ADHD -digihoitopolku Pohteen alueellisiin palveluihin

Vuoden 2023 aikana käynnistetetty AHDH-digihoitopolun pilotin kehittäminen Pohteen alueellisten palveluiden tarpeisiin.

Toimintaympäristö **

Neuropsykiatrisia tutkimuksia odottavien henkilöiden jonot ovat käytännössä karanneet käsistä ja tutkimuksiin pääsyä voi joutua odottamaan 1,5 vuotta.

Tätä varten edellisen vuoden aikana on kehitetty ADHD -digihoitopolkua, joka ei kuitenkaan osoittautunut käyttökelpoiseksi. Näinpä asiaa varten koottiin Pohteen alueellisista palveluista Oulun alueelta neuropsykiatrinen tutkimusryhmä kehittämään uutta Digihoitoipolkua. 

Tavoitteena on luoda tutkimusjaksoa tukeva Digihoitopolku asiantuntijoiden kokoamien sisältöjen ja neuropsykiatrisiin tutkimuksiin liittyvien kyselypohjien ja oiremittareiden kanssa. Määrittely ja käyttöönottoprosessin vahvana tukena on toiminut Pohteen Terveyskylä-tiimi.

Kansalaisen näkökulmasta tutkimuksiin tulevalle potilaalle pyritään tarjoamaan nopea aloitus tutkimusjaksolle digitalisaation myötä, joka konkretisoi ja osin automatisoi tutkimusprosessia. Neuropsykiatrisiin tutkimuksiin liittyy vaikeus potilaan toimittamiin hoito- ja opiskeluhistoriadokumentteihin, koska perinteisesti tuo vaihe on aikaa vievä tietojen kokomamisen osalta ja niiden toimittamiseksi tutkivalle taholle. Digihoitopolulle tätä prosessia pyritään nopeuttamaan ja tehostamaan luomalla mahdollisuus toimittaa dokumentteja kuvatiedostoina tietoturvallisella tavalla. Käytännössä järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden vain kuvatiedostojen välittämiseen, mikä toisaalta voisi olla mobiilikäyttäjälle tehokas tapa toimittaa valitut kuvatut tiedostot.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

HUS/Digifinlandin tuottamat Digihoitopolut ovat olleet jo pitkään vakiintuneita digitalisaation välineitä entisen PPSHP:n alueella. Tässä työssä niitä ollaan ottammassa käyttöön ja/tai luomassa Pohteen organisaatioon. Käytännössä käyttäjäkunta laajenee koko Pohteen kokoiseksi.

Työskentelyn yksi aikaa vievin vaihe on ollut erillaisten kyselytutkimusten digitalisaatioon liittyvien oikeuksien selvittely. 

Tavoiteltu muutos

Neuropsykiatristen tutkimusten nopeuttaminen ja jonojen vähentäminen digitalisaation ja automaation avulla.

Muutoksen mittaaminen

Tätä kirjoitettaessa POPsote/STM -hankerahoitus on päättymässä. Alkuperäinen tavoite 2023 käynnistettävästä pilotista ei täyty, vaan käyttöönotto siirtynee vuodelle 2024.

Toteutussuunnitelma

AHDH -digitutkimuspolku saataneen pilottiin vuoden 2024 alkukolmanneksella.