Taite-työhönvalmennus työnhakukyvykkyyden vahvistajana

Oman osaamisen tunnistaminen ja kokemus aktiivisesta toimijuudesta tukevat työnhakua. Ninja Vepsäläinen kertoo blogissaan kokemuksia Pohjois-Savon hyvinvointialueella pilotoidusta Taite-valmennuksesta, joka vahvistaa työikäisten työttömien työnhakutaitoja.

Kuva
kuvituskuva

Toteutimme keväällä 2024 Taite-ryhmätyönhakuvalmennuksen osana Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon-hankkeen Työkykyohjelman laajennusta. Valmennuksen tavoitteena on kohentaa työikäisten työttömien työnhakutaitoja ja tukea heitä työllistymiseen liittyvien vaikeuksien kohtaamisessa. Valmennuksessa osallistujien työnhakukyvykkyyttä tuetaan vahvistamalla heidän henkistä hyvinvointiaan, itseluottamusta ja itseohjautuvuutta - kokemusta aktiivisesta toimijuudesta työttömyydestä huolimatta.

Elämyksellinen, ohjattuun vertaisoppimiseen perustuva työhönvalmennus

Taite-valmennus on Työterveyslaitoksen ja Kansaneläkelaitoksen yhteistyössä kehittämä ohjattuun vertaisoppimiseen perustuva työhönvalmennus. Valmennuksessa käsitellään tutkimuspohjaisesti kehitettyjä työnhakuun liittyviä oppimissisältöjä valmennukseen osallistuvien keskinäisten keskusteluiden ja oivallusten kautta. Valmennus soveltuu kaikille työttömille ikään, koulutusalaan ja -tasoon katsomatta. Tärkeintä on, että osallistuja on motivoitunut kehittämään työnhakutaitojaan. 

Valmennuksen toimintamallin mukaisesti meillä Pohjois-Savon hyvinvointialueella toteutetun Taite-valmennuksen valmentajatyöparina toimi eri organisaatiossa työskentelevät ammattilaiset: Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon-hankkeen laatuperusteisen työhönvalmennuksen kehittäjä-työhönvalmentaja Päivi Kuikka ja Kuopion kaupungin työllisyyspalvelukoordinaattori Kalle Mertanen. Toimintamallin mukaisesti valmennusryhmä kokoontui viitenä peräkkäisenä arkipäivänä. Suositeltavan ryhmäkoon (6–15 osallistujaa) mukaisesti valmennukseen osallistui yhdeksän motivoitunutta työnhakijaa.

Vertaistukea ja uusia näkökulmia

Valmentajatyöparin sekä ajatuksiaan jakavan osallistujan mukaan Taite-valmennuksen erityinen ansio on vertaistuki ja työnhaun tarkastelu työnantajan näkökulmasta. Valmennuksen elämyksellisyys toteutuu ryhmä- ja paritehtävissä, joissa osallistujat ottavat vuoroin työnantajan, vuoroin työnhakijan roolin ja harjoittelevat muun muassa sitä, miten luovia haastavissa työhaastattelutilanteissa.

Valmennukseen osallistuvat opettelevat tunnistamaan ja sanoittamaan omaa osaamistaan, vahvuuksiaan ja onnistumisiaan käytännön esimerkein ryhmä-, pari- ja yksilötehtävien avulla. Omaa osaamista ja onnistumisia työelämässä opetellaan tunnistamaan ja sanoittamaan itselle sekä työnantajalle muun muassa pohtimalla millaisia arjessa, harrastuksissa ja ihmissuhteissa karttuneita taitoja itsellä on, miten niitä voi hyödyntää työelämässä ja millaisissa työtehtävissä. Lisäksi osallistujat tutkivat omia voimavarojaan, mikä auttaa heitä asettamaan itselleen realistisia tavoitteita. 

Taite-valmentajat kokevat, että valmennuksen ehdoton ansio on avoin keskustelu työkyvystä ja työnhaun haasteista. Keskustelun myötä osallistujat tulevat aiempaa tietoisemmaksi työkyvystään, mikä auttaa realististen työllistymistavoitteiden asettamisessa. Työnhaun haasteista puhuminen taasen tekee näkyväksi sen, miten monenlaisia voimavaroja työnhaku vaatii.  Valmentajien lisäksi osallistujien tukena on konkreettisia tehtäviä sisältävä ”Taite-valmennus - Osallistujan työkirja”. Työkirja on käytännönläheinen työväline työnhakutaitojen ja työnhakukyvykkyyden ylläpitämiseen myös valmennuksen päätyttyä.

Valmentajien mukaan Taite-valmennukseen voisi sisällyttää työnantajavierailuja, sillä ne lisäisivät valmennuksen konkreettisuutta ja työelämälähtöisyyttä. Työllisyyspalvelukoordinaattorina työskentelevä valmentaja Kalle Mertanen näkee, että valmennuksen menetelmiä voisi hyödyntää myös työvoimaviranomaisen lakisääteisissä työhönvalmennuksissa. Yhtenä tausta-ajatuksena valmennuksen pilotoinnissa onkin jalkauttaa Taite-valmennustoimintamalli työllisyyden tukemisen työvälineeksi Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. 

Ninja Vepsäläinen

Ninja Vepsäläinen
vastuukehittäjä-projektikoordinaattori
Työkykyohjelman laajentaminen, Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon-hanke