Aikuisten ADHD-potilaiden yhtenäinen diagnosointi ja hoito Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Toimintaympäristö **

Hoitamaton ADHD voi haitata opintoja ja työllistymistä ja suurentaa psykiatristen häiriöiden, syrjäytymisen ja päihteiden käytön riskiä. Oireet saattavat aiheuttaa myös merkittävää haittaa ihmissuhteissa ja pahimmillaan impulsiivisen käytöksen kautta vaarantaa potilaan terveyden. Perheiden näkökulmasta aikuisen ADHD-oireet vaikeuttavat arjen toimivuudesta huolehtimista. Lisäksi vanhemman hoitamaton ADHD heikentää lapsen hoidon toteutumista ja tehoa. 

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin tavoitteena on ADHD-selvittelyiden yhdenmukaistaminen Pirkanmaan hyvinvointialueella. Lisäksi tarkoituksena on hoitoon ohjautumisen ja tutkimuksiin etenemisen kriteerien selkiyttäminen. Alueen sisällä on tunnistettu vaihtelua tutkimusten toteuttamisen sekä ammattilaisten roolien suhteen. Toimintamallin tavoitteena on luoda yhdenmukainen ohjeistus sekä selkiyttää eri ammattilaisten rooleja ja vastuita. Hoitopolku pohjautuu Käypä hoito -suositukseen.

 

Erotusdiagnostiikka ja yhdenmukaisten hoitoon ohjautumisen kriteerien määrittäminen on tärkeää, koska myös monet yhteiskunnalliset tekijät voivat tuottaa ADHD:n kaltaisia oireita. Hoitopolun lähtökohtana on, että oireita tai haasteita ei aleta heti tutkimaan ADHD:na, vaan asiakkaan tilannetta kartoitetaan laajemmin terapianavigaattorin ja ensijäsennyksen avulla. Aluksi selvitetään voisiko oireet johtua jostakin muusta ja sen jälkeen lähdetään tarvittaessa tutkimaan asiaa enemmän. Toimintamallin avulla pyritään löytämään ne, joilla on ADHD:sta johtuvia pitkäaikaisia vaikeuksia useilla eri elämänalueilla sekä ohjaamaan tukea tarvitsevat tarpeenmukaisen avun piiriin. Hoitopolussa on määritelty tarvittavien tutkimusten eteneminen ja eri ammattilaisten vastuualueet, jolloin myös vältetään päällekkäistä työtä. Mahdollisimman moni pyritään hoitamaan perusterveydenhuollossa erikoissairaanhoidon konsultaatioiden turvin. Komplisoituneissa tilanteissa tarvitaan tutkimus- ja hoitojaksoa erikoissairaanhoidossa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Hoitopolku on muuttunut hankkeen aikana useamman kerran organisaatioon ja työnjakoihin liittyvien muutosten vuoksi. Se on kehittynyt yhdessä muiden muutosten kanssa. Nyt se on saamassa lopullisen muotonsa ja on sujuva osa kokonaisuutta.

Hoitopolkua ei ole vielä otettu käyttöön, joten sen vaikutuksia ei vielä pystytä arvioimaan. Toimintamalli on tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisimman pian ja järjestää siihen liittyviä koulutuksia/perehdytystä. Koulutusta tarvitaan erityisesti mielenterveys- ja päihdetiimeihin, joissa tullaan tekemään diagnostisia haastatteluita ja keräämään tietoa lapsuuden oirekuvasta.