvinvointiin kuin ympäristöön liittyviä.
Yhteisöruokailut ovat osa eri toimijoiden toteuttamaa monimuotoista ruoka-apua. Ruokailut kokoavat eri taustaisia ihmisiä saman pöydän äärelle tutustumaan toisiinsa ja viettämään aikaa yhdessä. Yhteisöruokailuja voi järjestää monenlaisen toiminnan yhteydessä mm. asukastuvilla, seurakuntataloilla ja yhteisötiloissa. Kun ruoka on valmiiksi valmistettua ja mahdollisesti ravintolan toimesta kuljetettuakin, on yhteisöruokailun järjestäminen helppoa ja vaivatonta järjestötoimijalle, eikä resursseja kulu ruuan logistiikkaan tai valmistamiseen. Tämä toimintatapa on erityisen toimiva silloin, kun työskennellään pienissä tiloissa, joissa on haasteellista valmistaa isoja määriä ruokaa, eikä yhteinen ruuanlaittoa asiakkaiden kanssa ole mahdollista järjestää.
Yhteisöruokailuissa tavoitteena on tarjota mielekästä tekemistä arkeen, kohdata ruokailuun osallistuva ihminen kokonaisvaltaisesti ja tarvittaessa myös tarjota tukea ja neuvontaa. Osallistuminen ruokailuihin madaltaa kynnystä hakeutua myös muun toiminnan ja tuen piiriin.
Ruokahävikki on merkittävä ympäristöllinen haaste. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy jätteeksi. Tämä on haaste myös useassa ravintolassa, jossa ruokaa saattaa jäädä päivittäin yli suuriakin määriä. Kun ylijäämäruoka hyödynnetään jätteeksi päätymisen sijaan yhteisöruokailuissa, voidaan hävikkiä vähentää tuntuvasti.
Ravintoloiden ja järjestöjen yhteistyöllä saadaan aikaiseksi alueellista synergiaa ja me-henkeä, jossa eri toimijat puhaltavat yhteen hiileen ympäristökysymysten ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Yritys- ja järjestöyhteisötyön keskeisimpänä tavoitteena tässä toimintamallissa on mahdollistaa ihmisten hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksen tukeminen. Yhteisöruokailujen kohderyhmänä voivat olla esimerkiksi kaikki alueen asukkaat, tietty kohdennettu ryhmä tai vaikka harrasteryhmä. Usein maksuttomissa yhteisöruokailuissa käy ihmisiä, joilla on haasteita taloudellisen pärjäämisen kanssa tai he kaipaavat sosiaalisia kontakteja arkeensa. Yhteisöruokailut ovat kuitenkin avoimia tilaisuuksia kaikille, jolloin keskenään eri taustaiset ihmiset kohtaavat toisiaan.