Rahoitushaku avattu lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden kehittämishankkeiden rahoittamiseksi koko maassa

Euroopan sosiaalirahaston pluskauden rahoitus, Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (ESR+ TL 5.1) on avattu. Tällä kertaa et ole hankehaussa yksin, sillä SOILA eli Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke tukee sosiaalisten innovaatioiden syntymistä sekä lastensuojelun palveluiden uudistamista koko Suomessa. 

Kuva
SOILA nuoret kuvituskuva


SOILA-koordinaatio on osa laajempaa valtakunnallista Euroopan sosiaalirahaston pluskauden Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (TL 5, erityistavoite 5.1) -ohjelmaa (2021–2027), jonka tavoitteena on nuorten ja perheiden pärjäämisen vahvistaminen lastensuojelua uudistamalla.

Rakennerahastojen alueelliset hankehaut ovat auki 22.5.2023-2.10.2023 ja rahoitusta voi hakea rakennerahastoalueittain ELY-keskuksista. Rahoitusta kohdennetaan neljään strategiseen teemaan, joiden tavoitteeksi on asetettu:

  1. Nuorten sijoittamisen tarve vähentyy tukea ja palveluita kehittämällä.
  2. Vanhemmuuden tuki on vahvistunut huostaanoton eri vaiheissa.
  3. Jälkihuollon tuki on uudistunut monialaiseksi aikuistumisen tueksi.
  4. On luotu ratkaisuja sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmiin vastaamiseksi.

Mitä sosiaaliset innovaatiot ovat?

Ne ovat uusia, toimivia ideoita, joiden avulla löydetään ratkaisuja yhteiskunnan tarpeisiin ja ongelmiin. Niillä on yhteiskunnallista hyvää tuottava vaikutus, ja niiden tekeminen luo uusia vuorovaikutussuhteita. Lastensuojelun sosiaaliset innovaatiot perustuvat tosiasialliseen lastensuojelun haasteeseen, joita pyritään ratkomaan rohkeasti yhdessä oppien ja palveluita sekä tukea määrätietoisesti kehittäen.

SOILA-koordinaation tehtävänä on toimia ohjelmakauden käynnistyessä alueellisten kehittämishankkeiden innovoinnin ja suunnittelun tukena vuonna 2023. Koordinaatiohanke tukee myös viranomaisia, seuraa ja arvioi ohjelmakauden toteutumista sekä kokoaa parhaita käytäntöjä kansallisen lastensuojelun uudistamiseksi. SOILAn toteuttajia ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Lastensuojelun Keskusliitto sekä Pesäpuu ry yhteistyössä kumppaneiden kanssa. 

Uudet sosiaaliset innovaatiot löydetään työskentelemällä yhdessä lastensuojelun toimijoiden kuten hyvinvointialueiden ammattilaisten, järjestöjen, yritysten, oppilaitosten, nuorten, heidän perheidensä ja muiden sidosryhmien kanssa.

Tavoitteena on, että alueiden toimijat aktivoituvat rohkeasti työstämään sosiaalisesti innovatiivisia lastensuojelun kehittämishankkeita. SOILA-koordinaation monialainen tiimi auttaa ja tukee hankevalmistelussa muun muassa järjestämällä valmennuksia sosiaalisista innovaatioista ja lastensuojelusta, edistämällä yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun osaamista sekä tukemalla kokemusasiantuntijoiden mukaan ottamisesta ja osallisuuden vahvistamista kaikissa hanketyön vaiheissa. 

Tavoitteena sosiaalisten innovaatioiden kokonaisuus lastensuojelun uudistamiseksi valtakunnallisesti

Tavoitteena on, että valtakunnallinen koordinaatiohanke ja alueiden rahoittamat hankkeet muodostavat tavoitteellisen yhdessä kehittämisen kokonaisuuden, jolla ohjelmakauden päättyessä on uudistettu suomalaista lastensuojelua entistä paremmaksi ja sosiaalisesti sekä taloudellisesti nykyistä kestävämmäksi. Tämän mahdollistamiseksi alueellisten kehittämishankkeiden tulisi olla hyvin fasilitoituja, tavoitteellisia, mukautuvia ja innovatiivisia kehittämiskokeiluja, joiden oppeja ja tuloksia yhteiskehitetään, vertaisarvioidaan, mallinnetaan, jaetaan ja kootaan yhteen hankkeiden koko keston ajan.

Valittavilta hankkeilta edellytetään valmiuksia toimia yhteistyössä muiden kehittämishankkeiden kanssa sekä sitoutumista yhteistyöhön koordinaatiohankkeen kanssa. Lisäksi edellytetään, että hakijat ovat käynnistäneet yhteistyön hyvinvointialueensa lastensuojelun kanssa jo hakuvaiheessa. Hakijoina voivat olla esimerkiksi hyvinvointialueet, kunnat, yritykset, järjestöt ja oppilaitokset. Tärkeä on löytää yhteistyöhön tavoitteen ja käyttöönoton kannalta oikeat kumppanit ja vahvistaa nuorten sekä perheiden osallisuutta kehittämistyössä.

SOILA-koordinaatiohanke tarjoaa monipuolista tukea hankevalmisteluun

SOILA-koordinaatiohanke tarjoaa monipuolista tukea hankevalmisteluun toteuttamalla:  

  • Strategisia teemoja koskevat avoimet ja reflektoivat tilaisuudet 5.6. ja 6.6.2023. Tilaisuuksissa pureudutaan Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -kokonaisuuden strategisiin teemoihin Teamsin välityksellä.  
  • Hankehakuinfot rakennerahastoalueittain yhdessä alueiden ELY-keskusten kanssa. Ajankohdat ja ilmoittautumislinkit:
  • Matalan kynnyksen SOILA-klinikat ovat auki kesäkuusta syyskuuhun tiistaisin Teamsissa. Tarkemmat ajankohdat ja tietoa kokemusteemaisista klinikoista löydät SOILAn tapahtumasivulta. 
  • SOILA tarjoaa myös valmennusta lastensuojelun sosiaalisiin innovaatioihin ja edistää alueiden toimijoiden verkottumista. Lisätietoa tulossa SOILAn verkkosivuille. 

Avoimien tilaisuuksien lisäksi voit ottaa rohkeasti yhteyttä SOILAan ja sopia sparraushetkestä. Syksyllä SOILAlaiset löydät syksyllä myös mm. Lastensuojelupäiviltä 3.-4.2023 Turusta ja Sosiaalisten innovaatioiden valtakunnallisilta verkostopäiviltä 7.11.2023 Helsingistä. 

Lue lisää SOILAsta:

Lisätiedot:

Tanja Hirschovits-Gerz
SOILA-hankepäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tuula Jäppinen
erikoissuunnittelija, sosiaaliset innovaatiot, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoa käynnissä olevasta Sosiaalisten innovaatioiden osaamiskeskuksen valmistelu ja pilotointi -hankkeesta löydät osoitteesta: thl.fi/sio