Perhekeskustoiminta tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille avointa toimintaa, tukea ja palveluja aidon kohtaamisen ja lapsi- ja perhelähtöisyyden periaatteella. Eri toimijat niin kunnasta, sotesta, järjestöistä, seurakunnista kuin yrittäjistä suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa yhdessä ja verkostomaisesti.

Kokonaisuuden nimi
Etelä-Savon perhekeskustoiminta
Lyhyt kuvaus

Perhekeskustoiminta tarjoaa lapsille, nuorille ja perheille avointa toimintaa, tukea ja palveluja aidon kohtaamisen ja lapsi- ja perhelähtöisyyden periaatteella. Eri toimijat niin kunnasta, sotesta, järjestöistä, seurakunnista kuin yrittäjistä suunnittelevat ja toteuttavat toimintaa yhdessä ja verkostomaisesti.

Kokonaisuuden tarkoitus ja tavoitteet

Perhekeskustoiminnan tavoitteena on tarjota varhaista tukea, laadukasta ja sujuvaa palvelua, keskittää erityisosaamista sekä tarjota perhelähtöisiä tiloja yhteistyön toteuttamiseen

Toimiaika

Etelä-Savon perhekeskustoiminta on käynnistynyt LAPE muutosohjelman käynnistyessä vuonna 2017 ja se on vakiintunut osaksi lasten, nuorten ja perheiden toimintaa ja palveluja. Sen sisältöjä kehitetään edelleen osana yhteistä työskentelyä. 

Toimijat

Etelä-Savon perhekeskustoiminnassa ovat mukana eri toimijat kunnista, hyvinvointialueelta, sote palveluntuottajista, järjestöistä ja seurakunnista.

Etelä-Savon perhekeskustoimijat ovat laatineet yhteistyösopimuksen vuosille 2020-2022, jatkosopimuksen 2023-2024 sekä jatkosopimus on 2024-2024 on käsiteltävänä. Yhteistyösopimuksessa ovat mukana Etelä-Savon kunnat, Etelä-Savon hyvinvointialue, Terveystalo Sulkavan sotepalveluiden osalta sekä keskeisimmät edustajat seurakunnista ja järjestöistä; Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, Savonlinnan seurakunta, Etelä-Savon yrittäjät ry, Mannerheimin lastensuojelun Järvi-Suomen piiri ry, Monikulttuurityö Mimosa ry ja Viola -väkivallasta vapaaksi ry.

Lasten, nuorten ja perheiden osallisuus on tärkeää. Perhekeskustoiminta on ollut myötävaikuttamassa Etelä-Savon nuorisovaltuusto Esa-Manun ja nuorten vaikuttajatoiminnan käynnistymistä Etelä-Savossa.

Etelä-Savon perhekeskustoiminnan yhteensovittavaa työtä johtaa lasten, nuorten ja perheiden johtoryhmä, jossa on edustus sopimuskumppaneista. 

Sisällöllisiin kehittäjäverkostoihin on koottu eri organisaatioiden ja alojen ammattilaisia ympäri maakuntaa. Perhekeskustoiminnan sisältöverkostoja ovat muun muassa Etelä-Savon perhekeskustoimijat (kokoava verkosto), eroauttamisen verkostot, kohtaamispaikkaverkosto, systeemisen lastensuojelun verkosto.

Rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitetiedostot ja linkit
Yhteyshenkilön nimi
Marika Huupponen
Yhteyshenkilön organisaatio
Etelä-Savon hyvinvointialue
Yhteyshenkilön sähköpostiosoite
marika.huupponen@etelasavonha.fi

Tekijä

Katja Kasper

Luotu

06.04.2021

Viimeksi muokattu

19.02.2024
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut ovat pirstaloituneet ja ne painottuvat korjaaviin palveluihin. Yhteiset suuntaviivat ja kokonaisuus ovat hajautuneet. Lasten, nuorten ja perheiden mukanaolo ja osallisuus toiminnoissa ja palveluissa on vaihtelevaa. 

Etelä-Savon perhekeskustoiminnan strategisina asiakirjoina toimivat perhekeskustoiminnan yhteistyösopimus sekä perhekeskustoimijoiden yhdessä laatima maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä toimintaa ohjaa perhekeskustoiminnan toimintasuunnitelma. 

Päämäärä ja päätavoite

Perhekeskustoiminnan tavoitteena on tarjota varhaista tukea sekä laadukasta ja sujuvaa palvelua, keskittää erityisosaamista sekä tarjota perhelähtöisiä tiloja yhteistyön toteuttamiseen. Hajanaisista toiminnoista ja palveluista rakennetaan lapsi- ja perhelähtöinen kokonaisuus, jossa perhe saa avun helposti ja oikea-aikaisesti.

Tavoiteltavat tulokset, tuotokset ja vaikutukset

Toiminnalla tavoitellaan perheiden sujuvaa ja hyvää arkea. Perhekeskustoiminta on eri toimijoiden yhdessä muodostama verkostomainen tapa toteuttaa lapsille, nuorille ja perheille suunnattua toimintaa, tukea ja palveluja. 

Tuotokset ja tulokset

Perhekeskustoiminna avulla varhaisen tuen toimintamuotoja on lisätty, vahvistettu ja otettu käyttöön.

Uusia syntyneitä toimintamalleja:

- Verkostomainen eri toimijoiden yhdessä toteuttama perhekeskustoiminta

- Aidon kohtaamisen kamppanja ja perheiden lapsiperhetoimijoille myöntämät diplomit

- Ohjaus- ja neuvontatyö Perheneuvon laajentuminen Mikkelistä Etelä-Savon seitsemään kuntaan

- Etelä-Savon nuoret vaikuttajat toiminnan käynnistäminen

Perheiden kanssa toteutettuja tuotoksia:

- Aidon kohtaamisen huoneentaulu

- Parisuhteen tuen kortti pariskuntien käyttöön 

Vaikutukset ja vaikuttavuus

Uusia toimintamuotoja on syntynyt ja toimijoiden välinen yhteistyö on tiivistynyt. Etelä-Savon perhekeskustoiminnan ja lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumista seurataan vuosittain toteutettavalla arviointipaketilla. Se sisältää seuraavat osiot:

1 ) Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi-indikaattorit (valittu kansallisista mittareista)

2) Perheiden arviointikysely

3) Lasten, nuorten ja perheiden monialaisten kuntakohtaisten työryhmien arviointikysely

Etelä-Savon perhekeskus -logo

Aihealueet