1-vuotiaiden suun terveystarkastus etävastaanottona

1-vuotiaiden suun terveystarkastukset toteutetaan etävastaanottona Teams-videoyhteyden välityksellä. Suun terveystarkastuksen yhteydessä keskustellaan lapsen suun terveydestä sekä suun terveyteen vaikuttavista tekijöistä.

Toimintaympäristö **

Lasten suun terveyden määräaikaistarkastukset toteutetaan valtioneuvoston asetuksen (338/2011) mukaisesti. Asetuksen 10 §:n mukaisesti määräaikainen suun terveystarkastus järjestetään alle kouluikäiselle lapselle ensimmäisen kerran tämän ollessa 1- tai 2-vuotias. Alle kouluikäisien suun terveystarkastuksen tekee suuhygienisti tai hammashoitaja ja tarpeen mukaan hammaslääkäri. 

Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä oli Kymenlaakson hyvinvointialueen 1 vuotta täyttävät lapset ja heidän perheensä. Asiakkailta saatiin palautetta vastaanottojen yhteydessä. Palaute etävastaanotoista on ollut lähes yksinomaan positiivista. Negatiivinen palaute on liittynyt useimmiten teknisiin asioihin, kuten yhteyksiin.

Etänä toteutettava suun terveystarkastus on koettu potilaiden näkökulmasta arkea helpottavana, sillä se esimerkiksi mahdollistaa entistä sujuvammin molempien vanhempien osallistumisen vastaanotolle, vaikka toinen vanhempi olisi töissä. Vanhemmat ovatkin olleet tyytyväisiä mahdollisuuteen hoitaa lapsen ensimmäinen hammastarkastuskäynti videovälitteisesti. Erityisesti Covid-19-pandemian aikana etävastaanotto nähtiin merkittävänä etuna.   

Ratkaisun perusidea **

Digitaalisten palvelujen käyttöastetta on Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen aikana nostettu suun terveydenhuollossa 1-vuotiaiden etävastaanoton myötä. Etävastaanotto on tarkoitettu valtioneuvoston asetuksen (338/2011) mukaisten määräaikaistarkastusten tekemiseen. Etävastaanoton myötä palvelun saatavuutta sekä saavutettavuutta voidaan parantaa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamalli on onnistuttu ottamaan käyttöön sekä juurruttamaan osaksi arjen toimintaa koko Kymenlaakson hyvinvointialueella. Onnistuneen juurruttamisen edellytyksenä on henkilöstön kouluttaminen, selkeä prosessi sekä kattavat ohjeet. Kokeilun myötä saatu positiivinen palaute sekä toimintamallilla saadut selkeät hyödyt ovat olleet avainasemassa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Etävastaanottoa suun terveyenhuollossa olisi mahdollista soveltaa myös muihin potilasryhmiin. Esimerkiksi ryhmävastaanotot tai neuvontaa sisältävät käynnit ovat sellaisia, jotka voisi toteuttaa myös videovälitteisesti. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

1-vuotiaiden etävastaanoton myötä valtaosa 1-vuotiaiden määräaikaistarkastuksista toteutetaan etävastaanottoina koko Kymenlaakson hyvinvointialueella.