Rakenteet skaalaamisen tukena

Ranskassa on monipuolinen yhteisötalouden kenttä. Sosiaalisiin ja ympäristöhaasteisiin on löydetty toimivia ratkaisuja ja vahvat verkostot edesauttavat yhteiskunnallisten innovaatioiden levittämistä ja käyttöönottoa. Veera Laurila kertoo blogissaan oppeja ja oivalluksia Ranskan opintomatkalta, jonka teemana oli yhteiskunnallisten innovaatioiden skaalaaminen ja siirrettävyys.

Kuva
kuvituskuva

Ranskassa yhteisötalous on olennainen osa maan kokonaistaloutta. Vuonna 2014 säädetyssä laissa luotiin oikeudellista pohjaa maan sosiaaliselle ja solidaariselle taloudelle. Hallitus laati viime vuonna tiekartan konkreettisten toimenpiteiden ja rahoituksen tukemiseksi. Valtion ohella paikallisviranomaiset tunnustavat yhteisötalouden merkityksen.

Maassa on useampia verkostoja ja liittoja, jotka edustavat yhteisötalouden toimijoita, tarjoavat koulutusta, neuvontaa ja edistävät sektorin näkyvyyttä. Hyvänä esimerkkinä on yli 20 vuotta toiminut voittoa tavoittelematon Avise, joka tuottaa kattavasti yhteisötalouden tukipalveluja. Avisen hautomo-ohjelmaan valitut saavat rahallista tukea ja asiantuntija-apua liiketoiminnan kehittämisessä, verkostoitumisessa sekä yhteiskunnallisten innovaatioiden skaalaamisessa. Tällainen tuki on osa Ranskan laajempaa strategiaa kestävän ja osallistavan talouskehityksen edistäjänä.

Euroopan sosiaalirahaston kansainvälisen yhteistyön verkosto järjesti kesäkuussa 2024 opintomatkan, jonka teemana oli yhteiskunnallisten innovaatioiden skaalaaminen ja siirrettävyys. Matkalla tutustuttiin malleihin, jotka ovat levinneet eri puolille Ranskaa.

Yhdenvertaisuutta työhakuun

La Cravate Solidaire on järjestö, joka tarjoaa henkilökohtaista työnhakuvalmennusta. Se palvelee pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä, työnhaun ensikertalaisia ja heitä, joilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia ryhtyä työnhakuun. Työtä tekee yli 2 000 vapaaehtoista.

Järjestö tukee työelämään etenemistä hyvin käytännönläheisesti. Työnhakijoita valmennetaan tekemään hyvä ensivaikutelma ja ansioluettelo, mikä parantaa työllistymismahdollisuuksia. Työhaastatteluihin menijöille tarjotaan ilmaiseksi kierrätettyjä vaatteita, kuten pukuja, solmioita ja kenkiä.

Pariisissa vuonna 2012 perustettu järjestö toimii nykyään joka puolella Ranskaa ja laajenee edelleen. Kansallinen keskusyksikkö auttaa toiminnan skaalaamisessa uusiin ympäristöihin. Se etsii toimipisteitä, kutoo moniammatillisia tukiverkostoja, rekrytoi vapaaehtoisia ja kanavoi rahoitusta alueille. Lisäksi se järjestää paikallisia vaatekeräyksiä.  

Vanhasta uutta

Envie Autonomie on yhteiskunnallinen yritys, joka kunnostaa ja myy henkilökohtaisia apuvälineitä, kuten pyörätuoleja, kävelytelineitä ja sairaalasänkyjä. Yritys palkkaa osatyökykyisiä kahden vuoden jaksoille joiden aikana he oppivat kunnostustyön ja muita työelämän taitoja. Korjatut ja määräykset täyttävät apuvälineet myydään tai vuokrataan puoleen hintaan alkuperäisestä joko yksityisille tai julkisille asiakkaille.

Välineet kerätään yksityishenkilöiltä, sairaaloista ja hoitokodeista ja näin lääketieteellisen jätteen määrä vähenee. Entisöityjen laitteiden edullisuus tuo ne useampien saataville ja apuvälineiden käyttäjille avautuu parempia mahdollisuuksia hallita omaa elämäänsä. Lisäksi toiminnassa työllistyy vuosittain parisataa osatyökykyistä.

Yritys on kehittänyt oman digitaalisen varastojärjestelmän, josta jokaisen kierrätetyn välineen elinkaari on seurattavissa. Viime vuonna välineitä kiersi yrityksen kautta yli 33 000 kappaletta. Asiakkaana oli tänä kesänä mm. Ranskan valtion rautatieyhtiö SNCF, joka tarvitsi runsaasti pyörätuoleja kesäolympialaisten kuljetuksiin.

Envie Autonomien taustalla on 1980-luvulla perustettu verkosto, joka on sähkö- ja elektroniikkakierrätyksen edelläkävijä tarjoten työtä heikossa asemassa oleville. Verkosto lähti skaalaamaan valmista malliaan aivan toiselle toimialalle apuvälineisiin. Yrityksellä on nyt kaksi showroom -tilaa sekä varsinainen varasto ja paja suur-Pariisin alueella.

Samalla periaatteella – kierrättäen ja työllistäen – toimii Le Recyclerie Sportive. Toimialana ovat vanhat ja käytöstä poistetut urheiluvälineet, jotka kunnostetaan ja myydään niitä tarvitseville. Kun uusi toimija haluaa skaalata mallin käyttöönsä, hän käy tutustumassa kierrätystarvikkeita korjaavaan ja myyvään pajaan ja osallistuu koulutukseen.   

Ruokahävikki minimiin

Disco Soupe on Pariisissa syntynyt kansainvälinen yhteisö, joka vähentää ruokahävikkiä ja edistää kestävää ruokakulttuuria järjestämällä kansalaistapahtumia. Vapaaehtoiset keräävät ylijääneitä raaka-aineita paikallisista kaupoista tai niitä saadaan lahjoituksina. Tapahtumissa valmistetaan yhdessä ruokaa ja tarjolla on myös oheisohjelmaa. Ruoka jaetaan osallistujille tai myöhemmin paikallisyhteisöille ja ruokapankeille.

Disco Soupe -tapahtumat kiinnittävät laajemman yleisön huomiota ruokahävikkiin ja osoittavat, miten ylijäämää voi hyödyntää luovasti. Tapahtumat edistävät yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja kestävää elämäntapaa. Toimintamallin saa käyttöönsä itseohjautuvasti ja open source -hengessä; yhteisön verkkosivuilta on ladattavissa työkalupakki tapahtuman järjestämiseen. Malli onkin jo levinnyt Euroopasta jokaiselle mantereelle.

Ennakkoluuloton epilogi

Le Kiif -verkosto edustaa useita alueellisia innovaatiohautomoita. Se on lanseerannut ennakkoluulottoman kehittämisohjelman: Epilogi -hankkeessa etsitään rahoitettavaksi yhteiskunnallisia innovaatioita kuolemaan liittyen. Aihe koskettaa ja haastaa meistä jokaista.

Tavoitteena on kerätä sata ratkaisua, joista tulee pysyviä ja laajasti sovellettavia uusia tapoja käsitellä kuolemaa. Ensimmäisissä tukea saaneissa innovaatioissa voi tunnistaa skaalauspotentiaalia yli maantieteellisten rajojen.

Yksi innovaatio on muuntaa hautausmaita kutsuviksi ja biodiversiteettiä korostaviksi alueiksi, toisessa halutaan tarjota arvokkaat hautajaiset jokaiselle. Eräs innovaattori kouluttaa kuolevien läheisiä viimeisiin hetkiin, toinen auttaa omien elämäntarinoiden kirjaamisessa. Lasten ja nuorten surua halutaan helpottaa yhteiskunnallisin innovaatioin ja toisaalla järjestetään iloisen kuoleman festivaali.

Ranskan esimerkit osoittavat, että yhteiskunnalliset innovaatiot ovat skaalattavissa. Toimivat rakenteet helpottavat levittämistä. Käyttöönoton kokeiluja voi rahoittaa myös Euroopan sosiaalirahaston tuella.

Veera Laurila

Veera Laurila työskentelee kehittämispäällikkönä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. Hän on pitkäaikainen jäsen Euroopan sosiaalirahaston kansainvälisen yhteistyön verkostoissa, joiden teemoja ovat osallisuus, työllisyys ja yhteiskunnalliset innovaatiot.

Oppaita skaalaamisen ja mallien levittämisen tueksi:

European Commission (2022)
Scaling up social innovation: Seven steps for using ESF+

European Commission (2022)
Social experimentation: A practical guide for project promoters

Genio Trust (2021)
Learning as you scale

Avise (2022)
Strategies for scaling up social innovation